Suomen Palopäällystöliitto ry

Näillä vinkeillä varmistat paloturvallisen joulun!

Jaa
Joulun pyhinä on rentoutumisen ja tunnelmoimisen lisäksi tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Muista ainakin paloturvallisuus kynttilöiden kanssa, asianmukaiset alkusammuttimet, palovaroitinten toimivuus sekä häkävaroitin, jos asunnossasi on tulisija.
Kynttilöiden huolimaton polttaminen muodostaa merkittävän paloturvallisuusriskin jouluna.
Kynttilöiden huolimaton polttaminen muodostaa merkittävän paloturvallisuusriskin jouluna.

Joulun pyhinä on hyvä muistaa tietyt kodin paloturvallisuuteen liittyvät seikat. Kodin vaaranpaikat liittyvät eritoten kynttilöiden polttamiseen ja tulisijoihin.

Kynttilät tuovat jouluun valoa ja tunnelmaa. Kynttilöitä polttaessa on kuitenkin otettava huomioon paloturvallisuus: kynttilät tulee asettaa palamattomalle ja tukevalle alustalle tarpeeksi kauas syttymisherkistä materiaaleista. Muista myös, että kynttilää ei saa koskaan jättää palamaan yksin – viimeinen huoneessa sammuttaa kynttilät lähtiessään tukahduttamalla tai varovasti puhaltaen. 

Etenkin joulukiireiden tohinassa kynttilänjalka saattaa kuitenkin kaatua tai jokin saattaa osua kynttilän liekkiin ja syttyä palamaan. Tällaisten tilanteiden varalle jokaisesta kodista tulisi löytyä käsisammutin tai sammutuspeite. Riittävän ajoissa aloitetut alkusammutustoimet voivat estää suuremman vahingon syntymisen.

Varovaisen tulenkäytön ja alkusammutusvälineiden lisäksi on hyvä muistaa tarkistaa kodin palovaroittimien toimivuus. Toimiva palovaroitin on halpa henkivakuutus. Yleisesti palovaroittimet tulisi vaihtaa säännöllisesti valmistajan määrittelemän käyttöiän mukaan. Yleensä palovaroitinten käyttöikä on 5–10 vuotta. Kodin jokaisen palovaroittimen paristo puolestaan on hyvä vaihtaa kerran vuodessa.

Jos asunnossasi on tulisijoja tai kaasu- tai polttotoimisia laitteita, on myös häkävaroitin oleellinen. Häkävaroitin reagoi ilmassa kohonneeseen hiilimonoksidin määrään. Häkää on ihmisen mahdotonta havaita itse, sillä se on hajuton, mauton ja väritön myrkkykaasu. Häkävaaran riskiä voit pienentää myös kiinnittämällä huomiota tulisijan oikeaoppiseen käyttöön ja huolehtimalla kaasulaitteiden kunnosta. Nuohouksestahan olet jo huolehtinut ennen lämmityskauden alkua.

Turvallista joulua!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kynttilöiden huolimaton polttaminen muodostaa merkittävän paloturvallisuusriskin jouluna.
Kynttilöiden huolimaton polttaminen muodostaa merkittävän paloturvallisuusriskin jouluna.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Palopäällystöliitto ry
Suomen Palopäällystöliitto ry
Iso Roobertinkatu 7 A 5
00120 Helsinki

0440 345 112http://www.sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto on aatteellinen yhdistys, jonka keskeisimpiä tavoitteita on yhteiskunnan turvallisuuden edistäminen ja jäsenistönsä ammattiosaamisen kehittäminen.

Palopäällystöliiton jäsenistö koostuu pelastusalan henkilöstöstä, sopimuspalopäällystöstä, turvallisuusalan asiantuntijoista ja johtavissa asemissa olevista henkilöistä. Liitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä.

Palopäällystöliitto on arvostettu turvallisuuspoliittinen keskustelija sekä avoimeen kumppanuuteen ja jatkuvaan kehittymiseen luottava yhteistyöjärjestö, joka tuottaa asiantuntija-, koulutus- ja materiaalipalveluja. Liiton vaikuttavuus perustuu pitkäjänteiseen työhön sekä välittömään yhteydenpitoon eri viranomaisten ja turvallisuusalan toimijoiden kanssa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Palopäällystöliitto ry

Kasvattajille on taattava mahdollisuus keskittyä toteuttamaan kasvatus- ja opetustehtäväänsä kokonaisvaltaisesti8.5.2024 16:30:48 EEST | Tiedote

Opetusalan turvallisuusfoorumin julkilausuma Lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemisen ja ongelmien ennakoinnin tulee olla prioriteetti paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Tämä tarkoittaa säädöksien mukaisten tukipalveluiden sekä opiskeluhuollon pysyvien resurssien turvaamista. Näillä taataan kasvattajille työssään mahdollisuus hyvään kasvatukseen ja opetukseen, ja turvallinen koulu- ja kasvuympäristö sekä osallisuuden tunne oppimisen ja hyvän kasvun edellytyksille.

Ounasrinteen peruskoulu palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla6.5.2024 16:26:02 EEST | Tiedote

Rovaniemeläinen Ounasrinteen peruskoulu palkittiin Opetusalan turvallisuuspalkinnolla ansiokkaasta ja monipuolisesta ja osallistavasta työstä turvallisuuden edistämiseksi oppilaitoksessa. Turvallisuuspalkinto luovutettiin 20:nnessä Opetusalan turvallisuusfoorumissa 6.5.2024. Samassa yhteydessä palkittiin helsinkiläisen Kontulan ala-asteen rehtori Marko Perkiö Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye