Älykkäät ja sähköiset ajoneuvot mullistavat liikkumisen ja liikennejärjestelmät

Tulevaisuuden auto on paitsi sähköinen, myös älykäs. Oulun yliopistossa tutkitaan, kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää liikenneruuhkien ja onnettomuuksien välttämiseksi, miten auton itseohjautuvuutta kehitetään uusimmalla lasertekniikalla tai työkoneen automaattista työskentelyä 5G tekniikalla. Kuinka tuulilasiin integroitu äly mahdollistaa viestinnän ajajan ja ajoneuvon välillä? Tutkimuksen kohteena on myös liikkuva ihminen, minkälaisella kulkuneuvolla hän haluaa tulevaisuudessa liikkua, miten hän käyttäytyy liikenteessä teknologian ja tietojärjestelmien opastamana?
Ajoneuvojen sähköistyminen ja digitalisoituminen uudistavat yhteiskunnan liikennejärjestelmiä sekä liikenteeseen ja logistiikkaan liittyvää liiketoimintaa ja palveluja. Sähköistyminen muuttaa liikenteen verotusta ja sääntelyä. Uudet liikkumistavat, kuten sähköinen kevytliikenne ja ilmateitse tapahtuva logistiikka, pitäisi ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa jo nyt.
Ajoneuvojen sähköistyminen edellyttää jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä. Oulun yliopistossa kehitetään mm. vihreää akkuteknologiaa tutkimalla uusia akkukemikaaleja ja painoteknisiä akkukennoja ns. kriittisten raaka-aineiden kuten koboltin ja toksisten liuottimien korvaajina.
Oulun yliopiston tutkijat ja asiantuntijat ovat toimituksenne haastateltavissa:
Autoalan liiketoiminnan professori Jouni Juntunen, puh. 050 350 3464. Autoalan käyttövoimamurros ja ajoneuvojen itseohjautuvuus muuttaa alan palveluita, henkilö- ja tavaralogistiikkaa, liikennejärjestelmiä ja niihin liittyvää liiketoimintaa. Miten ja millä kannattaa tulevaisuudessa liikkua? Markkinoille uusia teknisiä tuotteita ja palveluinnovaatioita.
Väylä- ja liikennetekniikan professori Pekka Leviäkangas, puh. 040 6411 496. Liikenteen digitalisaation vaikutukset liikenteen talouteen, hallintoon, ympäristöön, verotukseen ja sääntelyyn. Liikennejärjestelmien murros.
Ohjelmistotuotannon professori Markku Oivo, puh. 040 822 7702. Ajoneuvojen ohjelmistotekniikan kehittäminen ja yhdistäminen liikenteen toiminnallisuuksiin ja turvallisuuteen. Autojen tietoturva.
Optoelektroniikan ja mittaustekniikan professori Tapio Fabritius, puh. 040 1804 280. Elektroniikan ja älyteknologian yhdistäminen ajoneuvoihin. Painotekniset valmistetut akkukennot ja aurinkoenergian hyödyntäminen.
Soveltavan kemian professori Ulla Lassi, kansallisen akkustrategiatyöryhmän jäsen, puh. 0400 294 090. Ympäristöystävällisten akkukemikaalien valmistus ja akkukennojen valmistus. Vety energialähteenä. Vihreä kemia
Sulautettujen järjestelmien professori Juha Röning, puh. 040 518 1621. Lasertekniikan ja robotiikan hyödyntäminen tulevaisuuden itseohjautuvissa autoissa ja liikenneympäristön havainnoinnissa. Autojen tietoturva.
Auto- ja työkonetekniikan professori Juho Könnö, puh. 050 34 35 385. Auto- ja työkonetekniikan murros ja erityisesti käyttövoimaratkaisujen vaikutus raskaan liikenteen ja työkoneiden energiatehokkuuteen, komponenttien kestoikään ja turvallisuuteen.
Digitalisoidun rakentamisen ja kaivostoiminnan professori Rauno Heikkilä, puh. 040 538 5840. Liikkuvien työkoneiden ja ajoneuvojen automaatio ja 5G teknologian hyödyntäminen.
Tietojärjestelmätieteiden professori Netta Iivari, puh. 040 725 6412. Ihminen liikenteessä autoilijana ja liikennelogistiikan kehittäminen käyttäjälähtöisesti sekä huomioiminen maankäyttö- ja kaupunkisuunnittelussa.
Tietojärjestelmätieteiden professori Harri Oinas-Kukkonen, puh. 040 579 1410. Eri rooleissa olevien ihmisten käyttäytymiseen liikenteessä sekä käyttäytymiseen vaikuttaminen teknologian ja tietoliikenteen sovellutusten avulla.
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme