Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa uusia rajoituksia – myös hallitukselta odotetaan pikaisia toimia

Jaa
Koronatilanne on koko maassa heikentynyt nopeasti ja omikron-muunnoksesta on pääkaupunkiseudulla tullut vain lyhyessä ajassa koronavirustartuntojen valtavariantti. Vaikean epidemiatilanteen johdosta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tiukempia yleisötilaisuusrajoituksia sekä tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisia tilarajoituksia.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavien tilojen sulkemista:

• sisäliikuntatilat
• yleiset saunat, kylpylät, uimahallit
• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
• huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
• sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
• kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Koronakoordinaatioryhmä noudattaa lapset ja nuoret ensin -periaatetta. Näin ollen ryhmä suosittaa, että uudet suositukset eivät koske alle 18-vuotiaita.

Kun tilojen sulkemista ehdotetaan, pidetään välttämättömänä, että hallitus tekee samanaikaisesti vähintään ravintoloihin liittyviä kiristyksiä poistamalla mahdollisuuden vapautua rajoituksista koronapassilla.

Hallituksen linjattava mahdollisista laajemmista rajoitustoimista kansallisella tasolla

Heikentyneen tilanteen johdosta maan hallitus harkitsee niin kutsutun hätäjarrumekanismin käyttöönottoa. Hätäjarrumekanismi merkitsisi siirtymistä takaisin laaja-alaisempien rajoitustoimenpiteiden valtakunnalliseen ohjaukseen, voimassa olevan lainsäädännön puitteissa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että sellaiset rajoitukset, jotka koskettaisivat yhteiskuntaa hyvin laajasti ja muistuttaisivat osin jopa sulkutilan kaltaista tilaa, tuleekin linjata ensisijaisesti kansallisella tasolla. Mahdolliset linjaukset on siis tehtävä pikaisesti nimenomaan hallituksen toimesta.

Rajoitusten välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus sekä vaikutukset taloudellisiin, sosiaalisiin ja sivistyksellisiin oikeuksiin vaativat laajaa arviota, johon maan hallituksella on parhaat edellytykset. Erityisesti oikeasuhtaisuudessa on arvioitava, mihin rajoitukset kohdennetaan ja mitkä toimet ovat vaikutuksiltaan tehokkaimpia ja siten ensisijaisia.

Maskinkäyttösuositusta laajennetaan 3.–5.-luokkalaisiin – sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön

Kasvomaskien käyttö koulupäivän aikana laajennetaan koskemaan 3.–5.-luokkalaisia kevätlukukauden alkaessa 10. tammikuuta 2022. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi myös, että koulut aloittavat kevätlukukauden normaalisti lähiopetuksessa. Linjaus koskee sekä perusopetusta että toisen asteen oppilaitoksia. Koulunkäyntiin tulee joululoman vuoksi jo lähes kolmen viikon tauko. Päätöksessä on huomioitu lapset ja nuoret ensin -periaate. Tilannetta arvioidaan tarvittaessa uudestaan lähempänä koulujen alkamisajankohtaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten jatkamista 1.1.2022 jälkeenkin. Samalla ryhmä suosittaa, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön.

Yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään ja rajaamaan tapaamiset omaan lähipiiriin.

Yleiset maskinkäyttö- ja etätyösuositukset jatkuvat 16.1.2022 asti.

Koronatestauksen kohdentamista ei syytä muuttaa pääkaupunkiseudun alueella

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pitää tärkeänä, että niiden henkilöiden testeihin pääsy turvataan, joiden tunnistamisella ja tartunnanjäljityksellä on suurin merkitys heidän hoitonsa ja tartuntojen etenemisen ehkäisemisen kannalta.

Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

Alle 12-vuotiaita testataan pääsääntöisesti vain, jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.

Tartunnanjäljitystä tehdään edelleen priorisoidusti vain vaikuttaviksi arvioiduissa kohteissa.

Lisätiedot:

Helsingin kaupunki: pormestari Juhana Vartiainen / erityisavustaja Teresa Salminen, puh. +358 40 865 6961
Espoon kaupunki: kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä / kaupunginjohtajan sihteeri Stina Astala, puh. +358 43 826 5244
Vantaan kaupunki: kaupunginjohtaja Ritva Viljanen / kaupunginjohtajan sihteeri Annamaija Vihervirta, puh. +358 40 527 4565
THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Otto Helve, puh. +358 29 524 7711
Etelä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Oona Mölsä, puh. +358 295 016 592
HUS: vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä / johdon sihteeri Jaana Niinivaara, puh. +358 50 427 2013

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Lapsiperheiden eriytyminen on Helsingissä muita asukasryhmiä voimakkaampaa21.5.2025 11:05:42 EEST | Tiedote

Lapsiperheet eriytyvät Helsingin sisällä sosioekonomisten, etnisten ja kulttuuristen taustojen mukaan voimakkaammin kuin helsinkiläiset keskimäärin. Myös hyvinvoinnin eriytymisestä on nähtävissä useita merkkejä, ja joiltain osin hyvinvointierot ovat jopa vahvistuneet. Monet lapset elävät pienituloisissa perheissä. Perheen toimeentulovaikeudet heikentävät sekä vanhempien että lasten ja nuorten hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye