Kirkollisten rakennusten hoito-opas luettavissa verkossa

Kirkot ovat vanhinta käytössä pysynyttä kulttuuriperintöämme. Myös modernit kirkkorakennukset tarvitsevat vastuullista ja kestävää ylläpitoa – toisinaan myös harkittuja muutoksia. Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi on opas tämän kulttuuriperinnön viisaaseen vaalimiseen.
Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi kertoo ylläpidon rutiineista, korjaus- tai muutoshankkeen suunnittelusta, sen hallinnollisista kysymyksistä sekä hankkeen vaatimien tutkimusten tai selvitysten tilaamisesta. Oppaasta on hyötyä seurakunnissa päätöksenteon tukena. Sitä voivat käyttää niin tilaajan edustaja, rakennuttaja, suunnittelija, urakoitsija kuin töiden suorittaja.
Neuvoja monenlaisille kirkollisille kohteille
Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi -opas pohjautuu Museoviraston vuonna 2003 julkaisemaan Kirkkojen hoito ja restaurointi -kirjaan ja muihin aiemmin toteutettuihin opasaineistoihin sekä viraston työhön kirkollisen rakennusperinnön parissa. Uudessa julkaisussa on pyritty ottamaan aiempaa laajemmin huomioon erilaisia kirkollisia kohteita ja niiden tulevaisuudennäkymiä.
Opas on kirjoitettu yhteistyössä evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkkokunnan edustajien, Suomen pelastusalan keskusjärjestön ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Opasta voi hyödyntää monien kirkollisten rakennusten hoidossa, mukaan lukien kirkot, siunaus- ja hautakappelit, rukoushuoneet, synagogat ja muut uskonnonharjoituspaikat.
Kirkollisten rakennusten restaurointi ja hoito
Toim. Olli Hakli ja Elisa Heikkilä
2020, 145 s., sid. ISBN: 978-951-616-302-7, Museoviraston julkaisuja 13
Opas on julkaistu maksutta verkossa sekä suomeksi että ruotsiksi:
Kirkollisten rakennusten hoito ja restaurointi (pdf)
Vård och restaurering av kyrkliga byggnader (pdf)
Kirjaa on saatavilla fyysisenä kappaleena pieni erä Kansallismuseon museokaupasta sekä Museoviraston verkkokaupasta hintaan 29 euroa.
Sisältö
Esipuhe
Oppaan näkökulma ja rakenne
I Uskonnolliset rakennukset nyt ja tulevaisuudessa
- Kirkollinen rakennusperintö
II Mitä seurakuntien kulttuuriomaisuus on?
- Evankelis-luterilaisen kirkon rakennettu kulttuuriperintö
- Ortodoksisen kirkon rakennettu kulttuuriperintö
- Kirkollisten rakennusten, kirkkopihojen ja hautausmaiden arkeologinen kulttuuriperintö
III Rakennusten hyvä ylläpito ja hoito
- Kiinteistönhoitoa arvorakennuksessa
- Huoltoa vuodenaikojen mukaan
- Huolto ja kunnostus rakennusosittain
IV Korjaus- ja muutoshanke kirkollisessa rakennuksessa
- Kirkon korjaushankkeen suunnittelu – selvityksiä ja asiantuntijayhteistyötä
- Kunto-, sisäilma- ja haitta-ainetutkimukset kirkollisten rakennusten korjauksissa ja ylläpidossa
- Arkeologisen kulttuuriperinnön huomioon ottaminen korjaus- ja muutoshankkeessa
- Kirkkojen paloturvallisuus
V Mihin kirkkoa voi käyttää?
- Kirkon käyttö muuttuu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoistutkija Elisa Heikkilä, Museovirasto, elisa.heikkila@museovirasto.fi, 0295 33 6272
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme