Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Vauvaperheiden uupumuksen oireet ja yksinäisyyden kokemukset vaihtelevat eri puolilla Suomea

Jaa
Alle puolivuotiaiden vauvojen tuoreet vanhemmat ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä melko tasaisesti ympäri Suomen, mutta hyvinvointia heikentävien tekijöiden yleisyys vaihtelee jonkin verran eri hyvinvointialueilla.
Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain
Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain

Alle puolivuotiaiden vauvojen tuoreet vanhemmat ovat hyvin tyytyväisiä elämäänsä melko tasaisesti ympäri Suomen, mutta hyvinvointia heikentävien tekijöiden yleisyys vaihtelee jonkin verran eri hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueiden välillä ja sisällä on vaihtelua vanhempien yksinäisyyden kokemuksissa, uupumisen oireissa ja tyytyväisyydessä neuvolapalveluihin.

Tulokset käyvät ilmi maalis-joulukuussa 2020 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämän FinLapset-kyselytutkimuksen aineiston jatkoanalyysissä. Tässä vaiheessa keskityttiin vanhempien hyvinvoinnin alueellisiin eroihin. Valtakunnalliset tulokset julkaistiin maalikuussa.

Hyvinvointialue-, kunta- tai kuntarypäskohtaiset tuloskoosteet ovat nähtävissä THL:n verkkopalvelussa:

Terveytemme.fi

Yksinäisyyden kokemuksessa suurta alueellista vaihtelua

Alueellinen vaihtelu oli suurta siinä, kuinka moni synnyttänyt vanhempi koki itsensä yksinäiseksi. Kainuun hyvinvointialueella yksinäisyyttä koki lähes joka neljäs (23 %) synnyttänyt vanhempi, mutta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella vähemmän kuin joka kymmenes (9 %) synnyttäneistä.

Myös hyvinvointialueiden sisällä oli vaihtelua.

Toisen vanhemman yksinäisyyden kokemus oli kyselyn mukaan harvinaista; se vaihteli suurimmassa osassa maata yhden ja kahden prosentin välillä vastanneista. Lapin ja Kainuun hyvinvointialueilla yksinäisyyttä oli kokenut kuitenkin 5 prosenttia toisista vanhemmista.

”Alueilla on nyt mahdollisuus saada alustava kuva oman alueen vauvaperheiden hyvinvoinnista, jonka perusteella ne voivat tarvittaessa pohtia toimia perheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi, vaikka pienten vastausmäärien antama kuva ei ole täysin luotettava”, arvioi THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti.

Uupumuksen oireita oli 20–40 prosentilla vanhemmista

Uupumuksen oireita oli useammin synnyttäneellä vanhemmalla kuin vauvan toisella vanhemmalla. (35 % vs. 29 %). Yleisimmin synnyttäneillä vanhemmilla oli uupumuksen oireita Kainuun hyvinvointialueella (42 %), vähiten Kanta-Hämeen, Keski-Uudenmaan tai Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla (30 %). Myös uupumusoireiden yleisyys vaihteli alueiden sisällä.

Toisilla vanhemmilla oli yleisimmin uupumuksen oireita Helsingin, Pohjanmaan, Lapin ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueilla (35–36 %). Vähiten uupumuksen oireita oli toisilla vanhemmilla Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa (20–21 %).

Neuvolapalveluihin tyytyväisyydessä alueellista vaihtelua

Käynteihin äitiysneuvolassa oli koko maassa tyytyväinen noin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta vanhemmasta, mutta hyvinvointialueiden välinen vaihtelu oli merkittävää. Eniten äitiysneuvolakäynteihin tyytyväisiä vanhempia oli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella (75 %). Sen sijaan Helsingissä, Itä-Uudellamaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Vantaa-Keravan alueella vain runsas puolet synnyttäneistä oli tyytyväinen käynteihinsä äitiysneuvolassa (61–62 %).

Lastenneuvolakäynteihin oli koko maassa tyytyväisiä puolet synnyttäneistä ja yli puolet (61 %) toisista vanhemmista. Eniten tyytyväisiä synnyttäneitä vanhempia oli Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Uudellamaalla ja Lapissa (59–60 %). Vähiten lastenneuvolapalveluihin tyytyväisiä synnyttäneitä vanhempia oli Helsingissä (42 %).

FinLapset-kyselytutkimus 2020 tulosten julkaiseminen

THL teki FinLapset-kyselytutkimuksen 3–6-kuukauden ikäisten vauvojen molemmille vanhemmille maalis-joulukuussa 2020 koko Suomessa. Vanhemmilta kysyttiin lomakkeella perheen hyvinvoinnista, terveydestä sekä kokemuksista lapsiperhepalveluista. Tutkimukseen kutsuttiin yli 34 000 vanhempaa; kyselyyn vastasi 50 prosenttia äideistä ja 36 prosenttia toisista vanhemmista.

Tiedonkeruun perustulokset julkaistiin maaliskuussa 2021 tilastoraporttina ja THL:n sähköisessä tulospalvelussa. Nyt tutkimuksen keskeisimmät tulokset on julkaistu alueittain niin, että jokainen kunta, jossa vastaajia on ollut riittävästi, saa omat tuloksensa, ja jos vastaajia on ollut vähän, tulokset on yhdistetty lähikuntien tuloksiin.

Lähde: FinLapset-kyselytutkimuksen kuntakohtaiset tuloskoosteet terveytemme.fi’ssä

FinLapset-kyselytutkimuksen kaikki perustulokset thl.fi’ssä

Lisätietoja:

Reija Klemetti
tutkimuspäällikkö
Puh. 029 524 7265

Maaret Vuorenmaa
erikoistutkija
Puh. 029 524 7008

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Aikaisemmin aiheesta:

Koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista, kertoo THL:n kyselytutkimus – tyytyväisyys perhe-elämään on silti suurta. THL tiedote 24.3.2021.

Avainsanat

Kuvat

Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain
Vauvaperheiden vanhempien uupumuksen oireiden yleisyys hyvinvointialueittain
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Suomessa on 89 000 alaikäistä, joiden biologisella vanhemmalla on tai on ollut vakava päihdeongelma28.5.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Suomessa on 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla biologisilla vanhemmilla on jossain vaiheessa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä vakava päihdeongelma. Tämä vastaa 8,7:ää prosenttia kaikista alaikäisistä. 42 000 lapsen biologisella vanhemmalla puolestaan on tällä hetkellä vakava päihdeongelma. Päihdeongelma on yleisemmin isällä kuin äidillä. Tämä selviää THL:n tekemästä rekisteritutkimuksesta.

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta27.5.2024 12:31:00 EEST | Tiedote

Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. ”Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin”, sanoo ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren. Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen. Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos oireet muuttuvat henkeä uhkaaviksi. Siihen viittaavia oireita ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille syksyllä – rokotukset aiempaa aikaisemmin23.5.2024 09:15:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tulevana syksynä koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille. Suositus on, että rokotukset toteutetaan aiempaa aikaisemmin ja kahdessa vaiheessa. Ensi syksynä koronarokotteen tehosteannosta suositellaan hoitokodeissa ja säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa oleville, kaikille yli 80-vuotiaille sekä kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille iästä huolimatta. Suositus on, että näiden ryhmien rokotukset aloitetaan syksyllä heti kun rokotteet ovat saapuneet Suomeen. Edellä mainittujen ryhmien ohella syksyn tehosterokotetta suositellaan myös kaikille 75–79-vuotiaille. Heillä vakavan taudin riski on kuitenkin yllä mainittuja ryhmiä pienempi. THL suosittelee, että myös nämä rokotukset toteutetaan tulevana syksynä tavanomaista aikaisemmin. Koronarokotetta on lisäksi syytä tarjota syksyllä viimeistään influenssarokotusten yhteydessä myös muille 65 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakav

Kutsu: tiedotustilaisuus verkossa ensi syksyn koronarokotuksista to 23.5. klo 9.3021.5.2024 12:28:27 EEST | Tiedote

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille tiedotustilaisuuden ensi syksyn koronarokotuksista torstaina 23.5. klo 9.30–10.30. Tilaisuus pidetään Teamsilla, jonka välityksellä asiantuntijoille voi myös esittää kysymyksiä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Infossa esiintyvät paikan päällä THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sekä sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen. THL:n ylilääkäri Tuija Leino osallistuu tilaisuuteen etänä. Kontio kertoo syksyn koronarokotussuosituksesta ja sen perusteista sekä syksyn influenssarokotuksista. Lisäksi hän esittelee korona- ja influenssarokotusten aiempia kattavuuksia. Puumalainen kertoo syksyn rokotehankinnoista. Tilaisuuden päätyttyä on mahdollisuus tehdä kamerahaastatteluita paikan päällä olevien asiantuntijoiden kanssa. Aika: Torstai 23.5. klo 9.30–10.30. Paikka: Teams (linkki lähetetään ilmoittautuneille), THL, päärakennus, Mannerheimintie 166 (kamerahaastattelut) Ilmoittautuminen: il

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye