
Amnesty: Uusia todisteita sotilaiden silmittömästä väkivallasta Valko-Venäjän ja Puolan rajalla
Valko-Venäjän sotilaat ja muut viranomaiset ovat kiduttaneet tai muutoin kaltoinkohdelleet EU:n rajalla olevia turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia. Turvaa hakevat ihmiset eivät ole saaneet ruokaa, juomaa tai suojaa, eikä heillä ole ollut mahdollisuutta käyttää vessaa tai huolehtia hygieniasta. Rajalla olleet sotilaat ovat myös hakanneet ihmisiä pampuilla, usuttaneet koiria ihmisten kimppuun ja pakottaneet ihmisiä jääkylmään, virtaavaan jokeen. Sotilaat ovat myös esimerkiksi varastaneet puhelimia ja kiristäneet rahaa turvaa hakevilta ihmisiltä.
Siirtolaiset ja turvapaikanhakijat alkoivat matkustaa Valko-Venäjän ja Puolan rajalle kesäkuussa 2021, kun Valko-Venäjän viranomaiset lupasivat helpon pääsyn Euroopan unioniin. Amnesty haastatteli kaikkiaan 75 ihmistä, jotka houkuteltiin Valko-Venäjälle heinä-marraskuun välisenä aikana. Heistä moni oli liikkeellä perheensä ja ystäviensä kanssa, joten haastatteluissa kuvatut kokemukset koskevat kaikkiaan 192 ihmistä.
Valko-Venäjän viranomaiset ovat kiduttaneet turvaa hakevia
Valko-Venäjän viranomaiset ovat ohjanneet ihmisiä Puolan, Latvian ja Liettuan vastaisilla rajoilla oleville aidatuille alueille. Viranomaiset ovat kasanneet ihmisiä ryhmiin ja sen jälkeen pakottaneet heidät rajan yli Puolaan.
”Sotilaita oli noin kymmenen ja heillä oli neljä koiraa. Sotilaat sanoivat, että he päästävät koirat vapaiksi ja jos emme juokse kovaa, ne purevat. Sotilaat hakkasivat pampuilla heitä, jotka eivät olleet tarpeeksi nopeita. 200 metrin jälkeen he kääntyivät ja jättivät meidät puskurivyöhykkeelle keskelle metsää. Perheitä oli eroteltu ja koirien puremat ihmiset vuosivat verta”, kertoo syyrialaismies, jonka valkovenäläiset sotilaat ajoivat rajavyöhykkeelle 80 muun ihmisen kanssa.
Amnestyn haastattelemat ihmiset kertovat, että he ovat päässeet pois puskurivyöhykkeiltä vain maksamalla sotilaille lunnaita. Valkovenäläissotilaat ovat pahoinpidelleet ja ryöstäneet aidattujen vyöhykkeiden sisäpuolella jumissa olleita ihmisiä.
”Joillain [sotilailla] oli nyrkkirautoja ja metallikärkisiä saappaita. He potkivat meitä, kun makasimme jo maassa. He ottivat meiltä puhelimet ja rahat. Kehoni oli kauttaaltaan sininen ja musta”, kurdimies kertoo.
Puola käännyttää ihmisiä laittomasti
Suurin osa heistä, jotka ovat onnistuneet pääsemään Puolaan, on käännytetty välittömästi takaisin Valko-Venäjälle. Yhtä ihmistä lukuun ottamatta kaikki Amnestyn haastattelemat ihmiset käännytettiin Valko-Venäjälle ilman minkäänlaista tutkintaa heidän suojeluntarpeestaan, vaikka ihmiset kertoivat halustaan hakea turvapaikkaa.
Puolalaiset sotilaat ovat rikkoneet rajan ylittäneiden ihmisten puhelimia ja kohdelleet ihmisiä väkivaltaisesti, kuten suihkuttamalla pippurisumutetta jopa lapsia päin ja työntämällä aikuisia jokeen.
”Joki oli vain noin 10-15 metriä leveä, mutta todella syvä ja voimakkaasti virtaava. Sotilaat työnsivät meidät jokeen ja jos joku vastusti, häntä lyötiin pampulla. Heillä oli myös koiria. Naiset, lapset ja joitain miehiä vietiin muualle. Näin, kun virta vei yhden miehen. He, jotka eivät osanneet uida, hukkuivat”, kertoo irakilainen jesidimies.
Euroopan komissio on epäonnistunut ihmisoikeusloukkausten lopettamisessa
Kansainvälisten ihmisoikeusnormien mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa. Ne myös kieltävät kidutuksen ja muun epäinhimillisen kohtelun. Ketään ei myöskään saa palauttaa maahan, jossa häntä uhkaa kidutus tai muu vakava ihmisoikeusloukkaus. Sekä Puolan että Valko-Venäjän viranomaiset ovat toimineet vastoin kansainvälistä oikeutta ja loukanneet ihmisoikeuksia räikeästi.
Sen sijaan, että Euroopan komissio pyrkisi varmistamaan ihmisoikeuksien toteutumisen unionin rajoilla, komissio ehdotti joulukuun alussa poikkeusmenettelyjä. Niiden turvin Latvia, Liettua ja Puola voivat poiketa Euroopan unionin turvapaikanhakua ja palauttamista koskevista menettelyistä. Ehdotus loukkaa ihmisoikeuksia ja heikentää EU:n turvapaikkajärjestelmää entisestään.
”Euroopan komission pitäisi keskittyä siihen, miten turvaa hakevien ihmisten oikeudet toteutuvat eikä siihen, miten heidät pidetään poissa EU:sta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Kaisa Korhonen.
“EU:n ja sen jäsenmaiden tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia, kuten oikeutta hakea turvapaikkaa."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiTietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.