Viisi vinkkiä biojätteen lajitteluun kesähelteillä

Biojätteen lajittelun tärkeys korostuu kesällä. Moni käyttää paljon tuoreita kasviksia ja marjoja, joista syntyy perkuutähdettä. Biojäte lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan. Helsingin seudun ympäristöpalvelut vie biojätteen Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen Espooseen käsiteltäväksi.
- Biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta. Erilliskerätystä biojätteestä saadun mullan mukana arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.
Biojätepussi kestää, kun viet jätteet usein keräykseen
Kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho-, sokeri- tai hedelmäpussit toimivat erinomaisesti biojätteelle. Myös sanomalehdestä voi itse taitella biojätepussin.
Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Kesällä, ja etenkin helteellä, on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.
- Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset, Tukiainen vinkkaa.
Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytettyä talouspaperia imemään kosteutta.
Vinkkilista biojätteen lajitteluun kesällä
- Valitse keittiöösi biojätteelle sopivan kokoinen astia, joka on helppo tyhjentää parin päivän välein.
- Laita biojäteastiaan mieluiten paperinen biojätepussi.
- Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno tai käytettyä talouspaperia, mikä auttaa pussia kestämään paremmin.
- Valuta nesteet viemäriin ennen tähteiden laittamista pussiin.
- Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.
Kurkkaa tarvittaessa biojätteen lajitteluohjeet HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajittelu/biojate/
HSY:n Jäteopas auttaa muissa lajittelupulmissa. Löydät sen verkkosivuilta hsy.fi/jateopas.
Lisätietoja:
Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen, hanna.tukiainen@hsy.fi, puh 045 139 4035 (paikalla 30.6.–2.7.)
Projektipäällikkö Maija Palomäki, maija.palomaki@hsy.fi, puh. 050 411 4810 (paikalla 5.–6.7.)
Ympäristöasiantuntija Minna Partti, minna.partti@hsy.fi, puh. 040 593 6348 (paikalla 7.7. alkaen)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Säilytä ruoka oikein ja säästä kesälläkin22.7.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Kesällä suunnitelmat voivat muuttua ja ruoka jäädä kaappeihin tavallista pidemmäksi aikaa lojumaan. Ruoan voi kuitenkin saada säilymään yllättävien menojen varalta ja välttää sen hävikiksi joutumisen yksinkertaisilla tavoilla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa, kuinka saada kesän herkut säilymään pidempään ja säästää kauppalaskuissa kesälläkin.
Lajittelu kesäpiknikillä on nyt helpompaa17.7.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Kesäpäivän piknik puistossa tai rannalla on monen kesäperinne. Samalla kun nautitaan ulkoilmasta ja eväistä, syntyy väistämättä myös jätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että jätteen lajittelu onnistuu helposti myös piknikroskille – erityisesti nyt, kun muovi- ja kartonkipakkausten lajitteluohjeet ovat muuttuneet entistä selkeämmiksi valtakunnallisten ohjeiden päivityksen myötä.
Näin pidät biojätteen siistinä ja hajuttomana14.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lämpimällä säällä biojätteen lajitteluun kannattaa kiinnittää hieman tavallista enemmän huomiota, jotta biojätepussin saa kestämään paremmin ja hajuhaitat pidettyä loitolla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa helpot niksit biojätteen sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin kesähelteillä.
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme