Pirkanmaan ELY-keskus

Jokihelmisimpukka saa miljoona euroa EU-rahoitusta Pirkanmaalla

Jaa
Pirkanmaa saa miljoona euroa EU-rahaa jokihelmisimpukan eli raakun elinolojen parantamiseen. EU:n LIFE-rahastosta myönnettiin ennätyssuuri rahoitus uhanalaisen raakun ja sen isäntäkalojen elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.
Turkimusoja on yksi Pirkanmaan raakkujoista, joita elvytetään EU-rahalla. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen
Turkimusoja on yksi Pirkanmaan raakkujoista, joita elvytetään EU-rahalla. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen

Pirkanmaan ELY-keskus saa EU-tukea raakkujen tilan parantamiseen reilut miljoona euroa. Hankkeessa kunnostetaan ja elvytetään Pirkanmaan raakkujokia, eli Turkimusojaa, Ruonanjokea ja Pinsiön-Matalusjokea ja niiden valuma-alueita. Hanketta koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Jokiuomia ja valuma-alueita parannetaan

Jokiuomien luonnontilaisuutta parannetaan ennallistamalla koskia ja taimenen kutualueita sekä monipuolistamalla uoman virtausolosuhteita erilaisten puurakenteiden avulla. Myös taimenen kulkua estäviä ja haittaavia vaellusesteitä poistetaan.

Jokien veden ja pohjan laatua parannetaan valuma-alueella tehtävien vesiensuojelua edistävien toimien kuten putkipatojen ja kosteikkojen sekä maaperän kalkitsemisen avulla. Pinsiön Matalusjoella on tarkoitus elvyttää raakkukantaa myös tuottamalla laitosolosuhteissa jokeen palautettavia nuoria jokihelmisimpukoita.

Hankkeen toimet toteutetaan yhteistyössä maanomistajien kanssa ja heidän suostumuksellaan. Maanomistajille lähetettiin infokirje hankkeesta jo hakuvaiheessa ja lopulliset suostumukset elvyttämistoimiin pyydetään hankkeen aikana.

Osana kansainvälistä hanketta

Jokihelmisimpukka, joka on Suomen luonnon pitkäikäisin eläinlaji, voi hyvin vain muutamassa joessa Suomessa.

Erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen elvyttäminen parantaa myös monien muiden virtavesilajien elinolosuhteita ja virtavesiluonnon monimuotoisuutta. Erityisesti raakun ja vaeltavien lohi- ja taimenkantojen elvyttäminen kulkevat käsi kädessä.

Hanke toteuttaa vuoden 2021 alussa valmistunutta kansallista raakun suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa vuosille 2020-2030.

Kuusivuotisen kansainvälisen hankkeen kohteena on yhteensä 14 suurempaa jokialuetta, joilla on 69 pienempää jokea. Niistä 32 sijaitsee Pohjois- ja Länsi-Suomessa, 36 Pohjois-Ruotsissa ja yksi Virossa.

Lue lisää raakun suojelusta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Marja-Liisa Pitkänen, 0295 036 162
Ylitarkastaja Emmi Lehkonen puh. 0295 036 019


Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Turkimusoja on yksi Pirkanmaan raakkujoista, joita elvytetään EU-rahalla. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen
Turkimusoja on yksi Pirkanmaan raakkujoista, joita elvytetään EU-rahalla. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 6115 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä tammikuussa laski hiukan edellisestä kuukaudesta, mutta oli huomattavasti korkeampi kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 27 908 henkilöä. Työttömyys laski joulukuusta 465 henkilöllä. Lomautettujen määrä oli 3327 henkilöä, kasvua oli vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna 1715 henkilöä, eli 106 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye