Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo, Kuopio ja Jyväskylä edelläkävijöitä liito-oravan huomioimisessa

Jaa
Espoossa, Kuopiossa ja Jyväskylässä on tehty pitkäjänteistä työtä liito-oravan suojelun ja maankäytön yhteensovittamisessa. Tulokset ovat olleet rohkaisevia ja nyt kaupungit ovat koonneet yhteen hyviä käytäntöjään esimerkiksi muille kaupungeille.
Kuva: Benjam Pöntinen.
Kuva: Benjam Pöntinen.

Liito-orava asuu tyypillisesti vanhoissa metsissä, mutta 2000-luvun vaihteen jälkeen lajia on havaittu yhä enemmän myös kaupunkialueilta. Uhanalaisella liito-oravalla on vahva lain tuoma suoja ja sen elinalueet pitää ottaa huomioon kaikessa maankäytön suunnittelussa.

Hyviä käytäntöjä liito-oravan huomioimiseksi

Espoossa, Kuopiossa ja Jyväskylässä on luotu toimivia käytäntöjä siitä, miten liito-oravan suojelu voidaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon kaupunkisuunnittelussa. Kaupungeissa esimerkiksi tehdään liito-oravakartoituksia ennen uusien kaavahankkeiden aloittamista ja liito-orava huomioidaan kaavoituksessa. Tarvittaessa kartoitukset päivitetään ennen rakentamisen aloittamista. Ajantasainen tieto on tärkeää, koska liito-oravien elinalueet voivat vaihdella vuosittain.

”Oikeaan aikaan kerätty ja laadukas liito-oravan esiintymistä koskeva tieto muodostaa pohjan maankäytön suunnittelulle, jossa törmätään mahdollisimman vähän lajin aiheuttamiin yllätyksiin. Joskus liito-oravan esiintymisen hahmottaminen alueella edellyttää useampia peräkkäisiä kartoituksia”, sanoo Jyväskylän kaupungin kaavoitusbiologi Anne Laita.

Keskeistä myös on, että liito-oravahavaintoihin liittyvät tiedot ovat helposti kaupungin eri toimijoiden saatavilla. Jokaisessa näistä kolmesta kaupungista onkin käytössä omat paikkatietojärjestelmät, joiden kautta maankäytön suunnittelijat pääsevät tarkastelemaan liito-oravatietoja.

Lisäksi kaupungit ovat luoneet muita hyviä käytäntöjä liito-oravan huomioimiseksi. Kuopiossa on esimerkiksi oma toimintamalli liito-oravan huomioimiseksi ja Espoossa on tehty koko kaupungin kattava malli viherverkostosta.  

”Viherverkoston hahmottaminen on tärkeää. Pelkkien pesäpuiden suojelu ei riitä, vaan kaupungin viheralueilla tulee olla riittävästi elintilaa liito-oraville. Liito-oravan pitää pystyä liikkumaan elinalueiden välillä ruuan ja pesäpaikkojen perässä, ja nuorilla liito-oravilla tulee olla mahdollisuus levittäytyä omille reviireille. Onnistunut liito-oravien suojelu edellyttää siis laaja-alaista tarkastelua”, kertoo ympäristöasiantuntija Laura Lundgren Espoon ympäristönsuojelusta.

Opas kokoaa tietoa muiden kaupunkien käyttöön

Espoo, Jyväskylä ja Kuopio ovat mukana kansainvälisessä Liito-orava-LIFE-hankkeessa, jonka aikana kaupungit ovat koonneet yhteen hyviä käytäntöjä liito-oravan huomioimiseksi. Esimerkit on koottu Liito-oravan huomioiminen kaupunkisuunnittelussa -oppaaseen, joka on vapaasti kaikkien toimijoiden käytettävissä.

”Olemme koonneet oppaaseen hyviä käytäntöjä muiden kaupunkien hyödynnettäväksi, kun ne suunnittelevat omia toimiaan liito-oravan huomioimiseksi. Eri toimijoiden välisen yhteistyön merkitystä ei voi korostaa liikaa. Yhteisen tahtotilan muodostaminen on perusta maankäytön ja luonnonsuojelun yhteensovittamiselle”, sanoo ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Perätie Kuopion ympäristönsuojelupalveluista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Lundgren, ympäristöasiantuntija, Espoon kaupunki, puh. 043 825 7184, laura.lundgren@espoo.fi


Anu Ruohomäki, hankekordinaattori, Kuopion kaupunki, puh. 044 718 2185, anu.ruohomaki@kuopio.fi


Anne Laita, kaavoitusbiologi, Jyväskylän kaupunki, puh. 050 311 9927, anne.laita@jyvaskyla.fi

Kuvat

Kuva: Benjam Pöntinen.
Kuva: Benjam Pöntinen.
Lataa
Kuva: Ari Seppä.
Kuva: Ari Seppä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Liito-orava-LIFE-hanke (2018–2025) on Metsähallituksen luontopalvelujen koordinoima hanke ja mukana on yhteensä 16 hankekumppania Suomesta ja Virosta. Hankkeen tavoite on parantaa liito-oravan suojelutasoa hyvien toimintamallien ja yhteistyön kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme