
Uusiutuvan energian oppimispaketti Voimala innostaa uusiutuvaan energiaan

Voimala-oppimispaketin tavoitteena on auttaa sähköön ja energiaan liittyvien ilmiöiden ymmärtämisessä oppilaan omien kokeilujen kautta. Voimala on kytkentälevy, johon on liitetty jännite-, virta-, teho- ja energiamittari, akku ja lataussäädin. Voimalassa on myös mukana pieni aurinkopaneeli ja generaattori, joilla energiaa voi tuottaa itse. Levyyn on kiinnitetty myös energiaa kuluttavia laitteita: valoja, kaiutin, USB- virtalähde esimerkiksi kännyköiden lataukseen sekä discopallo. Lisäksi Voimalassa on liittimiä, latausjohtoja ja sulakkeita.
Voimalan mukana tulevassa harjoituskirjasessa on vaikeusasteeltaan vaihtelevia tehtäviä, joita oppilaat voivat tehdä myös omatoimisesti pienryhmässä. Voimala auttaa hahmottamaan, millaisia määriä sähköä erilaisiin toimintoihin – kännykän lataamiseen tai led-lampun palamiseen - tarvitaan ja kuinka paljon energiaa - lihasvoimaa tai auringonvaloa - niiden tuottamiseksi on tarpeen. Opettajaa varten Voimalassa on Opettajan opas, josta löytyvät tehtävien oikeat vastaukset.
Voimala on suunniteltu soveltuvaksi 5.–9. luokka-asteille, mutta sitä on jo kokeiltu monissa yhteyksissä ja useiden eri luokka-asteiden kanssa: koulujen projektitöissä, toimintapäivinä ja ympäristöopin tai fysiikan tunneilla, mutta myös musiikin ja käsitöiden tunneilla on Voimalalle ollut käyttöä.
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on lahjoittanut Voimaloita alueosastojensa kautta paikallisille peruskouluille.
– STUL ry halusi panostaa siihen, että koululaiset saisivat tutustua sähkön tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja vaikka aikanaan hakeutua alan opintoihin, STUL ry:n viestintäjohtaja Paula Ihamäki sanoo. – Nopeasti kehittyvä ala tarvitsee tulevaisuudessa lisää työvoimaa, hän sanoo.
STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen näkee lasten ja nuorten kiinnostuksen herättämisen tekniikkaan yhtenä STEKin tärkeimmistä tehtävistä, ja siksi vuosittaisen mittavan panostuksen perusteltuna. – Positiivisten ”minä osaan” -kokemusten tuominen koululaisille on parasta polttoainetta sille, että tulevaa ammattia mietittäessä myös teknisen alan opinnot koetaan kiinnostaviksi, hän sanoo. – Energia- ja sähköistysala tarjoaa tulevaisuudessa paljon myös sellaisia mahdollisuuksia, joita ei tänä päivänä vielä osata kuvitellakaan, hän jatkaa.
Kuinka Voimalan voi saada?
STEK lahjoittaa jatkossakin Voimala-oppimispaketteja. Voimalaa haetaan sähköisellä lomakkeella, ja hauista tiedotetaan opettajille suunnatussa uutiskirjeessä sekä Sähkölä.fi – opettajasivustolla.
Myös yritykset voivat ryhtyä Voimala-sponsoreiksi. Sponsori saa Voimalaan logonsa sekä haluamansa lyhyen tekstitervehdyksen. Sponsorille Voimalan hinta on 600 euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Timo Kekkonen, toimitusjohtaja, STEK ry, gsm 050 500 3214, timo.kekkonen@stek.fi
Janne Käpylehto, gsm 045-3596945, janne.kapylehto@gmail.com
Voimala-oppimispaketin sponsoriksi haluaville:
Kirsi Gimishanov, viestintäpäällikkö STEK ry, gsm 040 480 8223, kirsi.gimishanov@stek.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Takomotie 8
00380 Helsinki
http://www.stek.fi
Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää sähkön turvallista, energiatehokasta ja älykästä käyttöä. STEK tuottaa sähköön ja energiaan tutustumista helpottavia opetusmateriaaleja peruskoulujen käyttöön. STEKin jäseniä ovat muun muassa Teknologiateollisuus ry, Energiateollisuus ry (ET), Sähkö- ja teleurakoitsijoiden liitto STUL ry sekä Sähköteknisen Kaupan liitto ry.
www.stek.fi
Voimala – oppimispaketti energiasta oli STEK ry:n lahja satavuotiaalle Suomelle. Voimaloita lahjoitettiin sadalle peruskoululle vuonna 2017, ja sen jälkeen noin 100 kappaleen vuosivauhtia. Voimalan avulla peruskoululaiset voivat tutustua sähköön, uusiutuvaan energiaan ja sähkön varastointiin. Voimalan on STEKille suunnitellut Janne Käpylehto yhdessä opettajista ja asiantuntijoista koostuvan työryhmän kanssa.
Janne Käpylehto on palkittu tietokirjailija, keksijä ja energia-alan asiantuntija. Hän toteuttaa poikkitieteellisiä, mediasta tuttuja energiaprojekteja ja on YLE:n ”Mahtikoneita ja ilmastoihmeitä” -sarjan juontaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STEK ry - Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus
Kuluttajallakin on vastuu litiumioniakkujen turvallisuudesta13.6.2022 11:49:17 EEST | Tiedote
Litiumioniakut ovat yleistyneet nopeasti ja niitä on kaikkialla, niin kuluttajakäytössä kuin valtavina määrinä erilaisissa kuljetusketjuissa. Riskinä on, ettei kaikkia litiumioniakkuihin liittyviä vaaroja tunneta tai niistä ei väliteä. Kuluttajallakin on vastuuta huolellisuusvelvoitteen kautta. Sen laiminlyöminen saattaa johtaa tuottamukselliseen vastuuseen.
Halpa sähköauton lataustuote voi olla turvallisuusriski – testit paljastivat räikeitä puutteita6.4.2022 12:53:57 EEST | Tiedote
Jo reilu kolmasosa Suomessa myydyistä uusista ja käytettyinä maahantuoduista henkilöautoista on sähkökäyttöisiä: täyssähköautoja ja ladattavia hybridiautoja. Liikenteen sähköistyminen näkyy myös lataustuotemarkkinoilla, myytäväksi ilmestyy jatkuvasti lisää latausjohtoja ja latausasemia. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana: määräystenvastainen latausjohto tai latausasema voi aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran.
Opas veneen sähköjärjestelmästä päivittyi erityisesti akkujen osalta7.3.2022 13:13:11 EET | Tiedote
STEK ry:n Sähkö ja vene -oppaasta on julkaistu jo viides, osin uudistettu painos. Tuore Sähkö ja vene - uudistettu painos 2022 sisältää paljon uutta tietoa erityisesti akuista. Veneilyssäkin suosiotaan kasvattaneissa litiumioniakuissa on monia hyviä puolia, mutta niihin liittyy myös asioita, joita on hyvä huomioida. Oppaan päivitetyssä osuudessa käydäänkin läpi uuden akkutyypin käyttöönottoon liittyviä asioita.
Aki Linnanahde tekee selvää energiamurroksesta – aurinkoenergiaan tutustuttiin Salossa19.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote
Tonneittain biojätettä, panikointia tuulivoimalan huipulla ja paikkoja, joihin tavalliset tallaajat eivät koskaan pääse – Aki Linnanahteen luotsaama sarja tutustuttaa päästöttömän sähkön tuotantoon ja energiamurrokseen hauskasti ja harvinaisen selkeästi.
Energiamurroksesta selkoa Aki Linnanahteen viihteellisellä dokumentilla19.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote
Tonneittain biojätettä, panikointia tuulivoimalan huipulla ja paikkoja, joihin tavalliset tallaajat eivät koskaan pääse – Linnanahteen energiamurros tutustuttaa päästöttömän sähkön tuotantoon ja energiamurrokseen viihteellisesti ja harvinaisen selkeästi.