Tunnetko jo erilaiset tavat järjestää vuokrasopimuksen vakuus?

Vuokrasopimuksen vakuus toimii vuokranantajan turvana siltä varalta, että kaikki vuokrasopimuksen velvoitteet – kuten vuokra ja vuokralaisen mahdollisesti aiheuttamat vahingot – tulevat katetuiksi.
Vakuus voidaan järjestää vuokrasuhteessa monin eri tavoin. Mikäli vuokralaisella ei ole mahdollisuutta toimittaa vuokranantajan toivomaa vakuutta, on myös erityyppisten vakuuksien yhdistely mahdollista.
1. Raha
Rahana maksettava vakuus on tyypillisesti perinteisin tapa järjestää vakuus. Käytännössä rahavakuus tarkoittaa sitä, että vuokralainen maksaa vuokranantajan pankkitilille sovitun summan rahaa (enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä), joka palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä takaisin vuokralaiselle, mikäli sopimusvelvoitteet on täytetty. Rahavakuuden osalta kannattaa sopia, kuuluuko vakuudelle kertynyt talletuskorko vuokranantajalle vai vuokralaiselle.
2. Pankkitalletustodistukset
Toinen suosittu tapa on käyttää pankkitalletustodistuksia. Tällöin vakuutta ei siirretä vuokranantajan pankkitilille, vaan sen sijaan raha pysyy vuokralaisen tilillä koskemattomana niin, että vuokranantaja voi käyttää kyseisiä varoja, mikäli vakuuden pidättämiselle on aihetta. Vuokranantajan kannattaa tarkastaa huolellisesti pankkitalletuksen ehdot – erityisen tärkeää on se, ettei varojen nostaminen edellytä vuokralaisen suostumusta.
3. Kelan maksusitoumus
Vakuus voidaan järjestää myös Kelan myöntämällä maksusitoumuksella. Tyypillisesti näissä tapauksissa vakuutta ei siirretä vuokranantajan tilille, vaan vuokranantaja saa sen sijaan maksusitoumuksen vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen varalle. Vakuus voidaan poikkeuksellisesti siirtää vuokranantajan pankkitilille myös rahana. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joka tapauksessa ennen vakuuden realisointiin ryhtymistä vuokranantajan tulee toimittaa Kelaan kirjallinen realisointivaatimus.
4. Henkilötakaus
Ehkä vähemmälle käytölle ovat jääneet henkilötakaukset, vaikka niiden käyttö voi vuokranantajan näkökulmasta katsottuna olla erittäin suotuisaa. Henkilötakauksessa esimerkiksi nuoren vanhempi takaa omaan kotiinsa muuttavan nuoren vuokrasuhdetta. Takaus kannattaa järjestää omavelkaisena ja rajoittamattomana, koska tällöin takaaja vastaa vuokralaisen sopimusrikkomuksista oman velan tavoin. Takaus mahdollistaa vakuutta laajemman korvausvastuun asettamisen, koska takaukseen ei sovelleta laissa säädettyä enimmäismäärää.
5. Takausvakuutus ja vakuuspalvelut
Uusimmaksi vaihtoehdoksi ovat nousseet myös markkinoilla olevat takausvakuutukset ja vakuuspalvelut. Takausvakuutuksella voidaan korvata perinteinen vuokralaisen suorittama vakuus niin, että joko vuokralainen tai vuokranantaja maksaa kuukausittaisen takausvakuutusmaksun. Mikäli vuokranantaja maksaa takausvakuutuksen, hän vähentää siitä aiheutuvat kulut verotuksessa. Suosittelemme tarkastamaan sopimusehdot huolella ennen takausvakuutuksen hankkimista.
Vinkit antoi Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Anna-Emilia Kuisma.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Emilia KuismaNeuvontalakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345anna-emilia.kuisma@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Rovaniemi syrjäytti Tampereen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – Oulu nousi kakkoseksi ja pääkaupunkiseutu vapaassa pudotuksessa25.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rovaniemi on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Valttikortit vuokraukseen: kuinka minimoida vuokraustoiminnan riskejä?12.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Loppukesä on monella paikkakunnalla vuokramarkkinoiden vilkkainta aikaa, ja vuokrasopimuksia solmitaan tiuhaan tahtiin. Onnistunut vuokralaisvalinta ja huolellisesti laadittu vuokrasopimus luovat hyvän pohjan kannattavalle vuokraustoiminnalle. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo avaa keskeisimmät riskinhallintakeinot vuokrauksen turvaksi.
Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme