Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginmuseo, Lasten kaupunki ja Ruiskumestarin talo kutsuvat jälleen joulukauden viettoon

Jaa
Helsingin kaupunginmuseossa ja Ruiskumestarin talossa alkaa joulukausi lauantaina 27. marraskuuta. Joulumysteeri -mobiilipeli houkuttelee lapsiperheitä ja lapsenmielisiä seikkailulle Helsingin joulun historiaan Kauppatorin ympäristössä. Ruiskumestarin talossa nautitaan rauhallisesta joulusta 1800-luvun tunnelmissa.
Kuva: Helsingin kaupunginmuseon joulukuvituksen on tänä vuonna tehnyt Sanni Wessman / Napa Agency.
Kuva: Helsingin kaupunginmuseon joulukuvituksen on tänä vuonna tehnyt Sanni Wessman / Napa Agency.

Kaupunginmuseon joulukauden avajaisia vietetään lauantaina 27. marraskuuta klo 13–16. Pikkuisten joulu kutsuu perheitä pipareille, jouluaskareisiin ja pukkia tapaamaan. Tänäkin vuonna museo on koristeltu jouluasuun – ikkunoissa voi ihastella taiteilija Willem Heefferin Helsinki-aiheisia joulutähtiä, ja vironkielisen Annalan päiväkodin lapset ovat koristelleet museon joulukuusen. Myös Lasten kaupungin mummola ja koulu ovat saaneet ripauksen joulua. Museon omat oivat lahjat pukinkonttiin, peleistä ja kirjoista sukkiin löytyvät museokaupasta. Myynnissä on muun muassa uunituore Ruiskumestarin talon kirja sekä nostalgisia joulukoristeita. Kaupunginmuseon joulumyyjäisiä vietetään lauantaina ja sunnuntaina 4.–5.12. klo 11–17, ja Siller-kuoro esiintyy sunnuntaina 12.12. klo 15. 

Joulumysteeri koko perheelle                          

Joulumysteeri on Helsingin kaupunginmuseon ja Tuomaan Markkinoiden yhteistyönä toteuttama lapsille tarkoitettu maksuton mobiilipeli, jota pelataan Kauppatorin ympäristössä. Peli alkaa Vanhan Kauppahallin edestä ja päättyy Helsingin kaupunginmuseolle. Pelaamaan pääsee 27.11.–22.12. osoitteessa joulumysteeri.fi. Peli tutustuttaa hauskalla tavalla Helsingin joulun historiaan, ja sen ratkaisijaa odottaa herkullinen palkinto museon aukioloaikoina ma-pe klo 11–19, la-su klo 11–17. 

Vanhan ajan joulutunnelmaa Helsingin vanhimmassa puutalossa 

Ruiskumestarin talo on vuosikymmeniä ollut jouluisin erityisen suosittu. Ruiskumestarin koti somistetaan 1800-luvun puolivälin jouluasuun, joka on nykyistä yksinkertaisempi, mutta sitäkin tunnelmallisempi. Keittiössä lieden lämmössä voi nauttia joulun mausteisista tuoksuista ja kuvitella ahkerat kädet leipomaan piparkakkuja. Kamarissa kääritään lahjoja pikku paketteihin, jotka suljetaan lakalla ja varustetaan hauskoin arvoitusrunoin. Salissa pieni, kynttilöin ja pikkuleivin koristettu joulukuusi on ajan tapaan pöydällä.  

Ruiskumestarin talossa järjestetään joulutapahtuma sunnuntaina 12. joulukuuta klo 15. Museotalon huoneissa voi nauttia tunnelmasta ja keskustella asiantuntevien oppaiden kanssa talon vaiheista ja joulunvietosta ennen vanhaan. Piharakennuksen kamarissa askarrellaan joulukuusenkoristeita aitojen 1800-luvun ohjeiden mukaan. Pihalla kuullaan klo 13 ja 14 Kamarikuoro Värinän jouluisia säveliä. Museopuoti on tulvillaan kodikkaan lämmintä tunnelmaa ja ihastuttavia lahjaideoita.  

Joulukauden tapahtumia Helsingin kaupunginmuseossa: 
 
Joulumysteeri – peli koko perheelle 27.11.–22.12. 
Tervetuloa seikkailulle Helsingin joulun historiaan! Joulumysteeri ratkotaan viidessä kohteessa Kauppatorin ja Tuomaan markkinoiden ympäristössä. Pelin kesto on noin puoli tuntia. Reitti alkaa Vanhan Kauppahallin edestä ja päättyy Helsingin kaupunginmuseolle (Aleksanterinkatu 16). Pelin ratkaisijaa odottaa herkullinen palkinto museon aukioloaikoina ma-pe klo 11–19, la-su klo 11–17. Pelaamaan pääsee osoitteessa www.joulumysteeri.fi

Pikkuisten joulu lauantaina 27.11. klo 13–16 
Pikkuisten joulu tarjoaa jouluista ohjelmaa perheen pienimmille. Tapahtumassa jaetaan ulkona lämmintä mehua ja piparkakkuja niin kauan kuin niitä riittää. 

Ohjelma:  
klo 13–13.45 Stadin juhlaorkesteri  
klo 14–14.20 Lasten jouluinen taikashow: taikuri Keke Pulliainen, joka muotoilee show’n jälkeen lapsille ilmapalloja.  
klo 14.30–15.15 Stadin juhlaorkesteri  
klo 13–16 Joulukoristepaja Falkmanin siivessä. Pajassa voit myös kirjoittaa kortin Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan.   
klo 13–16 Kartonkiset piparkakku-ukot -työpaja Kasarissa   
klo 13–16 Jouluisia värityskuvia Lasten kaupungissa   
klo 13–16 Joulupukki kiertelee museolla. Löydät pukin museon aulasta klo 13.30–14 ja klo 15–15.30.   
 

Ääni- ja valotaidetta Helsingin kaupunginmuseon sisäpihoilla 
27.11.2021–13.1.2022 
 
Artturi Elovirran Yhteisö-valoteos  
Sederholmin pihalla 

Artturi Elovirran ”Yhteisö”-valoteoksen lähtökohtana on kaupunkien kaupankäynnin murros, digitalisaatio ja kaupunkikuvan muutos: miten kaupunkitilaa käytetään tulevaisuudessa ja ketä varten kaupungit ovat. Teos haluaa kysyä katsojiltaan seuraavia kysymyksiä: Onko kaupunki avoin vai suljettu? Onko kaupunki salliva vai kieltävä? Onko kaupunki mahdollistaja vai kieltäjä? 

Mikko H. Haapojan Kesä talven keskellä-ääniteos (2021) 
Goviniuksen ja Falkmanin pihalla ja Katariinankadun sisäänkäynnillä 

Kesä talven keskellä -ääniteos on osa Helsingin reittien Keskusmetsä-installaatioita 2020-luvun kaupunkiluonnosta. Helsingin reitit on mediataiteilija Mikko H. Haapojan vuonna 2010 käynnistämä teossarja pääkaupunkimme äänimaisemista.

Joulumyyjäiset lauantaina ja sunnuntaina 4.–5.12. klo 11–17 
Tervetuloa iloisen mielen joulumyyjäisiin nauttimaan jouluisesta musiikista ja herkuista ostosten teon lomassa! Mukana myyjäisissä ovat keramiikkastudio Paloina, Uusix-verstaat, Vanhankaupungin Suklaa, Kaffe Obscura, Café Ursula ja Rouva Rusakko. Musiikista vastaavat Tuomas Vertanen ja Hanna-Maaria Tuomela. Tapahtumaan on vapaa pääsy.  

House of Nostalgia - In Love With An Illusive Past 8.12.2021–13.1.2022  
Helsingin kaupunginmuseon tunnelmallisessa aulassa on esillä In Love With An Illusive Past -näyttely, jossa pääset tutustumaan menneestä ajasta inspiroituneisiin vaatteisiin ja asusteisiin sekä kuosien ja vaatteiden takana oleviin tarinoihin. House of Nostalgia on helsinkiläinen designyritys, joka suunnittelee ja valmistaa vintagetyylisiä vaatteita ja asusteita.  

Siller-kuoron joulukonsertti sunnuntaina 12.12 klo 15 
Kaupunginmuseon aulassa esiintyvä kuoro esittää jouluisia kappaleita viroksi, suomeksi ja englanniksi. Vuonna 2007 Helsingissä perustettu sekakuoro Siller on vanhin suomenvirolaisten kuoro Suomessa.  
 
Lue lisää: 
helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat 

Joulun aukioloajat: 
 
Helsingin kaupunginmuseo 
Aleksanterinkatu 16 
Avoinna ma-pe 11–19, la-su 11–17 
Uudenvuodenaattona 31.12. klo 11–15 
Suljettu 23.–26.12., 1.1. ja 7.1. 
www.helsinginkaupunginmuseo.fi 
 
Ruiskumestarin talo 
Kristianinkatu 12 
Avoinna 27.12.–19.12 ke-pe klo 13–18, la-su klo 11–17, 20.12.–9.1. ke-su 11–17 
Uudenvuodenaattona 31.12. klo 11–15 
Suljettu 6.12., 23.–26.12., 1.1. ja 7.1. 
www.ruiskumestarintalo.fi 
 
Aina vapaa pääsy!

Kuva: Helsingin kaupunginmuseon joulukuvituksen on tänä vuonna tehnyt Sanni Wessman / Napa Agency.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkija-tuottaja Jere Jäppinen, jere.jappinen@hel.fi, 050 325 5440 (Ruiskumestarin talon joulukausi)


tapahtumatuottaja Päivi Makkonen, paivi.makkonen@hel.fi, 050 597 6513 (Helsingin kaupunginmuseon joulukauden tapahtumat)

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupunginmuseon joulukuvituksen on tänä vuonna tehnyt Sanni Wessman / Napa Agency.
Kuva: Helsingin kaupunginmuseon joulukuvituksen on tänä vuonna tehnyt Sanni Wessman / Napa Agency.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin uusin uimaranta avataan 15.7. klo 10 – Palettilammen vesi tulee Päijänteestä11.7.2024 15:10:57 EEST | Tiedote

Kuninkaantammen asuinalueelle Helsinkiin avataan uusi uimaranta, Palettilampi. Tämä entinen vedenpuhdistuslaitoksen allas on kunnostettu ja täytetään Päijännetunnelista tulevalla vaihtuvalla järvivedellä. 235 metriä pitkän ja 140 metriä leveän altaan veden maksimisyvyys on n. 1,8–2,0 metriä. Uimarannan avauduttua rantapelastajat päivystävät alueella 11. elokuuta asti päivittäin kello 10.00–18.00.

Paljon sateenkaarevia tapahtumia Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa Pride-viikolla19.6.2024 10:55:09 EEST | Tiedote

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden. Vuoden 2024 Pride-teema on rauha ja toivo. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. Pride-kuukautta juhlistetaan Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa, liikuntapalveluissa ja nuorisopalveluissa järjestämällä yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia. Rauhaa on saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin on. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa sijaa.

Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 11.6.20247.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 11.6.2024 esityslista on julkaistu. Lautakunta päättää muun muassa vihreiden aloitteesta keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille, ja Meri-Rastilan monitoimitaloon sijoittuvan nuorisotilan tarveselvityksen. Helsingin kaupunki järjestää yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan monitoimitalon suunnittelusta. Hanke on nuorisotalon, koulun, päiväkodin, leikkipuiston sekä kotihoidon aputilojen yhteishanke, ja se tulee olemaan kaupunkiuudistusalueen keskeinen palvelurakennus, joka lisää alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye