Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän yhteinen taide ja elämä esillä HAMissa

Greta ja Sulho, kutsumanimiltään Tiva ja Halle, opiskelivat Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1910-luvulla. Railakkaasta kaksikosta tuli erottamaton pari. Molempien taiteilijoiden varhainen modernismi liittyy aikansa uusiin taidesuuntauksiin, erityisesti venäläiseen avantgardeen. Taiteilijoiden uran alkuvuosien tuotannosta on säilynyt useita teoksia, joissa kokeillaan rohkeasti värejä ja uutta muotoa.
1920-1930 -luvuilla sekä Sulhon Sipilän että Greta Hällfors-Sipilän katse kohdistui lähelle, omassa elämässä nähtyyn ja koettuun, niin arkeen kuin juhlaankin. Kumpikin taiteilija kuvasi teoksissaan toisiaan, kotiaan tai ikkunasta avautuvaa kaupunkia ja sen huvituksia. Näyttelyn erityisenä painopisteenä ovat vangitsevat katumaisemat Helsingistä, unohtamatta kaupungin vilkasta seuraelämää. Pariskunta ikuisti lukuisiin teoksiinsa myös kesänviettoaan muun muassa saaristossa Uudellamaalla ja maaseudulla Varsinais-Suomessa. Veneet, uimahuoneet ja rantaelämä toistuvat etenkin Gretan maalauksissa sekä hänen luonnoskirjoissaan. Meri oli tärkeä myös Sulholle, joka loi jopa toisen uran itselleen laivaston upseerina.
”Gretan ja Sulhon yhteinen elämä ja yhteinen taide on kiehtova ja monia kysymyksiä nostattava aihe. Teoksista välittyy elämänilo ja sen rinnalla myös yksinäisyys ja melankolia. Entä millaisten syiden takia Gretan taiteilijanura ei Sulhon tavoin lähtenyt hänen eläessään kunnolla lentoon?” -näyttelyn kuraattori Riitta Ojanperä
Kuvataiteen lisäksi molemmille tärkeä musiikki ja soittaminen säilyivät parin yhteisessä elämässä läpi vuosikymmenien. Greta oli lähes konserttitason pianisti, ja Sipilät myös järjestivät pienimuotoisia kotikonsertteja perhe- ja ystäväpiirilleen.
Näyttelyn on kuratoinut FT Riitta Ojanperä, joka on myös kirjoittanut näyttelyn yhteydessä julkaistavan Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä -kirjan. HAMin tuottama kirja perustuu Helsingin kaupungin kokoelmiin kuuluville Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän teoksille. Näitä teoskuvia on täydennetty valokuvilla sekä kuvilla näyttelyyn teoksia lainanneiden museoiden kokoelmista sekä yksityisistä kokoelmista.
HAM aloittaa perinteisen yleisötyönsä näyttelyn avautuessa. Ensimmäisenä käynnistyvät kaikille museovieraille ilmaiset lauantaiset yleisöopastukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Näyttelyn ensimmäisenä sunnuntaina kuullaan näyttelyn kuratoinutta Riitta Ojanperää. Hän aloittaa HAMin asiantuntijasunnuntait -sarjan. Keväällä HAM ja Länsi-Helsingin musiikkiopisto toteuttavat pienkonserttien sarjan, joka on saanut innoituksensa näyttelyn teemoista.
Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä / HAM Helsingin taidemuseo 19.11.2021–14.8.2022
Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia)
HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8
00100 Helsinki
Avoinna: ti 10-17.30, ke-su 11.30-19, ma suljettu
Liput: 12/10€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
amanuenssi Heli Harni, HAM, puh. 040 334 6071, heli.harni@hel.fi
Näyttelystä ei järjestetä mediatilaisuutta. Toimittajien ennakkovierailut näyttelyssä: tiedottaja Karri Buchert, puh. 050 304 6707, karri.buchert@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
HAM Helsingin taidemuseo
HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Nuorisotyöllä tärkeä rooli mutta väkijoukossa ammutut ilotulitteet olivat vaara kaikille1.5.2025 03:15:29 EEST | Tiedote
Nuorten kanssa vappuillassa kulki joukko nuorisotyöntekijöitä. Helsingin kaduille jalkautui noin 100 nuorisotyöntekijää ja vapaaehtoista. Nuorisotyöntekijät kuuntelivat, olivat läsnä ja tarjosivat apua. Illan ja yön aikana kohdattiin yli 2100 nuorta.
Vuosaaren kirjasto uudistuu – kirjaston palveluissa muutoksia kesällä30.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisessä Vuosaaren kirjastossa tehdään kesän aikana lattiaremontti ja tilamuutoksia. Remontin aikana 2.6.–15.8.2025 kirjasto palvelee pop up -tilassa Vuotalon 2. kerroksen musiikkiluokassa. Lasten kirjastoauto Skidi pysähtyy Vuotalon pihalla kesällä kuutena maanantaina ja täydentää näin Vuosaaren kirjastopalveluita.
Nordsjö bibliotek förnyas – bibliotekets tjänster förändras under sommaren30.4.2025 06:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under sommaren renoveras golvet på Nordsjö bibliotek i Nordhuset och ändringar görs i lokalerna. Under renoveringen 2.6–15.8.2025 betjänar biblioteket i en pop up-lokal i musikklassrummet på Nordhusets andra våning. Barnens bokbuss Skidi stannar på Nordhusets gård sex måndagar under sommaren för att komplettera bibliotekstjänsterna i Nordsjö.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 29.4.202529.4.2025 19:25:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 29.4. kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
150 ungdomsarbetare bistår ungdomar i Helsingfors under valborg28.4.2025 17:10:07 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors ungdomstjänster med ett flertal andra samarbetsorganisationer patrullerar ute på stan på valborgsmässoafton för att trygga ungdomars välmående. Ungdomsarbetarna och de frivilliga inleder arbetet klockan 17. De fortsätter så länge ungdomarna är i rörelse och deras insatser behövs.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme