Svenska social- och kommunalhögskolan inleder socialarbetarutbildning i Vasa hösten 2022
Svenska social- och kommunalhögskolan (Soc&kom) har en lång erfarenhet av att ordna socialarbetarutbildning i Vasa. Högskolan har två gånger (med start 2006 och 2014) erbjudit en kompletterande kandidatutbildning i socialt arbete i Vasa i formen av öppna universitetsstudier. Utbildning på magisternivå har också två gånger (2011–2014 och 2017–2020) genomförts i Vasa i samarbete mellan Soc&kom och Statsvetenskapliga fakulteten.
Behovet av ökad socialarbetarutbildning har påtalats i media och Undervisnings- och kulturministeriet har i sina strategiska dokument lyft fram det ökade behovet av socialarbetare fram till 2030. Eftersom Soc&kom och Statsvetenskapliga fakulteten har ett lagstadgat riksansvar för utbildning av svenskkunniga socialarbetare erbjuds nu dessa 15 nybörjarplatser i socialt arbete i Vasa. Syftet är också att svara på det ökade behovet av personal inom det sociala området till följd av vårdreformen.
Professor Helena Blomberg-Kroll, som är ämnesansvarig för socialt arbete vid Soc&kom, ser det som naturligt att de 15 nybörjarplatserna förläggs till Vasa, som ligger i landets enda svenska vårdområde Österbotten och som Soc&kom och Statsvetenskapliga fakulteten har haft goda samarbetserfarenheter med sedan tidigare.
– Skillnaden till tidigare kandidatutbildningar är att Soc&kom erbjuder en hel kandidatutbildning på 180 studiepoäng i Vasa. Magisterutbildning genomförs i samarbete med Statsvetenskapliga och en stor del av undervisningen sker i Vasa, men en del kursmoment kan kräva besök i Helsingfors, säger Blomberg-Kroll.
Enligt rektor Johan Bärlund möjliggörs Vasautbildningen av den tilläggsfinansiering som Undervisnings- och kulturministeriet har utlovat för en femårsperiod för nybörjarplatserna.
– Tilläggsfinansieringen har varit ett viktigt incentiv för oss att inleda socialarbetarutbildningen i Vasa med 15 nybörjarplatser hösten 2022, säger Bärlund.
Undervisningen kommer att bygga på en kombination av distans- och hybridundervisning som ordnas inom ramen för Soc&koms ordinarie undervisning och av närundervisning som erbjuds i Vasa. Den erfarenhet av digitaliserad undervisning och distansundervisning som pandemin har medfört gör det lättare att utforma ett mångsidigt kursutbud så att det passar även en utlokaliserad utbildning.
Soc&kom kommer också att anställa en universitetslektor i socialt arbete med Vasa som arbetsort samt anlita timlärare för undervisningen.
– Det är viktigt att studenterna upplever att de har en egen ansvarslärare i Vasa, säger Bärlund.
Förutom samarbete med juristutbildningen i Vasa är målet att utöka samarbetet med andra undervisningsanordnare i regionen. Samarbete har också planerats med Umeå universitet. Kandidatutbildningen i socialt arbete hösten 2022 kommer att förläggas vid Helsingfors universitets juridiska Vasaenhet på adressen Storalånggatan 28–30.
Tilläggsinformation ges av:
Professor Helena Blomberg-Kroll, helena.blomberg@helsinki.fi, tfn 050 448 4719
Rektor Johan Bärlund, johan.barlund@helsinki.fi, tfn 050 448 2735
Universitetslektor Harry Lunabba, harry.lunabba@helsinki.fi, tfn 050 416 0390
Kontakter
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiLänkar
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum