Vuokralainen, näin vakuutat vuokranantajan

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Minni Yli-Olli kertoo, mitä vuokralaisen kannattaa huomioida asuntoa hakiessaan:
Ensivaikutelmalla on iso vaikutus. Kerro jo ensimmäisessä yhteydenotossa hieman itsestäsi, opiskelutilanteestasi ja minkälainen olet asukkaana. Näin erotut jo alussa standardimuotoisista ”Olisin kiinnostunut tästä asunnosta” -viesteistä, joita voi vuokranantajalle tulla vaikkapa Oikotien tai Vuokraoven palvelujen kautta jopa kymmeniä päivässä.
Kerro rehellisesti suunnitelmistasi asunnon suhteen – haetko pitkäaikaista asuntoa esimerkiksi koko opiskeluajalle vai onko asunnontarpeesi lyhytaikainen. Vuokranantajat hakevat tyypillisesti pitkäaikaista vuokralaista, mutta myös vuokranantajien toiveet vuokrasuhteen kestosta voivat vaihdella.
Valmistaudu osoittamaan maksukykysi vuokranantajalle. Maksukyvyn voit osoittaa esimerkiksi palkkatodistuksen avulla. Henkilötakaajaan saaminen takaamaan vuokrasopimuksen velvoitteita on puolestaan hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, jos sinulla on tilapäisesti maksukyky heikentynyt tai maksuhäiriömerkintöjä.
Liitä asuntohakemukseen lyhyt videoesittely tai valokuva itsestäsi. Vuokrauksen sesonkiaikaan asunnonhakijoita saattaa olla liikkeellä paljon ja asuntonäytön jälkeen vuokranantajan voi olla vaikea muistaa kaikkia hakijoita. Liittämällä hakemuksen mukaan kuvan tai videon varmistat jääneesi vuokranantajan mieleen, kun vuokranantaja tekee valinnan vuokralaisehdokkaiden joukosta. Videoesittely toimii erityisesti silloin, jos asunnon vuokraus tapahtuu etänä.
Harkitse oman asunnonhakuilmoituksen julkaisemista. Internetistä löytyy erilaisia ryhmiä, joissa sekä vuokranantajat että vuokralaiset voivat julkaista omia vuokrausilmoituksiaan. Parhaimmassa tapauksessa vuokranantaja ei ole vielä ehtinyt julkaista omaa asuntoilmoitustaan ja löytää sopivan vuokralaisehdokkaan jo ennen varsinaista hakuprosessia, säästäen samalla aikaa sekä kustannuksia.
Tiedustele aiemmalta vuokranantajaltasi, voiko hän toimia suosittelijanasi. Suositus toimii kilpailuetuna, mikäli vuokralaisehdokkaita on useita. Ennen kaikkea suositus antaa vuokralaisehdokkaasta luotettavan vaikutelman ja voi toimia takeena vuokrasuhteen toimivuudesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minni Yli-OlliNeuvontalakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345minni.yli-olli@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme