Tietokirja: uiguuriprovinssi Xinjiang on huippumodernin valvontateknologian julma laboratorio

Geoffrey Cain: Totaalinen poliisivaltio – Tutkimusmatka Kiinan valvontakoneiston uumeniin
Toimittaja Geoffrey Cain haastatteli uiguuriprovinssi Xinjiangissa Kiinan valvontakoneiston silmätikuiksi joutuneita uiguureja sekä kotimaassa että maanpaossa ulkomailla. Cain kuvaa kolme kehityskulkua: Kiinan 2000-luvun aggression, joka henkilöityy presidentti Xi Jinpingiin, maan läntisellä rajalla sijaitsevan Xinjiangin kohtalon ja sen, miten valvontakoneisto on viety siellä äärimmilleen.
Kiinan hallinto kiristi otettaan Xinjiangin muslimiväestöstä 2000-luvun alusta alkaen. Vuoteen 2017 mennessä jo 1,5 miljoonaa Xinjiangin yhteensä noin 11 miljoonasta uiguurista oli suljettu pidätyskeskuksiksi tai uudelleenkoulutusleireiksi kutsutuille keskitysleireille.
Valvonta on viety Xinjiangissa pitkälle: ihmisiä painostetaan vakoilemaan ja ilmiantamaan toisiaan, poliisi tarkistaa ihmisiä tiesuluilla ja valvontakameroita on jopa olohuoneissa. Syntyvyyttä rajoitetaan pakollisella ehkäisyllä tai sterilisaatioilla. Kontrolli ulottuu jokaiselle elämänalueelle: leireille vietyjen miesten koteihin sijoitetaan hallinnolle uskollisia valvojia, jotka ottavat näiden paikan perheessä.
Perinteisten menetelmien lisäksi Kiina käyttää valvonnassaan uusinta teknologiaa. Valvontakamerat ja henkilökorttien lukulaitteet pitävät kirjaa ihmisten liikkumisista ja tekemisistä. Seuranta, äänen- ja kasvojentunnistus ja DNA-rekisterit on yhdistetty järjestelmään, joka arvioi ihmisten luotettavuutta. Tekoälyt analysoivat kansalaisten toimintaa ja taipumuksia ja saattavat arvioida ihmisen todennäköiseksi rikolliseksi ennen kuin rikosta on tapahtunut, jolloin tämä toimitetaan leirille.
Kiinan turvallisuuskoneiston kanssa yhteistyötä tekeville yrityksille Xinjiang toimii laboratoriona. Teknologiajätti Huawei ja esimerkiksi tekoäly-yhtiöt SenseTime ja Megvii ovat myyneet valvontateknologiaa etenkin Aasian ja Afrikan maihin, joihin Kiinan valtio panostaa hankkiessaan ulkopoliittista valtaa. Monet näistä yhtiöistä ovat Yhdysvaltojen pakotelistalla, mutta Xinjiangin valvontakoneistoon tai uiguurien pakkotyölaitoksiin kytkeytyy alihankkijoiden ja kauppojen kautta myös amerikkalaisia yhtiöitä kuten Amazon, Apple ja Nvidia.
Uiguurit kutsuvat dystopiaansa ”tilanteeksi”. Tilanteesta kertovat etenkin haastatellut maanpakolaiset, kuten it-ammattilainen, jonka kehittämää valvontateknologiaa käytettiin hänen omaa kansaansa vastaan, tai onnekkaasti uudelleenkoulutusleiriltä vapautunut opiskelija.
Geoffrey Cain on haastatellut kirjaansa myös virkamiehiä ja asiantuntijoita Kiinassa ja ulkomailla ja perehtynyt muun muassa teknologiayhtiöiden raportteihin. Perusteellisessa tutkivassa journalismissa näkyy hänen taustansa Aasiaan, teknologiaan ja liike-elämään keskittyneenä toimittajana. Cain on työskennellyt muun muassa Timelle, The Economistille ja Wall Street Journalille.
Geoffrey Cain vierailee Suomessa 18.–20.1.2022. Hän antaa haastatatteluja kirjastaan.
Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Uutuusromaanissa nuori nainen yrittää löytää itseään maailmassa, jossa voi olla mitä vain.15.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Herttaässä on bestseller-kirjailijan uuden sarjan pirskahtelevan hilpeä avaus.
Tutkivan journalismin taidonnäyte paljastaa, että suomalaiset suhtautuvat edelleen sinisilmäisesti venäläisbisneksiin.14.5.2025 09:58:44 EEST | Tiedote
Oleskeluluvilla vehkeilyä, verokikkailua, EU-rahojen hyväksikäyttöä ja riskialttiita tiedehankkeita – uutuuskirja Ruplaruhtinaat paljastaa karuja faktoja venäläisliiketoiminnan taustoista Suomessa
Ystävänä jänis on viehättävä tositarina villijäniksen ja kaupunkilaisnaisen epätodennäköisestä ystävyydestä13.5.2025 08:22:00 EEST | Tiedote
Jäniksenpoikanen oli vain kämmenen kokoinen. Se oli nököttänyt tunteja liikkumatta Chloe Daltonin lenkkipolulla. Dalton teki päätöksen, joka muuttaisi hänen elämänsä: hän nosti jäniksen syliinsä ja suuntasi kotiin.
Punainen keisari on silmiä avaava elämäkerta nykymaailman merkittävimmästä johtajasta, Kiinan Xi Jinpingistä6.5.2025 10:27:30 EEST | Tiedote
Presidentti Xi Jinping johtaa maailman toiseksi suurinta taloutta ja 1,4 miljardin kansalaisen maata. Silti tämä ehdotonta valtaa käyttävä hallitsija tunnetaan yllättävän huonosti.
Atenan kesän ja syksyn valikoima kiehtoo, yllättää, liikuttaa ja tekee viisaammaksi.2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Atenan loppuvuoden 2025 valikoima löytyy juuri julkaistusta Otava-kustantamoperheen Syksyn tähdet -katalogista. Monipuolisen listan kaunokirjoissa perhesiteet pitävät otteessaan. Tietokirjoissa on luvassa hätkäyttäviä elämänpolkuja, värikästä sotahistoriaa, punnittuja ajankohtaisia teoksia, hyytäviä tositarinoita ja tasapainottavaa hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme