Aavistushakkuut eivät ole metsänomistajan edun mukaisia
Metsänomistajien edun mukaisia aavistushakkuut eivät ole tässä markkinatilanteessa olleet. Sekä sahatavaran että sellun hinnat ovat olleet ennätyskorkealla. - Voimakas puun tarjonta on aiheuttanut sen, että puun hinnat seurasivat heikosti lopputuotemarkkinoita. EU-komission aggressiivisuus ja ympäristölobbyn ärhäkkyys ovat sataneetkin puunostajien taskuihin, Tiirola huomauttaa.
-Ympäristölobbyn ja EU-komission kannattaisi analysoida metsien käyttörajoitevaatimuksiaan syvällisemmin, etteivät heidän tavoittelemansa asiat yhtään enempää käänny itseään vastaan. Nyt uhkana on se, että menetämme metsänomistajien myönteisen suhtautumisen monimuotoisuuden turvaamiseen. Tämä olisi haitallista luonnollemme.
Suomessa valtaosa 600 000 metsänomistajasta on monitavoitteisia. Vuosi sitten tehty Metsänomistaja 2020 -tutkimus kertoo metsänomistajien halusta panostaa monimuotoisuuden turvaamiseen.
Tilausta on selvästi sekä luontoarvo-, virkistysarvo- että hiilimarkkinapalveluille. MTK on perustamassa Luontoarvot.fi markkinapaikkaa ja metsänhoitoyhdistysten Oma Metsä -palvelussa metsänomistajille tulee mahdollisuuksia puun lisäksi tarjota myös monia muita tuotteita ja palveluita. Vapaaehtoisen metsiensuojeluohjelma Metson kokemukset osoittavat, että metsänomistajat käyttävät näitä palveluita, kun se tehdään vapaehtoisten markkinamallien kautta. -Pakon uhka on suomalaiselle metsänomistajalle huono konsultti, totesi Tiirola.
Luontopaneeli esitti vanhoihin metsiin painottuvaa maakunnittaista 10 prosentin tiukkaa suojelua. Lisäksi 20 % metsistä tulisi ohjata muuhun suojeluun. -Toki on annettava tunnustusta, että he esittivät maanomistajille korvauksia. Heidän laskelmansa mukaisesti se maksaisi 6,8 mrd €. Kansantaloudelliset vaikutukset olisivat toki paljon suuremmat.
- Esimerkiksi Satakunnan osalta Luontopaneeli laskee, että kaikki yli 114-vuotiaat mäntymetsät, yli 104-vuotiaat kuusimetsät ja kaikki yli 78-vuotiaat lehtimetsät pitäisi suojella. Mitä tämä merkitsisi alueen merkittävälle mekaaniselle metsäteollisuudelle, kysyy Tiirola. Hänen mukaansa viisaampaa olisi keskittyä arvokkaimpien elinympäristöjen suojeluun ja tehdä tavoitteellista talousmetsien luonnonhoitoa. Monet uhanalaiset lajit elävät lehdoissa ja paahderinteillä, jotka kuusettuisivat ja kasvaisivat umpeen ilman aktiivista hoitoa. Sekapuustojen suosiminen, säästöpuut ja lahopuun lisääminen ovat sertifioiduissa suomalaismetsissä jo valitsevaa käytäntöä.
Suojelualueiden määrä kasvaa jatkossakin vapaaehtoisten keinojen avulla. MTK:n tuleva Luontoarvot.fi palvelu tuo metsänomistajille myös uusia monimuotoisuustyökaluja ja auttaa myös luomaan markkinoita luontoarvoille. - Tavoitteenamme on ohjata myös markkinarahoitus tärkeään monimuotoisuustyöhön.
- Yksityismetsänomistajat ovat hyvä yhteistyökumppani ilmastonmuutoksen ja luontokadon selättämiseen. Ehtona on vain se, että tavoitteisiin haetaan ratkaisuja metsänomistajan omaisuudensuojaa kunnioittaen ja markkinamalleja kehittäen, Tiirola muistuttaa.
-Aavistushakkuihin ei silti kannattaisi metsänomistajien rynnätä, sillä etujärjestö tekee päättäväisesti vaikuttamistyötä. Luotamme siihen, että kovista puheista huolimatta yksityismetsänomistajien toteuttama ylisukupolvinen kokonaiskestävyys perii vielä voiton sekä EU:ssa että kotimaassa, totesi Tiirola.
Yhteyshenkilöt
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puh. 044 538 4280
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme