Schneider Electric

Uusi kehätie vähentänyt merkittävästi Lahden keskusta-alueen päästöjä ja läpiajoliikennettä

Jaa
Lahden uuden kehätien tunneileissa Schneider Electricin älytieratkaisut valvovat liikenteen turvallisuutta. Kehätie on vähentänyt Lahden keskustan läpi kulkevaa liikennettä merkittävästi jo ensimmäisen käyttövuoden aikana.
Lahden uuden kehätien tunneileissa Schneider Electricin älytieratkaisut valvovat liikenteen turvallisuutta. Kehätie on vähentänyt Lahden keskustan läpi kulkevaa liikennettä merkittävästi jo ensimmäisen käyttövuoden aikana.
  • Älytieratkaisut huolehtivat liikenteen sujuvuudesta Lahden kehätien pitkissä tunneleissa ja edistävät niiden ympäristöystävällisyyttä.
  • Nodeon Finland Oy hyödynsi Schneider Electricin teollisuusautomaatiotuotteita kehätien liikenteen hallinnan ja tunneliturvallisuuden teknisten järjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa.
  • Lahden kehätie on palkittu syksyn aikana kahdella rakennusalan palkinnolla.
  • Uusi kehätie on vähentänyt noin 40 prosenttia keskustaan kohdistuvaa ja sieltä poistuvaa liikennettä. Raskaan liikenteen osalta puhutaan jopa yli 60 prosentin vähentymisestä.

Schneider Electric Oy:n teollisuusautomaatiolaitteet ja käyttöliittymät takaavat Lahden kehätien kahden pitkän tunnelin turvallisuuden ja samalla valvovat niiden käyttöä. Nodeon Finland Oy toteutti kehätien ja sen sisältämien tunnelien teknisten järjestelmien automaatio-, sähkö- ja turvajärjestelmäsuunnittelua sekä toteutti hallintajärjestelmien ohjelmoinnin.

Tunnelit ovat nykypäivänä paitsi haastavia tieosuuksia myös teknisesti erittäin kehittyneitä liikenteen infrakohteita. Älytieratkaisuilla pyritään ylläpitämään tunneleissa kulkevan liikenteen sujuvuutta, kehittämään niiden ympäristöystävällisyyttä sekä takaamaan kulkuväylien turvallisuus häiriötilanteissa.

– Tunneli on aina kriittinen kohde, jonka toiminta pyritään turvaamaan usealla järjestelmällä. Erityisesti häiriötilanteissa on voitava varmistaa tunnelin sujuva toiminta muun liikenteen kannalta ja ehkäistävä lisävahinkojen synty. Samalla on ohjattava pelastushenkilöstö oikeaan kohteeseen, kertoo Schneider Electricin tuotepäällikkö Marko Latvasalo.

Mittaustulokset vahvistavat hankkeen kannattavuuden

Liikenteen määrää on mitattu sekä Lahden keskustan sisääntuloväylillä että uudelta kehätieltä.

– Lahden keskustan sisääntuloväylien sekä uuden kehäväylän liikenteen mittauspisteiden tuottamien tietojen perusteella voidaan todeta merkittävä Lahden keskusta-aluetta kuormittavan läpiajoliikenteen vähentyminen. Tämän kaltaisella liikenteen mittaustiedon analysoinnilla voidaan todentaa hankkeesta saatuja hyötyjä, toteaa Nodeon Finland Oy:n johtaja Timo Majala.

Vuoden verran käytössä ollut Lahden kehätie on jo lyhyessä ajassa osoittautunut ympäristöteoksi.

Nodeon Finland Oy:n toteuttaman liikennetietojen analysoinnin perusteella Lahden keskustan sisääntuloväylillä näkyy liikenteen vähentymistä. Vähentymisen voidaan tulkita johtuvan aiemmin lähes kokonaan keskusta-aluetta kuormittaneen läpiajoliikenteen siirtymisestä Lahden eteläiselle kehäväylälle.

Mittauspisteiden tuottamien tietojen sekä VTT:n ylläpitämän ajoneuvoliikenteen päästötietokannan avulla voidaan arvioida, että läpiajoliikenteen siirtyminen kehäväylälle on vähentänyt kuukausitasolla noin 460 hiilidioksiditonnia ajoneuvoliikenteen tuottamia päästöjä Lahden keskusta-alueella.

– Kuukausittainen päästövähennys vastaa 3,5 miljoonan kilometrin ajoa fossiilipolttoainetta käyttävällä tyypillisellä henkilöautolla, havainnollistaa Majala. 

– Laajemmassa kuvassa liikenteen voidaan toki nähdä siirtyneen paikasta toiseen, mutta hyödyt ovat selvät ympäristön näkökulmasta myös laajemmin tarkasteltuna. Liikenteen siirtyminen ruuhkaisesta ja pysähtelevästä kaupunkiympäristöstä sujuvalle kehäväylälle tarkoittaa myös merkittäviä päästövähennyksiä, Majala lisää.

Nodeon Finland Oy on erikoistunut liikennevirran mittaukseen ja mittatulosten analysointiin sekä teknisten järjestelmien suunnitteluun.

Lahden kehätie on palkittu syksyn aikana kahdella rakennusalan palkinnolla: Maanrakennusalan neuvottelukunta MANK ry palkitsi hankkeen arvostetulla Iso Tömppä -palkinnolla ja Lahden Rakentajien Yhdistys valitsi Väyläviraston Vuoden Rakentajaksi.

Lisätietoja:

Marko Latvasalo, tuotepäällikkö, Schneider Electric, puh. 050 414 0124, marko.latvasalo@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lahden uuden kehätien tunneileissa Schneider Electricin älytieratkaisut valvovat liikenteen turvallisuutta. Kehätie on vähentänyt Lahden keskustan läpi kulkevaa liikennettä merkittävästi jo ensimmäisen käyttövuoden aikana.
Lahden uuden kehätien tunneileissa Schneider Electricin älytieratkaisut valvovat liikenteen turvallisuutta. Kehätie on vähentänyt Lahden keskustan läpi kulkevaa liikennettä merkittävästi jo ensimmäisen käyttövuoden aikana.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Schneider Electric ja NVIDIA suunnittelevat yhdessä AI-datakeskusten referenssimalleja20.3.2024 14:25:27 EET | Tiedote

Uudet mallit tarjoavat pohjan NVIDIA:n kiihdytetyn laskenta-alustan käyttöönottoon datakeskuksissa ja optimoivat suorituskykyä, skaalautuvuutta ja energiatehokkuutta. Schneider Electricin tytäryhtiö AVEVA luo NVIDIA:n kanssa yhteisen virtuaaliympäristön teolliselle suunnittelulle. Schneider Electric ja NVIDIA ovat julkistaneet aloittavansa yhteistyön, jossa yritykset optimoivat yhdessä datakeskusten infrastruktuuria ja madaltavat reunalaskennassa käytettävän tekoälyn ja digitaalisen kaksosteknologian kehittämisen tiellä olevia esteitä. Yhteistyössä hyödynnetään Schneider Electricin asiantuntemusta datakeskusten infrastruktuurista sekä NVIDIA:n kehittyneitä tekoälyteknologioita. Tavoitteena on tuoda markkinoille ensimmäiset julkisesti saatavilla olevat AI-datakeskusten referenssimallit. Malleissa määritellään uudelleen tekoälyn käyttöönoton ja hyödyntämisen edellytykset ja vaatimukset datakeskusten ekosysteemeissä. Tekoälysovellusten yleistyminen on kasvattanut räjähdysmäisesti laskenta

Laitesidonnaisuus vähenee teollisuusautomaatiossa – AFRY lisää osaamista ohjelmistopohjaisessa automaatiossa15.3.2024 11:56:38 EET | Tiedote

Euroopan johtava suunnittelu- ja konsultointiyhtiö AFRY liittyi vuoden 2024 alussa UniversalAutomation.org-yhteisöön. Osana tätä voittoa tavoittelematonta järjestöä AFRY ohjaa automaatioalan kehitystä yhdessä maailmanlaajuisen jäsenistön kanssa, joka koostuu automaation suunnittelijoista, käyttäjistä ja teknologiatoimittajista. AFRYn tavoite on olla aktiivisesti mukana teollisuusautomaation tulevaisuuden kehityksessä ja näin varautua alalle tuleviin vaatimuksiin sekä uusiin mahdollisuuksiin ennakoivasti. – Teollisuusautomaation on muututtava, jotta voidaan hyödyntää ketterästi ja kustannustehokkaasti esimerkiksi tekoälyn mahdollistamia ratkaisuja. Laajentamalla ymmärrystä automaatioalan kehityksestä pystymme tukemaan entistä monipuolisemmin asiakkaidemme hankkeita uuden IEC 61499 -standardin mukaisella suunnittelulla. Näemme, että standardin mahdollistama valmistajariippumattomuus ja ohjelmistokeskeisyys lisää kaivattua muuntojoustavuutta erilaisiin tilanteisiin ja muokattavuutta toimi

Suomalaiset taklasivat vuodenvaihteen sähkölaskuja aktiivisesti älykotien avulla6.2.2024 10:37:11 EET | Tiedote

Wiser-älykotituotteilla suoritettiin joulu- ja tammikuun aikana yhteensä 18 miljoonaa toimintoa Suomessa. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna toimintojen määrä on kahdeksankertaistunut. Vastaavana aikana kotikohtaisten suoritettujen toimintojen määrä keskimäärin nelinkertaistui vuodentakaiseen verrattuna Talven suurimmat hittituotteet ovat olleet älykkäät termostaatit ja pistorasiat. Lisäksi lämpötila- ja kosteustunnistimien myynti on kasvanut. Tänäkin talvena puhuttanut sähkön hinnan vaihtelu yhdessä kylmän talven kanssa ovat saaneet suomalaiset käyttämään älyään talvesta selviämiseen. Wiser-älykotijärjestelmän käyttömäärät ovat kasvaneetkin vuoden takaisesta huimasti, mikä osaltaan kertoo siitä, että äly on tullut olennaiseksi osaksi kotien energianhallintaa. – Pohjolan kylmät ja vaativat olot ovat älykotivalmistajille haastavia. Markkina-alue itsessään on pieni, mutta laitteilta ja ratkaisuilta vaaditaan täällä erinomaista toimivuutta, turvallisuutta ja luotettavuutta. Wiser-ä

Uudet SpaceLogic KNX -tuotteet sitovat talotekniikan ja älyratkaisut yhdeksi kokonaisuudeksi5.2.2024 15:44:36 EET | Tiedote

Schneider Electricin uudet SpaceLogic KNX -tuotteet ovat älykkäitä apuvälineitä kiinteistöjen hallintaan. Uutuustuotteet, eli SpaceLogic KNX Hybrid -moduuli, SpaceLogic KNX 4” Touch Unit -kosketusnäyttö ja SpaceLogic KNX Touch IP 7” -kosketusnäyttö soveltuvat sekä asuin- että liikerakennuksiin. Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on tuonut markkinoille kolme uutuustuotetta SpaceLogic KNX -sarjaansa. Uudet tuotteet ovat kaksi eri toiminnoilla varustettua KNX-kosketusnäyttöä ja hybridimoduuli, jonka avulla langattomat Wiser-tuotteet saadaan lisättyä osaksi KNX-järjestelmää. Schneider Electricin tuotepäällikön Ilkka Ahon mukaan SpaceLogic KNX -tuoteperheen uutuustuotteet parantavat KNX-järjestelmän käytettävyyttä ja tuovat uusia ominaisuuksia langattomuuden myötä. – SpaceLogic-hybridimoduuli ja -kosketuspaneelit tuovat toivottuja ominaisuuksia joustavien, energiatehokkaiden ja älykkäiden kiinteistöratkaisujen markkinoille. Langattoman Wiserin ja KN

Schneider Electric esittelee älykkään sähkönkäytön mahdollisuuksia Jyväskylän Sähkömessuilla 7.–9.2.5.2.2024 09:57:19 EET | Tiedote

Schneider Electric on mukana Sähkö Valo Tele Av -messuilla Jyväskylän Paviljongissa 7.−9.2.2024. Schneider Electricin messuosastolla C-316 esitellään laajasti asiantuntemusta sähkötekniikan eri osa-alueilla. Tarjolla on ratkaisuja aina asennuskalusteista sähkönjakelun hallintaan. Schneiderin eri tuoteryhmien asiantuntijoita voi tulla tapaamaan messuosastolle. Asiantuntijalta voi myös varata ajan sähköisen lomakkeen kautta. Energian hinnankorotukset luovat lisäpaineita sähkönsäästöön sekä energiankäytön tehostamiseen kodeissa ja muissa kiinteistöissä. Tehokkuuden ja optimoinnin vaateet osuvat myös sähkönjakelulaitteistoihin ja -infraan. Schneider Electricillä on erilaisia ratkaisuja uusiin ja vanhoihin kiinteistöihin Sähkö Valo Tele Av -messuilla Jyväskylän Paviljongissa 7.−9.2.2024. Kyseessä ovat Pohjoismaiden suurimmat sähköalan messut. Schneider Electricin osastolla C-316 on tarjolla monipuolisesti sähkötekniikan tuotteita aina asennuskalusteista sähkönjakelun hallintaan, sähkönsääst

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye