Tarjolla tietoa vesikasvien ja rantojen hoidosta sekä vinkkejä niittoihin (Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)

Valmistautuminen kuluvan kesän niittokauteen pyöräytettiin käyntiin Vesikasvit ja rantojen hoito Järvi-Suomessa -tilaisuudessa, joka järjestettiin etäyhteyksin 15.6.2021. Tilaisuudessa oli parhaimmillaan lähes 150 osallistujaa, ja yleisökysymyksiä saatiin Iistä Hämeeseen saakka. Tilaisuuden esitysten tallenteet ovat nyt katsottavissa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen YouTube-kanavalla.
Vesikasvien poistot ja niitot ovat tavanomaisia toimenpiteitä sekä mökkirannoilla että osana laajempia vesistöjen kunnostushankkeita. Vesikasvit ovat merkittävä osa järviluontoa ja ennen niiden poistoon ryhtymistä tulee kartoittaa niitoille asetettavat tavoitteet sekä punnita niittojen tarpeellisuus ja vaikuttavuus. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa niittohankkeen suunnitteluun ja toteutukseen sekä tarvittaviin ilmoituksiin, lupiin ja rahoitukseen. Vesistöstä poistetun kasvimassan hyötykäyttö tulee laajenemaan osana biotaloutta, ja kasvimassa voidaan hyödyntää esimerkiksi maanparannusaineena peltoviljelyssä.
Koneellisesta vesikasvien niitosta tai poistosta tulee aina tehdä 30 vuorokautta ennen toimenpiteiden aloittamista niittoilmoitus paikalliseen ELY-keskukseen sekä ilmoitus vesialueen omistajalle, joka on luultavimmin alueen osakaskunta. Laajaan vesikasvien niittoon saatetaan tarvita aluehallintoviraston lupa.
Tilaisuudessa kuullut puheenvuorot
- Tilaisuuden avaus, Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoski
- Vesikasvit osana järviluontoa, Pohjois-Savon ELY-keskuksen hydrobiologi Antti Kanninen
- Niittojen tavoitteet, tarpeellisuus ja vaikuttavuus, Keski-Suomen vesienhoidon asiantuntija Jouni Kivinen
- Niiton suunnittelu ja toteutus, Vanajavesikeskuksen hankekoordinaattori Eeva Einola
- Ilmoitukset ja luvat, Etelä-Savon vesistöasiantuntija Elina Häikiö
- Järviruoko järvestä peltoon, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Itä-Suomen maisema- ja ympäristöasiantuntija Päivi Jokinen
- Hankkeiden rahoitus, Kainuun ELY-keskuksen vesistöasiantuntija Kimmo Virtanen
Tilaisuuden esitysten tallenteet ovat katsottavissa Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen YouTube-kanavalla. Tilaisuuden tallenteita voi hakea YouTubesta tunnisteella #vesikasviwebinaari.
Vesikasvit ja rantojen hoito Järvi-Suomessa -tilaisuus oli osa Vesiensuojelun tehostamisohjelmaan liittyvää vesistökunnostusten ja vesienhoidon verkostoitumisen kokonaisuutta. Se järjestettiin etäyhteyksin Etelä-Savon, Kainuun, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ELY-keskusten sekä Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijaverkostojen vahvistamishanke KAIPO:n yhteistyönä. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Itä-Suomen ympäristöasiantuntija Tuuli Mäkinen.
Katsoaksesi videon lähteestä youtu.be, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Vesikasvit ja rantojen hoito Järvi-SuomessaSiirry videokanavalle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesistöasiantuntija Tiina Käki, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, puh. 0295 026 196, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Suunnittelija Rosanna Sjövik, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
puh. 0295 026 027, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kylmyys hidastaa valkoposkihanhien kevätmuuttoa29.4.2025 13:59:55 EEST | Tiedote
Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hiljaisia valkoposkihanhien kevätmuutossa. Sunnuntaina 13.4. havaitun muuttoaallon jälkeen seuraava muuttoaalto saapui Suomeen vasta sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Muuttoaaltojen välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.
Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi
Varsinais-Suomen ELY-keskus teki päätöksen Porin raatihuoneen suojelemisesta (Satakunta, Varsinais-Suomi)17.4.2025 08:58:22 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on suojellut Porin raatihuoneen piha-alueineen. Raatihuone on valtakunnallisesti arvokas kohde ja se sijaitsee myös muinaisjäännösalueella.
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut16.4.2025 14:18:44 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote
Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme