Diplomaatti, tiedustelija vai vakooja? Suomalaisen sotilasasiamiestiedustelun historiaa

Heidi Ruotsalainen: Salatun tiedon tuottajat – Suomen sotilasasiamiesten tiedustelutoiminta 1918–1939
Julkaisuvapaa 1.10.2021
Sisällissodan kuohuttama Suomi oli vaikeassa tilanteessa. Pienen valtion itsenäisyys pitäisi turvata maailmassa, joka kävi suurta sotaa. Ulkopolitiikka ja armeijan tarvitsema tiedustelu piti saada toimimaan pian, jotta uusi valtio voisi varmistaa paikkansa ja valmistautua uhkiin. Rahat olivat tiukalla, ja diplomatiaa ja tiedustelua osaavia henkilöitä vähän.
1900-luvun alun sotilasasiamiehet olivat sotilaita, joiden tehtävät liittyivät niin diplomatiaan kuin tiedusteluunkin. Heidän lähettämisensä asemamaahan tarvitsi asemamaan suostumuksen, joten tässä he olivat lähettiläiden veroisia. He työskentelivät sotilastiedustelulle hankkien tietoa asemamaan armeijasta, sen johtajista, joukkojen sijoituksista ja uusimmasta asetekniikasta. Itsenäistyneen Suomen piti hypätä valmiiseen systeemiin mukaan, ja jo sisällissodan aikana lähetettiin ensimmäiset sotilasasiamiesten töitä tekevät upseerit Tukholmaan ja Berliiniin.
Heidi Ruotsalainen on pureutunut tuhottujen arkistojen sirpaleiseen materiaaliin ja selvittänyt, miten Suomi rakensi sotilasasiamiesjärjestelmänsä ja millaisten kysymysten kanssa vastaitsenäistynyt valtio joutui painimaan. Kirjeistä, kommenteista, ohjeista ja budjettilaskelmista rakentuu kuva siitä, miten Suomen sotilasasiamiesjärjestelmä toimi ennen toista maailmansotaa, mikä maailmalla kiinnosti ja mikä koettiin uhaksi.
Alussa keskeiseksi henkilöksi nousi Oscar Enckell, Venäjän armeijassa palvellut tiedusteluspesialisti, jonka Mannerheim halusi johtamaan suomalaista sotilastiedustelua. Enckell loi toimivan järjestelmän, mutta joutui eroamaan, kun nuoren polven jääkärit syrjäyttivät tsaarin armeijassa palvelleen vanhemman upseerisukupolven.
Osaavaa tiedusteluhenkilökuntaa oli varsinkin 1920-luvulla vähän, joten vastuu kasautui harvoille. Kun majuri Ragnar Heikel, yksi tiedustelujohtajista, matkusti marraskuussa 1927 Virosta Suomeen, hänen lentokoneensa katosi. Tiedustelun johto oli aiemmasta viisastuneena hajautettu useisiin lentokoneisiin, joten kaikkia avainhenkilöitä ei menetetty kerralla. Villit spekulaatiot kuitenkin jäivät elämään: oliko kone lentänyt suoraan Neuvostoliittoon ja vienyt mennessään yhden tiedustelun nokkamiehen – vai oliko kyseessä sittenkin vain erittäin huonon sään aiheuttama lento-onnettomuus?
Yleensä sotilasasiamiehet toimivat diplomatian keinoin – lähettivät kohteliaita tiedustelukirjeitä asemamaan armeijan johdolle, tekivät raportteja, seurasivat lehdistöä ja sotaharjoituksia – mutta säilyneisiin arkistoihin on tallentunut tietoja myös elokuvien agenttitarinoita muistuttavia kertomuksia. Niihin liittyy myös nuori Etsivän Keskuspoliisin virkamies Urho Kekkonen, joka lähetettiin 1926 Suomen Moskovan-lähetystöön tutkimaan, miten venäläiset palkolliset olivat päässeet käsiksi kassakaapin sisältöön. Kopioidut ja vääriin käsiin joutuneet kassakaapin avaimet aiheuttivat mietittävää myös myöhemmin.
Vaikka 1900-luvun alun sotilasasiamiehet venyttivät paikoin diplomatian kentän rajoja, Salatun tiedon tuottajat – Suomen sotilasasiamiesten tiedustelutoiminta 1918–1939 on kuitenkin eräänlainen tunnustus tiedustelun sitkeydelle ja pitkäjännitteisyydelle. Hyvä tilannekuva vaatii järjestelmällistä tiedonkeruuta, raportteja ja tietojen tarkistamista monesta suunnasta – siis paljon paperitöitä. Oikeat henkilöt pitää saada oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan, myös silloin kun talous on tiukalla.
Sotatieteiden tohtori, historioitsija Heidi Ruotsalainen (s. 1985) on väitellyt Suomen sotilasasiamiesjärjestelmän varhaisvuosista. Tutkimuksen tiedot on koottu yhdistelemällä sodan aikana ja jälkeen tuhottujen arkistojen jäänteitä. Ruotsalaista kiinnostavat ihmiset tiedustelujärjestelmän takana.
Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Roope Lipastin Kuuma linja kuvaa villisti, lämpimästi ja haikeasti 80-luvun nuoruutta kylmän sodan ja ydintuhon pelon Suomessa1.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Maailmaa ei voi pelastaa, mutta voiko edes rakkaitaan? Roope Lipastin Kuuma linja on vangitseva kasvutarina ja tarkkanäköinen ajankuva maailmasta, joka tuntuu yllättävän tutulta jälleen.
True crime -uutuus Sadetakkitappaja sukeltaa Etelä-Korean rikoshistorian synkimpiin tapauksiin17.6.2025 10:48:09 EEST | Tiedote
Fiia Suurosen, Minna Juutin ja Pinja Mikkosen uutuusteos Sadetakkitappaja – ja muita kurjia juttuja Etelä-Koreasta vie lukijan Etelä-Korean tunnetuimpien rikostapausten äärelle. Teos perustuu tekijöiden suosittuun true crime -podcastiin Kurja juttu ja tarjoaa syväluotaavan katsauksen maan rikoshistoriaan.
Tässä ovat maailmanhistorian törkeimmät valheet – Daniel Rydénin uusi kirja paljastaa suurimpien huijarien tarinat5.6.2025 08:17:00 EEST | Tiedote
Mikä lopulta on valhe? Onko valehtelu aina väärin? Ja jos ei ole, kuka siinä tapauksessa saa valehdella ja milloin? Daniel Rydénin vetävä tietokirja Maailman kovimmat valehtelijat johdattaa lukijan valehtelun maailmaan Donald Trumpin ja muiden tunnettujen valehtelijoiden kautta.
Skottikoomikko Fern Bradyn Vahva naishahmo on anteeksipyytelemätön, ronski ja rohkea elämäkerta autismista4.6.2025 08:22:00 EEST | Tiedote
Autistit elävät maailmassa, jota ei ole suunniteltu heille. Vielä vaikeampaa eläminen on silloin, kun ei tiedä olevansa autistinen.
Mitä asiakkaat toivovat seksityöntekijältä?28.5.2025 11:56:04 EEST | Tiedote
Suomalaisnaisen viihdyttävä tositarina keskieurooppalaiselta seksiklubilta paljastaa, millainen on suosikkiasiakas, mistä klubin takahuoneessa puhutaan ja miten seksityö vaikuttaa parisuhteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme