Historisk höst för Snellmans köttförädling – finsk lantgris når konsumenterna i Hong Kong

Snellmans Köttförädling har en gedigen bakgrund som exportföretag med destinationer som bland annat Nya Zeeland, Ryssland, Sverige, Sydkorea och Kanada på mottagarlistan. Mycket av Snellmans tidigare export har sålts direkt till lokala företag som råvara via så kallad business-to-business handel, men det nu aktuella fallet i Hong Kong är unikt.
- Enligt våra uppgifter är vi det första finska kötthuset som säljer varor i Hong Kong i egen förpackning och på eget varumärke. Strävan är att exportera varor med högre förädlingsvärde, och där har vi lyckats bra med den produktpalett vi nu erbjuder, säger exportdirektör Staffan Snellman.
Snellman har arbetat med det aktuella fallet i två år och nu kommer fyra produkter till försäljning i Hong Kong. Dessa är grisnacke, ytterfilé av gris, grissida och en liten förpackning ribs.
- Vi ger oss in på en okänd marknad tillsammans med Nordiska Partners, de vet vad som fungerar och vad som går hem i Hong Kong. Inhemska MTK har också på ett positivt sätt gett stöd för export av längre förädlade livsmedelsprodukter, konstaterar Staffan Snellman.
Den första containern med varor har redan avgått från Jakobstad mot sin slutdestination och även flygfrakt kommer att utnyttjas för att se till att förråden i Hong Kong är fyllda inför lanseringen den 1 oktober.
- Det är klart att just logistiken skapar vissa utmaningar för vilka produkter vi kan tänkas exportera i framtiden, förklarar exportassistent Åsa Tolvers.
- Det här skall ändå bara betecknas som en början på något nytt. Vi ser möjligheter även för betydligt flera produkter som kan säljas via denna kanal. Förädlingsvärdet och prisbilden ger oss nya möjligheter, tillägger Staffan Snellman.
Exportframgången är ett resultat av ett gediget och målinriktat samarbete där höstens genombrott får ses mer som ett startskott än en slutdestination.
- Jag vill rikta ett stort tack till alla som arbetat med och kring det här projektet. Vi kan verkligen glädjas och vara nöjda, säger Köttförädlingens VD Roland Snellman.
Nyckelord
Kontakter
Staffan Snellman, exportdirektör
staffan.snellman@snellman.fi
044-796 6249
Bilder


Länkar
Om
Snellmans Köttförädling Ab är ett familjeföretag från Jakobstad som har tillverkat högkvalitativa kött- och charkprodukter i 70 år. Företaget tillverkar sina produkter utgående från principer de inte ger avkall på, hög kötthalt och inga onödiga tillsatsämnen. Vid fabriken i Jakobstad jobbar ca 900 människor. Snellmans Köttförädling Ab ingår i livsmedelskoncernen Snellman Ab.
Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Snellman lanserar nytt alternativ till traditionellt malet kött – kombinationen av nötkött och ärta är förvånansvärt vanlig13.11.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Malet kött är en av de mest använda råvarorna i finländska hemmakök och ingår i många favoriträtter. Snellman lanserar nu som första företag i Finland ett nytt alternativ till traditionellt malet kött. Malet nötkött och ärtfärs 7,5% består av 70 procent finländskt nötkött och 30 procent ärtfärs. Produkten är proteinrik och innehåller endast 7,5 procent fett.
Snellmanilta uudenlainen vaihtoehto perinteiselle jauhelihalle – naudanlihasta ja herneestä tehty uutuus on hämmästyttävän tavallinen13.11.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Jauheliha on suomalaisten kotikeittiöissä yksi käytetyimmistä raaka-aineista ja kuuluu moniin suosikkiruokiin. Snellman lanseeraa nyt uuden vaihtoehdon perinteiselle jauhelihalle ensimmäisenä Suomessa. Kevyt Nauta-Hernejauhis 7,5 % sisältää 70 % suomalaista naudanlihaa ja 30 % hernejauhista. Tuote on runsasproteiininen ja siinä on vain 7,5 % rasvaa.
Snellman visar riktningen för djurens välmående tillsammans med producenterna – målet är 100 % frigrisning år 20283.10.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Snellmans målsättning är att alla grisar på Lantgriskedjans familjegårdar föds i frigrisning från och med år 2028. Redan nu föds över 70 % av grisarna i frigrisning.
Snellman näyttää suuntaa eläinten hyvinvoinnissa yhdessä tuottajien kanssa – tavoitteena 100 % vapaaporsitus vuonna 20283.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Snellmanin tavoitteena on, että kaikki Maatiaispossut syntyvät vapaaporsituksessa perhetiloilla vuoteen 2028 mennessä. Jo nyt yli 70 % porsaista syntyy vapaaporsituksessa.
Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka27.8.2024 09:34:14 EEST | Nyheter
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
