Kirkollisten rakennusten hoito-opas luettavissa verkossa

Kirkot ovat vanhinta käytössä pysynyttä kulttuuriperintöämme. Myös modernit kirkkorakennukset tarvitsevat vastuullista ja kestävää ylläpitoa – toisinaan myös harkittuja muutoksia. Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi on opas tämän kulttuuriperinnön viisaaseen vaalimiseen.
Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi kertoo ylläpidon rutiineista, korjaus- tai muutoshankkeen suunnittelusta, sen hallinnollisista kysymyksistä sekä hankkeen vaatimien tutkimusten tai selvitysten tilaamisesta. Oppaasta on hyötyä seurakunnissa päätöksenteon tukena. Sitä voivat käyttää niin tilaajan edustaja, rakennuttaja, suunnittelija, urakoitsija kuin töiden suorittaja.
Neuvoja monenlaisille kirkollisille kohteille
Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi -opas pohjautuu Museoviraston vuonna 2003 julkaisemaan Kirkkojen hoito ja restaurointi -kirjaan ja muihin aiemmin toteutettuihin opasaineistoihin sekä viraston työhön kirkollisen rakennusperinnön parissa. Uudessa julkaisussa on pyritty ottamaan aiempaa laajemmin huomioon erilaisia kirkollisia kohteita ja niiden tulevaisuudennäkymiä.
Opas on kirjoitettu yhteistyössä evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkkokunnan edustajien, Suomen pelastusalan keskusjärjestön ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Opasta voi hyödyntää monien kirkollisten rakennusten hoidossa, mukaan lukien kirkot, siunaus- ja hautakappelit, rukoushuoneet, synagogat ja muut uskonnonharjoituspaikat.
Kirkollisten rakennusten restaurointi ja hoito
Toim. Olli Hakli ja Elisa Heikkilä
2020, 145 s., sid. ISBN: 978-951-616-302-7, Museoviraston julkaisuja 13
Opas on julkaistu maksutta verkossa sekä suomeksi että ruotsiksi:
Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi (pdf)
Vård och restaurering av kyrkliga byggnader (pdf)
Kirjaa on saatavilla fyysisenä kappaleena pieni erä Kansallismuseon museokaupasta sekä Museoviraston verkkokaupasta hintaan 29 euroa.
Sisältö
Esipuhe
Oppaan näkökulma ja rakenne
I Uskonnolliset rakennukset nyt ja tulevaisuudessa
- Kirkollinen rakennusperintö
II Mitä seurakuntien kulttuuriomaisuus on?
- Evankelis-luterilaisen kirkon rakennettu kulttuuriperintö
- Ortodoksisen kirkon rakennettu kulttuuriperintö
- Kirkollisten rakennusten, kirkkopihojen ja hautausmaiden arkeologinen kulttuuriperintö
III Rakennusten hyvä ylläpito ja hoito
- Kiinteistönhoitoa arvorakennuksessa
- Huoltoa vuodenaikojen mukaan
- Huolto ja kunnostus rakennusosittain
IV Korjaus- ja muutoshanke kirkollisessa rakennuksessa
- Kirkon korjaushankkeen suunnittelu – selvityksiä ja asiantuntijayhteistyötä
- Kunto-, sisäilma- ja haitta-ainetutkimukset kirkollisten rakennusten korjauksissa ja ylläpidossa
- Arkeologisen kulttuuriperinnön huomioon ottaminen korjaus- ja muutoshankkeessa
- Kirkkojen paloturvallisuus
V Mihin kirkkoa voi käyttää?
- Kirkon käyttö muuttuu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoistutkija Elisa Heikkilä, Museovirasto, elisa.heikkila@museovirasto.fi, 0295 33 6272
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi valtionavustuksia ammatillisten museoiden innovatiivisille hankkeille9.5.2025 14:19:08 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 hakukierroksella Museovirasto myönsi avustuksia ammatillisesti hoidettujen museoiden innovatiivisille hankkeille yhteensä 430 000 euroa. Avustuksen saaneissa hankkeissa muun muassa osallistetaan nuoria mukaan museon toimintaan, vahvistetaan museon vaikusta alueella ja kehitetään verkostotoimintaa.
Pohjoismainen limisaumavenekonferenssi syyskuussa Suomeen29.4.2025 12:54:39 EEST | Tiedote
Museoviraston järjestämän konferenssin tavoitteena on varmistaa, että Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsy johtaa konkreettisiin käytännön hankkeisiin, jotka turvaavat arvokkaan elävän perinteen ja tietotaidon säilymisen sekä kehittymisen Pohjoismaissa ja kansallisella tasolla. Pohjoismaita kiertävä konferenssi järjestetään Kotkassa ja Loviisassa 4.–6.9.2025.
Merellisen kulttuuriperinnön tutkimusta seitsemältä vuosikymmeneltä nyt vapaasti luettavissa verkossa24.4.2025 16:06:49 EEST | Tiedote
Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema Nautica Fennica -vuosikirja on avattu kaikille avoimeksi verkkojulkaisuksi Journal.fi-palvelussa. Vuosikirjan artikkelit käsittelevät suomalaista merihistoriaa, -arkeologiaa ja -etnologiaa.
Museovirasto avasi avustushakuja kulttuuriympäristökentän toimijoille3.4.2025 10:47:01 EEST | Tiedote
Museoviraston maaliskuussa avautuneet vuoden 2025 avustushaut on tarkoitettu maailmanperintökohteiden hoitoon, rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä liikenteelle. Avustuksia haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museoviraston hankeavustukset Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ovat haettavissa 17.3.2025 alkaen17.3.2025 10:24:26 EET | Tiedote
Hankeavustuksilla vahvistetaan Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa tukevia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Jaossa on yhteensä enintään 117 000 euroa. Avustuksen hakuaika päättyy 12.5.2025 klo 15.00. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme