Ilmastoinfo HSY

Runsasproteiininen ruokavalio ja proteiinivälipalat rehevöittävät Itämerta

Jaa
Jätevedenpuhdistamoihin päätyvä typpikuorma on kasvanut pääkaupunkiseudulla viimeisen 20 vuoden aikana 50 prosenttia, väestönkasvu ei riitä sitä selittämään. Vaikka typpeä poistetaan tehokkaasti Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpuhdistamoilla, Itämereen päätyvä typpi kuormittaa ja rehevöittää sitä entisestään.

Typpikuorman kasvun syynä on pääkaupunkiseudulla asuvien liian proteiinipitoinen ruokavalio. Aikuisen sopiva proteiinintarve on noin 1–1,4 g painokiloa kohden ja sen saa ilman proteiinilisiä, lautasmallin mukaisella ruokavaliolla. Ihmisen elimistö ei pysty hyödyntämään proteiinia määräänsä enempää. Ylimääräinen proteiini ei varastoidu kehoon tai muutu lihakseksi, vaan osa siitä muuttuu rasvaksi ja loput poistuu elimistöstä muun muassa typpenä virtsan mukana. Jätevedenpuhdistamon typpikuorman kannalta ei ole merkityksellistä, onko proteiini kasvi- vai eläinperäistä. 

#protskuraja TikTokissa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY haluaa herätellä ihmisiä pohtimaan proteiinin liiallisen syömisen kääntöpuolia typpikuormakampanjallaan. Osana kokonaisuutta HSY on toteuttanut yhteistyössä PING Helsingin kanssa nuorille kohdennetun, somevaikuttajavetoisen #protskuraja-kampanjan TikTokissa. 

Kampanjassa mukana oleva somevaikuttaja Joona Hellman heräsi pohtimaan proteiinin määrää omassa ruokavaliossaan joitain vuosia sitten: 

- ”Nuorempana ajattelin itsekin niin, että ruokavalion tulisi koostua laajasti proteiinista. Kaikkien vanukkaiden ja rahkojen piti olla aina proteiinivanukkaita tai -rahkoja. Myöhemmin opin, että hiilihydraatti on se polttoaine, jota tarvitsen aivoilleni sekä urheillessani kestävyyspainotteisia urheilulajeja”, Hellman kertoo. 

- ”Ylimääräisen proteiinin syöminen ei ole tarpeellista ja proteiinin saantisuositus täyttyy syömällä ihan tavallista ruokaa.”, Hellman painottaa. 

Typpimäärän kasvu ei ole suhteessa väestömäärän kasvuun 

- ”Pelkkä pk-seudun väestömäärän kasvu ei selitä jäteveden typpimäärän kasvua, sillä typpimäärä on kasvanut enemmän kuin virtaamamäärät ja lisäksi asukasmäärään suhteutettu typpimäärä on kasvanut nopeammin kuin esimerkiksi asukaskohtainen fosforin määrä”, kertoo jätevedenpuhdistuksen tuotantoyksikön päällikkö Marina Graan HSY:stä.  

Vaikka HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamoilla saadaan poistettua typestä noin 90 %, silti typpeä päätyy Itämereen puhdistetun jäteveden mukana ja aiheuttaa rehevöitymistä. Typen poisto kuluttaa myös erittäin paljon energiaa ja lisää kemikaalien käyttömääriä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marina Graan
HSY:n jätevedenpuhdistuksen tuotantoyksikön päällikkö
marina.graan@hsy.fi
puhelin 0503363330

Joona Hellmanin haastattelupyynnöt:
Sanna Suonpää
+358 50 300 0389
sanna@pinghelsinki.fi
PING Helsinki

Kuvat

Lataa
Jätevetemme paljastavat, että pääkaupunkiseudulla syödään proteiinia enemmän kuin tarpeeksi. Proteiinin liikasyönti näkyy jätevesien typpikuorman kasvuna.
Jätevetemme paljastavat, että pääkaupunkiseudulla syödään proteiinia enemmän kuin tarpeeksi. Proteiinin liikasyönti näkyy jätevesien typpikuorman kasvuna.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSY:n Ilmastoinfo opastaa ja kannustaa kaupunkilaisia ilmastoystävälliseen elämään ja taloyhtiöitä energiatehokkuusratkaisuihin. Tarjoamme energianeuvontaa ja maksuttomia koulutuksia, minkä lisäksi näymme erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa ja kampanjoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Toimimme yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmastoinfo HSY

Taloyhtiöt tarvitsevat apua ilmastonmuutokseen sopeutumisessa – uusi hanke käynnistyi keinojen löytämiseksi18.4.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Ilmastonmuutos lisää rankkasateita, sademääriä ja hellejaksoja. Taloyhtiöiden kannattaakin huomioida ilmastonmuutos kiinteistönpidossaan, jotta kiinteistö säilyy terveellisenä ja turvallisena asua myös tulevaisuudessa. Uudessa HSY:n koordinoimassa TALVI-hankkeessa luodaan taloyhtiöille työkalut, joilla kiinteistöä hallitaan, kuntoarvioidaan ja korjataan ilmastokestäväksi.

Energiansäästömahdollisuuksista viestiminen taloyhtiössä kasvattaa asukkaiden energiatietoisuutta6.10.2022 11:42:09 EEST | Tiedote

Harvassa taloyhtiössä valitetaan liiasta viestinnästä. Toisaalta taloyhtiöiden hallituksissa tuskaillaan viestinnän vaikeutta ja sopivia kanavia. Ajankohtainen energia-aihe osuu kipeästi myös taloyhtiöihin ja niiden asukkaisiin, kun energian hinta nousee kohisten. HSY:n Ilmastoinfon hankkeessa havaittiin, että aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvatti heidän kokemustaan energiansäästön tärkeydestä ja tyytyväisyyttään viestinnän määrään ja sisältöön. Hankkeessa tuotettiin viestintämateriaaleja, jotka ovat nyt vapaasti hyödynnettävissä kaikissa Suomen taloyhtiöissä.

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa - HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille6.4.2022 11:08:49 EEST | Tiedote

Verkkokurssialusta Koutsin tämän kevään kurssiuutuus on Koko talo viljelee -kaupunkilaisen viljelykurssi. Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Kurssin avulla helpotetaan taloyhtiöitä ja taloyhtiöiden asukkaita ottamaan viljelyharrastus osaksi yhteisöllistä asumista. Viljelykurssin lisäksi kestävän elämän verkkokurssialustalta löytyy suosikkikurssit Ilmastotreeni ja Energiaekspertti. Kevään kunniaksi HSY:n Ilmastoinfo istuttaa puun jokaista uutta rekisteröitynyttä kohti, joten jo pelkällä rekisteröitymisellä pääset ilmastotekojen alkuun.

Taloyhtiöiden energiatehokkuutta vauhditetaan asukasviestintää kehittämällä22.2.2022 08:13:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden TAVIS-hankkeessa taloyhtiöiden hallituksille tarjotaan tukea energia-asioista viestimiseen, lisäksi tuetaan asukkaiden, osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen vuoropuhelua energiatehokkuushankkeiden edistämiseksi. Ensimmäinen toimenpide oli viestinnän lähtötilanteen kartoitus. Taloyhtiöiden hallituksille suunnattu kyselytutkimus toteutettiin Kiinteistöliitto Uusimaan jäsenille, vastauksia saatiin 372 hallituksen jäseneltä. Lisäksi reilut sata vastausta saatiin asukaskyselytutkimuksena hankkeessa mukana olevissa neljässä pilottitaloyhtiössä. Näin saatiin kokonaiskuva taloyhtiöviestinnän toimivuudesta niin asukkaan, osakkaan kuin hallituksenkin jäsenen näkövinkkelistä.

Huippuravintoloiden kikat kotikeittiöön – Toinen Kattaus minimoi ruokahävikin24.1.2022 07:45:00 EET | Tiedote

Ruoan kasvatus, tuotanto ja valmistus ovat maailman suurimpia päästölähteitä. Ravinnon tuotantoketju syö valtavat määrät energiaa ja ketjun loppupäässä vain osa ruoasta päätyy sinne, minne se kuuluu. Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittainen ruokahävikki on yli 130 miljoonaa kiloa – tämä on noin 500 miljoonan euron edestä ruokaa! Neljän hengen perheessä määrä vastaa usean sadan euron heittämistä roskiin. Hyvä uutinen on se, että pienillä käytännön teoilla asiaan voi vaikuttaa. HSY:n Toinen Kattaus –kampanjassa ravintoloiden huippukokit antavat ammattitaitonsa kaupunkilaisten käyttöön hävikin hillitsemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye