Vildmatskocken Jyrki Tsutsunens nya restaurang invigdes i kulturcentret Stoa

Krögaren Jyrki Tsutsunen specialiserar sig på vildmat. Hans restaurang Skutta är en konstbistro där naturen tar över makten på tallrikarna. De inhemska skogarnas gåvor syns starkt i restaurangens portioner. På lunchlistan finns bland annat skogssvamprisotto, rönnbärssås och nässelpotatispuré. Dessutom satsar restaurangen på fermentering, det vill säga syrning av naturens råvaror.
– Våra far- och morföräldrars generation har varit mycket bättre på att dra nytta av skogens gåvor, men under de senaste årtiondena har vi hamnat på efterkälken. Jag vill lyfta fram den här traditionen! Förutom råvaror från skogen fermenterar vi mycket allt möjligt, såsom kombuchadryck, focacciabröd och bredbart solrosfröpålägg, berättar Tsutsunen.
Ansvarsfullhet och ekologi syns i Skutta också i att portionernas råvaror i mån av möjlighet är närproducerade och överbliven mat från lunchen kan köpas som svinnlunch på eftermiddagarna.
Tsutsunen, som också kallats för kulturkock, är förutom för sitt skogsintresse även känd för att kombinera mat och kulturevenemang, vilket är en central del av Skutta. Av samma anledning är just kulturcentret Stoa en utmärkt plats för den nya restaurangen. Tsutsunen tror även på Östra Helsingfors dragningskraft och Stoas läge i Östra centrum.
– Skutta passar perfekt vid kulturcentret Stoa. Vårt mål är att ordna evenemang i restaurangen där naturen, kulturen och konsten är närvarande, såsom spelningar och burleskföreställningar. Vi kommer säkert att ha ett tätt samarbete med kulturcentret. Läget stöds också av att jag tycker att Berghäll börjar vara sett redan, och det positiva myllret bara ökar i Östra Helsingfors, funderar Tsutsunen.
Även Stoas direktör Ulla Bergström gläds åt de nya samarbetsmöjligheterna som öppnas i och med restaurangen Skutta.
– Stoa är ett hus för stigande, djärv och överraskande konst, som inspireras av det omgivande grannskapet, världsfenomen och naturen. Skuttas verksamhetsidé passar Stoas anda utmärkt. Konst och kultur förenar olika slags människor, så även mat. Med samarbetet mellan Skutta och Stoa kan man baka nya, vilda och uppfriskande upplevelser för alla Helsingforsbor, planerar Bergström.
Skuttas krögare Jyrki Tsutsunen har tidigare arbetat bland annat som personlig kock hos Sankt Petersburgs generalkonsul. Han är också känd från programmen Makujen maailma och Pala juustoa, tilkka viiniä som visades på Sub-kanalerna. För Skuttas mat ansvarar vid sidan om Tsutsunen även köksmästare Antti Rämö och Jenna Kemppainen arbetar som restaurangens sommelier.
Mer information:
Restaurang Skutta, skuttaan.fi (på finska),
Kulturcentret Stoa, Åbohusvägen 1, 00900 Helsingfors
Öppet må–fr 10–18, lö 10–16
Lunch må–fr 11–15
Tfn 040 481 9666
info@skuttaan.fi
Nyckelord
Kontakter
Krögare
Jyrki Tsutsunen
0408616227, jyrki.tsutsunen@gmail.com
Restaurang Skutta
Kommunikationsplanerare
Johanna Yrjölä
0405460536, johanna.yrjola@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster
Bilder


Länkar
Om
Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.
Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.
Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
I Helsingfors är kulturcentrens sommarprogram gratis och bjuder på något för envar3.6.2025 08:56:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors bjuder på ett mångsidigt sommarprogram i kulturcentren på olika håll av staden. Tiotals avgiftsfria utomhuskonserter, familjejippon och danstillställningar intar torgen och gårdarna utanför stadens sex kulturcenter.
Kulttuurikeskusten kesä täyttää kaupunginosat maksuttomalla ohjelmalla3.6.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Helsingin kulttuurikeskusten tapahtumatarjonta ei hiljene kesälläkään. Annantalon, Kanneltalon, Malmitalon, Maunula-talon, Stoan ja Vuotalon kesäpihoilla on luvassa kymmeniä ilmaistapahtumia, kuten konsertteja, koko perheen ohjelmaa ja kaupunkitansseja. Keikkalavoille nousevat kesä-elokuussa muun muassa Anssi Kela, Vilma Jää, Ville Leinonen & Valumo ja Mutaveijarit.
Koulun päättäjäisilta sujui Kaivopuistoa lukuunottamatta rauhallisesti1.6.2025 02:30:18 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin nuorisopalvelut jalkautuivat yhdessä järjestöjen kanssa koulujen päättäjäisiltana 150 ammattilaisen ja vapaaehtoisen voimin. Nuorisotyöntekijät ja vapaaehtoiset liikkuivat nuorten suosimilla alueilla ja kohtasivat Helsingissä illan aikana yhteensä noin 3500 nuorta. Ensiapua annettiin lähes 150 nuorelle.
Summer celebrations: Youth work is there for young people on school closing evening and night28.5.2025 22:06:40 EEST | Tiedote
When schools end, young people celebrate together and usually spend time outdoors until late at night. The City of Helsinki Youth Services, the police and associations will be on the ground doing outreach work on school closing evening and night to meet young people, help them and create a safe atmosphere. This spring, professionals and volunteers are concerned about unauthorised fireworks.
Skolavslutningen: Ungdomsarbetarna stöder ute på stan under kvällen och natten28.5.2025 22:05:33 EEST | Pressmeddelande
När skolan slutar för sommaren firar ungdomen sin nyvunna frihet ofta utomhus långt in på natten. Helsingfors stads ungdomstjänster, polisen och olika organisationer är med under skolavslutningskvällen och -natten för att tala med de unga, vid behov hjälpa till och överlag skapa en trygg stämning. I år är både yrkespersoner och frivilliga oroade över olovliga fyrverkerier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum