Avoimen väylä hakutapana yliopistoon kasvattaa suosiotaan
Avoimen väylä on kasvattanut suosiotaan merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Avoimen väylän kautta hakija voi tulla yhteishaussa hyväksytyksi yliopistoon suoritettuaan riittävän menestyksekkäästi ennalta ilmoitetun määrän kaikille avoimia opintoja. Oulun yliopistossa avoimen väylän hakukohteita löytyy kevään 2022 yhteishaussa yli kolmeenkymmeneen eri tutkinto-ohjelmaan, ja yhteensä opiskelupaikkoja on avoimen väylän kautta jaossa yli kaksisataa.
Vaadittavien opintojen määrä vaihtelee 10 opintopisteestä 50:een. Yksi opintopiste on laskennallisesti noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Valintaperusteet määrittelevät, millainen kokonaisuus avoimen yliopiston opintoja opiskelijan on suoritettava, jotta hän voi hakea avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi.
Motivoiva, monipuolinen, kaikkien väylä
Oulun yliopistossa voit hakea avoimen väylän kautta useisiin eri hakukohteisiin. Aloja on tekniikasta kasvatustieteisiin ja omat hakukohteensa myös niin kandidaatiksi kuin maisteriksikin haluaville.
Avoimen väylän opiskelijoilla on monia etuja jo hakuvaiheessa ja myös tutkinto-opiskelijana aloittaessa. Jos opiskelupaikka tutkinto-opiskelijana aukeaa, on avoimen väylän opiskelija hankkinut jo rutkasti tärkeitä opiskelutaitoja sekä kokemusta akateemisesta maailmasta ja myös tutustunut monipuolisesti alaan. Väyläopinnoilla on mahdollista nopeuttaa omaa valmistumista, sillä opinnot hyväksi luetaan tutkintoon.
”Avoimen väylän kautta olemme saaneet erittäin motivoituneita opiskelijoita Oulun yliopistoon. On todella hyvä, että opiskelija pystyy jo avoimessa yliopistossa opiskellessaan päättämään, onko tämä ala häntä varten. Väylältä hakeneet opiskelijat ovat myös saaneet hyvän käsityksen opinnoista ennen tutkinto-ohjelmassa aloittamista”, sanoo Oulun yliopiston koulutusrehtori Tapio Koivu.
Väylä ei ole pelkästään yhdelle ikäryhmälle suunnattu, vaan väyläopinnot sopivat kenelle tahansa kuten lukiolaisille tai opintoja työn ohessa suorittaville. Iso osa avoimen väylän opinnoista tarjotaankin verkko-opintoina, joka mahdollistaa aikaan ja paikkaan sitomattoman opiskelun. Opiskelu avoimessa yliopistossa onkin kasvattanut suosiotaan rajusti viime vuosina.
Opintoja myös maksutta
Oulun yliopiston avoimen väylistä löytyy myös paljon maksutonta tarjontaa. Maksuttomia väyliä on erityisesti tekniikan aloilla, ja niitä löytyy sekä viisivuotisiin kandidaatti- ja maisterikohteisiin sekä kaksivuotisiin maisterikohteisiin. Vuonna 2022 on mahdollista hakea uudistuneeseen tietojenkäsittelytieteen väylään, johon valitaan ensimmäistä kertaa kaikki valintavaatimukset täyttävät hakijat. Uudistus on merkittävä, sillä väylä mahdollistaa entistä suuremman joukon sisäänpääsyn väylän kautta.
Tutustu valintaperusteisiin
Kauppatieteen opinnot alkavat avoimessa yliopistossa kuluvana kesänä 27.7. Niihin voi ilmoittautua jo nyt. Muut väyläopinnot alkavat syksyllä, ja niihin ilmoittautuminen tapahtuu kasvatustieteen osalta 10.8. ja muihin opintoihin 12.8. Suurimmassa osassa hakukohteita väyläopinnot on mahdollista suorittaa yhden lukuvuoden aikana, jolloin lukuvuonna 2021–2022 suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi vuoden 2022 yhteishaussa, joka on 16.3.–30.3.2022.
Valintaperusteissa on tarkemmat tiedot vaadittavista opinnoista ja muuta hakemiseen liittyvää tietoa, joten valintaperusteet kannattaa käydä tarkistamassa avoimen väylän verkkosivuilla ennen ilmoittautumista avoimen yliopiston opintoihin. Myöhemmin syksyllä ne julkaistaan myös Opintopolussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun yliopiston koulutusrehtori Tapio Koivu, tapio.koivu@oulu.fi, puh. 050 5160664
Oulun avoimen yliopiston suunnittelija Diana Yletyinen, diana.yletyinen@oulu.fi, puh. 029448 3677
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi, puh. 050 4344261
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme