Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki sijoittui toiseksi EU:n merkittävimmässä esteettömyyskilpailussa

Jaa
Helsinki sijoittui toiseksi Euroopan komission järjestämässä Esteetön kaupunki 2022 -kilpailussa. Euroopan korkeatasoisimmat esteettömyyspalkinnot jaetaan vuosittain kaupungeille, jotka pyrkivät esimerkillisesti kehittämään esteettömyyttään ja kaikkien ihmisten mahdollisuuksia osallistua kaupunkielämään.
Lammassaaren esteetön luontoreitti. Kuva: Laura Oja
Lammassaaren esteetön luontoreitti. Kuva: Laura Oja

Esteettömyysasiantuntijoista koostuvan raadin mukaan Helsinki on osoittanut vankkaa sitoutumista esteettömyyden kehittämiseen. Palkintoperusteena oli muun muassa se, että kaikki kaupungin toiminnot osallistuvat esteettömyystyöhön.

”Olemme ylpeitä ja iloisia palkinnosta, ja näemme sen ennen kaikkea kannustuksena siihen, että yritämme tehdä asioita vielä paremmin. Esteettömyyden puolesta työskentely ei siis lopu vaan jatkuu. Kaupungin sitoutuminen yhdenvertaisuuteen tarkoittaa käytännössä kaupunkiympäristön esteettömyyden toteuttamista”, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Toisen sijan palkintosumma on 120 000 euroa, joka on tarkoitus käyttää esteettömyyden edistämiseen.

Kilpailun voitti tänä vuonna Luxemburg, ja kolmanneksi sijoittui Barcelona. Kunniamaininnat saivat lisäksi Leuven, Palma ja Porto. Hakemuksen kilpailuun jätti 40 eurooppalaista kaupunkia. Palkinnot jaettiin virtuaaliseremoniassa kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.

Helsinki sijoittui toiseksi myös vuonna 2015.

Esteettömyyttä rakennetaan yhdessä

Helsingin kaupungin esteettömyysasiamies Pirjo Tujulan mukaan yhteistyö käyttäjien, vammais- ja vanhusneuvoston sekä eri järjestöjen kanssa on ratkaisevan tärkeää kaupunkiympäristön ja palveluiden esteettömyyden kehittämisessä.

”Vain kuuntelemalla kaupungin käyttäjiä ja tekemällä yhteistyötä saavutetaan heille sopivia ja toimivia ratkaisuja”, Tujula sanoo.

Helsingin esteettömyystyö on nykyisin sisäänrakennettuna kaupungin strategiaan ja toimialojen jokapäiväiseen toimintaan. Se näkyy esimerkiksi siinä, että esteettömyysohjeet eivät ole erillään julkisten alueiden – kuten katujen, leikkipuistojen ja ulkoilualueiden – suunnittelun ja rakentamisen ohjeistuksista vaan osa niitä.

Kaupunki pyrkii myös jatkuvasti kehittämään palveluidensa esteettömyyttä. Kilpailuhakemuksessa nostettiin esimerkeiksi keskustakirjasto Oodi, jonka suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota liikkumis- ja toimimisesteisten tarpeisiin, Lammassaaren esteetön lankkupolku sekä Helsingin palvelukarttaan kehitetty sovellus, jonka avulla saadaan näkyviin kaupungin toimipisteiden esteettömyystiedot.

”Helsingin joukkoliikennettä on myös kehitetty ansiokkaasti. Raideliikenne on esteetöntä ja busseistakin yli 99 prosenttia on esteettömiä”, Tujula sanoo.

Helsinki on myös avannut esteettömyyteen liittyvän kehitystyönsä tulokset vapaasti kaikkien hyödynnettäviksi. Esimerkiksi ulko-alueiden esteettömyysohjeita on otettu käyttöön valtakunnallisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirjo Tujula
Esteettömyysasiamies
Kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 09 310 38410
pirjo.tujula@hel.fi

Kuvat

Lammassaaren esteetön luontoreitti. Kuva: Laura Oja
Lammassaaren esteetön luontoreitti. Kuva: Laura Oja
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme