Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki haluaa kehittää keskustan vetovoimaa ja parantaa keskustassa toimivien yritysten toimintaedellytyksiä

Jaa
Helsingin kaupungille vireä ja vetovoimainen keskusta on erittäin tärkeä. Helsingin uudessa kaupunkistrategiassa onkin useita kirjattuja tavoitteita, jotka koskevat ydinkeskustan kehittämistä. Näitä ovat muun muassa keskustan elinvoimaprojektin käynnistäminen, liikenteen sujuvoittaminen sekä keskustan vetovoimaisuuden kehittäminen. Lisäksi taiteen ja kulttuurin merkitys kaupungin elämyksellisyyden luomisessa korostuu erityisesti keskustassa, jossa järjestetään paljon tapahtumia.
Helsingin kaupungille vireä ja vetovoimainen keskusta on erittäin tärkeä. (Ioannis Koulousis)
Helsingin kaupungille vireä ja vetovoimainen keskusta on erittäin tärkeä. (Ioannis Koulousis)

Helsingin ydinkeskustan elinvoima on kärsinyt muita kaupunginosia enemmän koronapandemiasta johtuneista rajoituksista: työntekijöiden ja matkailijoiden puuttuminen ja useita toimialoja koskeneet mittavat rajoitukset ovat ainakin hetkellisesti heikentäneet useiden ydinkeskustassa toimivien yritysten toimintaedellytyksiä. Erityisesti muotikaupan ja asusteiden myymälöiden määrät ovat vähentyneet ydinkeskustassa jo ennen koronapandemiaa. Verkkokaupan kasvu ja keskustan ulkopuolelle valmistuneet kauppakeskukset ovat lisänneet entisestään kilpailua kaupan alalla.

”Helsingin kaupungin tavoitteena on yhteistyössä muiden keskustan toimijoiden kanssa parantaa keskustan houkuttelevuutta, lisätä keskustan kävijämääriä sekä kävijöiden ja asiakkaiden intoa tulla asioimaan ja viihtymään Helsingin keskustaan,” toteaa Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Helsingin kaupunki pitää tärkeänä turvata kaupan alan toimintaedellytyksiä sekä mahdollistaa toimialan uudistuminen. Kaupan alan toimijat näkevät haastavina keskustan toimintaedellytykset kuten vuokratasot ja asiakasvirtojen kehityksen. Toisaalta ydinkeskustat ovat aina erottuneet uniikkiudellaan ja vetovoimallaan ja se ei ole katoamassa Helsingin ydinkeskustasta hetkessä.

”Helsingin ydinkeskustan elinvoiman palauttaminen tarvitsee nopeita ja pitkälle tulevaisuuteen katsovia toimia, joilla voidaan estää keskustan näivettyminen ja varmistaa uusien työpaikkojen syntyminen erityisesti kaupan, palvelujen ja matkailun toimialoille. On erittäin myönteistä, että Helsingin kaupunki kehittää ydinkeskustan houkuttelevuutta tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Uusi kaupunkistrategia antaa erinomaiset raamit luoda Helsingistä kansainvälisesti kiinnostava, yrityksiä ja osaajia houkutteleva kasvun moottori, jossa elävä ydinkeskusta on olennainen menetystekijä,” toteaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.                       

Uusi Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyöryhmä tukee ydinkeskustan elinvoiman vahvistamista

Helsingin kaupunki on perustanut yhdessä kaupungin elinkeinoelämän edustajien kanssa yhteisen Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän yhteistyöryhmä ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi -työryhmän (HELY-ryhmä). Työryhmä on asetettu koko valtuustokauden 2021–2025 ajalle.

Helsingin kaupungin tavoitteena on, että ydinkeskusta säilyy Suomen monipuolisimpana työpaikka-, palvelu-, ja vapaa-ajan keskittymänä ja on kaikkien saavutettavissa ympäri vuoden. Tätä varten kaupunki tiivistää yhteistyötään ydinkeskustan eri toimijoiden kanssa. Samalla Helsinki haluaa myös taata, että keskustan hyvä saavutettavuus kaikilla kulkumuodoilla kaikkina vuodenaikoina turvataan.

HELY-työryhmän tavoitteena on etsiä yhtä aikaa sekä nopeita toimenpiteitä että pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteitä keskustan elävöittämiseksi. Työryhmä muodostaa yhteiset tavoitteet, joiden pohjalta ydinkeskustaa jatkossa kehitetään. Lisäksi ryhmä kartoittaa keskeisiä kehittämistarpeita alueen elinvoiman vahvistamiseksi ja edistää kaupunkistrategiassa 2021–2025 sekä Elinkeinopoliittiset tavoitteet maankäytölle (nk. ELMA) -ohjelmassa esitettyjen ydinkeskustan linjausten toteutumista. Samalla ryhmän tavoitteena on laatia toimenpidesuunnitelma lähivuosien aikana toteutettavista nopeista toimista sekä pidemmän aikavälin kehittämistoimenpiteistä ydinkeskustan elinvoiman vahvistamiseksi. Lisäksi ryhmä tunnistaa ja edistää nopeita kokeiluja, joilla jatkuvasti kehitetään ydinkeskustan toimintoja ja viihtyisyyttä.

HELY-työryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. Työryhmä edustavaa mahdollisimman kattavasti ydinkeskustan elinvoiman kannalta keskeisiä toimintoja ja toimijoita, kuten erityisesti kaupan, kulttuurin- ja vapaa-ajan toimintaa, liikennettä sekä majoitus- ja ravitsemusalan palveluita. Keskeisiä toimijoita ovat kaupungin lisäksi myös alueella toimivat elinkeinoelämän järjestöt sekä kiinteistönomistajat, Helsingin Satama ja Helsingin Yliopisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, p. 050 559 9183, e-mail: marja-leena.rinkineva@hel.fi


Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen, p. 050 571 3564, e-mail: markku.lahtinen@chamber.fi


Viestin välitti:


Helsingin kaupunginkanslian viestintäasiantuntija Tero Lahti, p. 040 334 4801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsingin kaupungille vireä ja vetovoimainen keskusta on erittäin tärkeä. (Ioannis Koulousis)
Helsingin kaupungille vireä ja vetovoimainen keskusta on erittäin tärkeä. (Ioannis Koulousis)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ja Tampere ilmastoyhteistyöhön johtavien matkailuyritysten kanssa24.5.2024 09:38:40 EEST | Tiedote

Helsinkiläiset ja tamperelaiset johtavat matkailuyritykset ovat yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Visit Tampereen kanssa lähteneet tavoittelemaan suunnannäyttäjän roolia matkailun ilmastotyössä. Yksitoista yritystä, sisältäen muun muassa Suomen isoimmat hotelliketjut sekä vetovoimaisimmat matkakohteet ovat perustaneet Urban Climate Leaders in Tourism -yhteistyöryhmän. Ryhmän jäsenet ovat sitoutuneet yhteisiin päämääriin ja toimenpiteisiin vauhdittaakseen siirtymää kohti ilmastoneutraalia matkailualaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye