Jyväskylän yliopisto

Viestintätyö jakautuu yhä useammalle työyhteisön jäsenelle - edellyttää uudenlaista johtamista

Jaa
Työelämän digitalisaation myötä viestinnän ja vuorovaikutuksen merkitys on kasvanut. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut väitöstutkimus tarkastelee työelämän viestinnällistymistä ja viestintätyön jakautumista asiantuntijaorganisaatioissa. Tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median ammatillinen hyödyntäminen nähdään yhä tiiviimpänä osana asiantuntijatyötä. Tämä edellyttää uudenlaista johtamista ja työntekijöiden viestintäkyvykkyyden kehittämistä.
Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen
Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen

KTM Kaisa Pekkala tutki väitöskirjassaan, millaisia merkityksiä ja käsityksiä työntekijät ja organisaatioiden johto liittävät työntekijöiden viestintärooliin sosiaalisessa mediassa.

"Koin tärkeäksi tutkia aihetta molempien, niin johdon kuin työntekijöidenkin näkökulmasta, sillä aikaisempaa tutkimusta aiheesta on varsin vähän tarjolla. Yhdessä nämä näkökulmat lisäävät ymmärrystä viestintätyön jakautumisesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä työpaikoilla.”

Pekkalan mukaan etenkin asiantuntijaorganisaatiot ovat tulleet yhä riippuvaisemmiksi työntekijöidensä viestintäaktiivisuudesta ja -kyvykkyydestä digitaalisessa viestintäympäristössä.

"Monet työnantajat kannustavat työntekijöitään hyödyntämään somea ammatillisesti ja ovat kehittäneet käytänteitä ja koulutuksia, joilla työntekijöitä tuetaan tässä uudessa roolissa", Pekkala kuvaa.

Sosiaalinen media osana työnkuvaa

Pekkala havaitsi, että aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa työntekijöiden someviestintää on pidetty pääosin vapaaehtoisena toimintana ja eräänlaisena organisaatiokansalaisuuden, ’organizational citizenship behavior’, muotona.

”Omassa tutkimuksessani kävi ilmi, että viestintäroolit ovat muutoksessa ja osa työntekijöistä pitää someviestintää sellaisena tehtävänä, jota heiltä odotetaan osana työnkuvaa.”

Työelämän viestinnällistyminen ja viestintäympäristön digitalisoituminen vaativat työntekijöiltä uusia taitoja ja totuttautumista uusiin toimintatapoihin.

"Tulosten pohjalta näyttää siltä viestintätyö jakautuu organisaatioissa yhä useammalle. Samaan aikaan tutkimuksen tulokset osoittavat, että monet työntekijöistä eivät vielä luota kykyihinsä toimia tällaisessa uudessa roolissa", Pekkala kuvaa.

Viestinnällistyminen muokkaa asiantuntijatyötä

Väitöskirja pyrkii lisäämään ymmärrystä siitä, miten sosiaalisen median ammatillinen hyödyntäminen nähdään osana asiantuntijatyötä. Lisäksi se tekee näkyväksi viestinnän johtamisen muutoksen, mihin liittyvät niin viestintäteknologian, viestintäroolien kuin osaamistarpeidenkin muutos.

"Tulokset indikoivat sitä, että organisaatioilla on tärkeä tehtävä työikäisten viestintäkyvykkyyden kehittämisessä uudessa digitaalisessa työympäristössä", Pekkala mainitsee ja jatkaa:

"Toivon, että tämä väitöskirja inspiroi lisätutkimusta aiheesta, sillä ilmiönä työelämän viestinnällistyminen koskettaa lähes kaikkia työntekijöitä ja organisaatioita asiantuntijasektorilla. On tärkeää, että ymmärrämme millaisia vaikutuksia sillä on työelämän laatuun, ja miten se pitäisi ottaa huomioon johtamisessa.”

Tutkimuksen aineisto koostui 23 haastattelusta ja 1179 kyselytutkimuksen vastauksesta. Aineisto kerättiin suomalaisista asiantuntijaorganisaatioista.

KTM Kaisa Pekkalan viestinnän johtamisen väitöskirjan "Social media and new forms of communicative work" tarkastustilaisuus pidetään 8.10.2021 klo 12–16. Vastaväittäjänä toimii professori Joep Cornelissen (Erasmus University) ja kustoksena professori Chiara Valentini (Jyväskylän yliopisto). Tilaisuus pidetään englanniksi. Yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset kysymyksensä kustokselle, puh. +358408283316

Lisätietoja:

Kaisa Pekkala, kaisa.k.pekkala@jyu.fi, +358405456333

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen
Kaisa Pekkala väittelee 8.10.2021. Kuva: Hanna Koikkalainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme