Ikoninen helsinkiläisravintola Kappeli uudistetaan täysin – ravintola on suljettu uudistuksen vuoksi vappuun 2022

HOK-Elanto tukee uudistuksella kaupunkikeskustan elävöittämistä
Osuuskauppa HOK-Elanto lähtee kehittämään kulttuurihistoriallisesti merkittävää ravintolaa toteuttamalla siellä täydellisen uudistuksen yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. ”Uudistus juhlistaa ikonisen Kappelin historiaa. Jatkossa klassikkoravintola loistaa entistä kauniimmin, sellaisena kuin se parhaimmillaan voi olla eli vuoden jokaisena päivänä avoinna olevana kaupungin keskipisteenä, kaupunkilaisten ja matkailijoiden yhteisenä kohtaamispaikkana”, lupaa ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo.
”Tilat uudistetaan kokonaan, mutta Kappelin laadukas ruoka säilyy. Pääosaa näyttelevät jatkossakin kotimaiset raaka-aineet ja laadukkaat klassikkoannokset, monipuolisella juomalistalla täydennettynä”, Uusitalo jatkaa.
”HOK-Elanto haluaa tukea vahvasti kaupunkikeskustan eloisuuden säilyttämistä ja Kappelin uudistustyöt ovat yksi konkreettinen teko tätä tavoitetta kohti”, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Henriikka Puolanne. ”Kappelin osalta lähtötilanne on hyvä, sillä ravintola lähti poikkeusaikaan historiansa parhailla myynneillä. Nyt myös nuorempien sukupolvien kiinnostus Kappelia kohtaan on kasvanut ja viime kesänäkin myynti oli erinomainen, vaikka turistit puuttuivat. Uskon, että kasvu pohjautuu paitsi ravintolan uniikkiin henkeen myös nykyisiin ravintolatrendeihin. Tässä ajassa kaivataan aitoja miljöitä, joilla on vahva tarina ja juuret”, Puolanne pohtii.
Suunnittelutoimisto Fyra haluaa korostaa Kappelin alkuperää
Vuosikymmenten aikana Kappeli on nähnyt monenlaisia muutoksia. Eri vuosikymmeniltä erilaisia kerroksia pintaansa kerryttänyttä Kappelia pyritään nyt yhtenäistämään.
”Nyt tehtävässä uudistuksessa rauhoitamme ja selkeytämme ravintolan ilmettä sen alkuperää, arkkitehtuuria ja detaljiikkaa esiin tuoden. Lisäämme vehreyttä, luomme kutsuvia tunnelmia ja toisistaan selkeästi erottuvia miljöitä – kuitenkin kokonaisuus ja muotokieli yhtenäisenä säilyttäen. Aikaisemmin ehkä hieman varjoon jäänyt arvotaide tuodaan näkyvämmin esille. Lisäksi kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen vaiheisiin ja vieraisiin liittyviä tarinoita herätetään eloon”, kertoo Fyra Oy:n sisustusarkkitehti Anu Latvala. ”Kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen säilytämme ja kunnostamme arvokkaat pintamateriaalit, kuten kalkkikivilattian ja pölkkyparkettilattian sekä kiintokalusteiden rungot.”
Kappelin uudistus toteutetaan yhteistyössä Kaupunginmuseon kanssa. Kappeli on Helsingin uudessa valmistuvassa asemakaavassa mittavasti suojeltu. Ravintola on suljettuna uudistustöiden vuoksi 31.10.2021-22.4.2022.
Lisätietoja: Henriikka Puolanne, toimialajohtaja, ravintolat, HOK-Elanto, puh. 010 766 0642, henriikka.puolanne@sok.fi
Santeri Uusitalo, ravintolanjohtaja, ravintola Kappeli, puh. 010 766 3881, santeri.uusitalo@sok.fi
Tiesitkö, että..
- Esplanadin puisto oli 1800-luvun alussa Vasikkahaka -niminen laidun, jossa paimennettiin Katajanokalta sinne tuotua karjaa.
- Laidun muuntui myöhemmin puistomaiseksi esplanaadiksi ja kaupunkilaisten suosimaksi kohtaamispaikaksi. Vuonna 1840 sokerileipuri Jerngren rakennutti puistoon leivonnaisia ja limonaadia tarjoilevan temppelinmuotoisen myyntikojun, ’kappelin’.
- Varsinainen Kappeli-ravintola avattiin kesäkuun 4. vuonna 1867. Samana päivänä syntyi Carl Gustaf Emil Mannerheim.
- Kappelissa tarjoiltiin maan ensimmäiset kylmät oluet jo 1880-luvulla – ravintolaan oli tilattu oluenjäähdytyskone.
- Kappelin puiston suihkulähteessä uiskenteli jossakin vaiheessa jopa elävä hylje.
- Ravintoloitsija Onni Wetterhoff (1876-1879) aloitti suomalaisen taiteen tukemisen tarjoilemalla taiteilijoille ilmaisia sunnuntaiaamiaisia. Kiitokseksi taiteilijat maalasivat teoksia ravintolan seinille. Samalla ravintoloitsija teki Kappelista todistajan Suomen taiteen kulta-ajan synnylle.
- Kappelin keittiöstä löytyy aito Albert Edelfeltin teos, Gambrinus, oluen keksijä, sekä lukuisia muita arvoteoksia.
- Taiteilijatoverit Jean Sibeliuksesta Eino Leinoon ja Juhani Ahoon viihtyivät Kappelissa. Leinon kantapöytä löytyy Kappelista edelleen.
- Kappeli on innoittanut myös säveltäjiä. Oskar Merikanto istui mielellään ravintolan ikkunapöydässä katselemassa Eteläsatamaa laivoineen. Osoituksena rakkaudestaan Kappeliin Merikanto sävelsi myös Kappeli-nimisen teoksen pianolle.
- Uudelle vuosisadalle siirryttäessä Kappelin terassista tuli venäläisten meriupseerien ja duuman jäsenten lempipaikka.
- Kappeli näki hyvin läheltä myös suuriruhtinaskunta Suomen itsenäistymisen.
- 1950-luvulla Kappeliin tultiin nauttimaan kauden ensimmäiset uudet perunat. Loppukesästä oli rapujen vuoro. Viime vuosina on nautittu blini- ja parsaviikoista.
- Kappeli siirtyi vuonna 1976 Osuusliike Elannolle, joka restauroi ravintolan ympärivuotiseen käyttöön. Entisöinnin yhteydessä Kappelin kellarista löytyi maalikerrosten alta hienoja taideteoksia: kukka-, hedelmä- ja nymfiaiheita sekä seinänkokoinen Helsinki-panoraama.
- 1980-luvulla Kappeliin jonotettiin Havis Amandan patsaalta asti. Kaikki halusivat päästä Kappelin klubille kuulemaan Bullworkers-yhtyettä.
- Kappeli on toiminut myös sanan varsinaisessa merkityksessä 1980-luvulla, jolloin talossa kokoontui pastori Olli Valtosen tiistaipiiri.
- Viimeisin iso uudistus Kappelissa on tehty 2011.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henriikka Puolannetoimialajohtaja, ravintolatHOK-Elanto
Puh:010 766 0642Henriikka.Puolanne@sok.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Helsingin Esplanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli on kulttuurihistoriallisesti merkittävä klassikkoravintola, joka on toiminut samalla paikalla ja julkisivultaan lähes samanlaisena jo vuodesta 1867. Monipuolinen ravintolakokonaisuus, johon kuuluu baari, kahvila, ravintola, kellarin juhlatilat ja terassi, on avoinna vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan. Kappeli houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita ympäri vuoden sen miljöön, taiteen, tarinoiden ja laadukkaan ruoan vuoksi. Ravintolan omistaa osuuskauppa HOK-Elanto. Kappeli on yksi HOK-Elannon lippulaivaravintoloista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
S-Etukortin käyttö puhelimella laajenee – nyt mukana kaikki ravintolat, pian myös Kerää ja skannaa -palvelu16.10.2025 08:02:00 EEST | Tiedote
Bonuksen kerryttäminen puhelimella onnistuu nyt kaikissa S-ryhmän ravintoloissa. Lähitulevaisuudessa lompakon uskaltaa jättää kotiin entistäkin useammin, kun mobiilikortti saavuttaa myös monesta Prismasta löytyvän suositun Kerää ja skannaa -palvelun.
Oulun ravintolakentälle tunnustusta – Radisson Blu Oulu sai arvostetun Rotisseur-kilven13.10.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Radisson Blu Hotel Oulun yhteydessä toimiva Tilausravintola Toivo on saanut kunnian liittyä kansainväliseen gastronomiseen yhteisöön, ja vihitty Chaîne des Rôtisseurs -kilpiravintolaksi.
S-ryhmän tammi–syyskuun myynti kasvoi edellisvuodesta10.10.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
S-ryhmään kuuluvien alueosuuskauppojen, SOK:n ja niiden tytäryhtiöiden veroton vähittäismyynti tammi–syyskuussa 2025 oli 10 761,8 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 1,2 prosenttia edellisvuodesta. Marketkaupan ohella kauppa kävi vilkkaasti etenkin S-ryhmän hotelleissa ja ravintoloissa.
Kasvisten syönti koetaan hankalaksi ja kalliiksi – S-ryhmältä helpottavia ratkaisuja7.10.2025 08:40:55 EEST | Tiedote
Kasvisten kulutus on Suomessa selvästi jäljessä uusista ravitsemussuosituksista. Vaikka lähes 70 prosenttia vastaajista tietää, että kasviksia tulisi syödä yli 500 grammaa päivässä, toteutuu tämä arjessa vain joka neljännellä. Tieto suosituksista ei vielä johda tekoihin, ja uusia konkreettisia ratkaisuja tarvitaan. S-ryhmä helpottaa nyt kasvisten syömistä tuomalla myyntiin valmiiksi pestyjä, pilkottuja ja kuorittuja Helpot ja nopeat -tuotteita.
Suomalaiset panostavat entistä enemmän lemmikkiensä ravintoon – S-ryhmä tuo myyntiin superpremium-lemmikinruokasarjan22.9.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
S-ryhmän myyntidatan ja kuluttajatutkimusten mukaan suomalaiset haluavat panostaa yhä enemmän lemmikkiensä ravintoon. Tärkeitä valintakriteereitä ovat lemmikin oma mieltymys, alkuperämaa, laadukkuus ja hinta-laatusuhde. S-ryhmä laajentaa tarjontaansa superpremium-lemmikinruokasarjalla, joka tulee myyntiin Prismoihin, suurimpiin S-marketteihin ja S-kaupat ruoan verkkokauppaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme



