Suomen Sijoitusmetsät Oy

Kymmenen prosentin haamuraja rikki – metsäkiinteistöjen hinnat nousivat ennätyksellisen paljon vuonna 2021

Jaa
Metsätilojen hinnat nousivat 10,8 prosenttia vuonna 2021. Keskimääräinen omistajaa vaihtanut metsätila oli 31,7 hehtaarin kokoinen ja maksoi 120 000 euroa.

Vuonna 2021 Suomessa solmittiin 1953 julkisessa myynnissä ollutta yli 10 hehtaarin metsäkiinteistökauppaa. Tilakauppojen markkina-arvo oli 234,7 miljoonaa euroa, ja ne kattoivat 62 000 hehtaaria. Tiedot ilmenevät Suomen Sijoitusmetsät Oy:n keräämistä, metsätilakauppojen määrää kuvaavista tilastoista.

—Suuralueittain eniten kauppaa tehtiin Väli-Suomessa eli Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Väli-Suomen alueella tehdyt kaupat vastasivat 45 prosenttia Manner-Suomen kauppamäärästä ja 47 prosenttia kauppojen markkina-arvosta, sanoo Suomen Sijoitusmetsät Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Venho.

—Vuoteen 2020 verrattuna metsätilakauppojen painopiste markkina-arvolla mitaten siirtyi Etelä-Savosta Keski-Suomeen, Pohjois-Karjalaan sekä Pohjois-Savon pohjoisosiin.

Hinnat nousivat ennätyksellisesti

Metsätilojen hinnat nousivat vuonna 2021 ennätyksellisen paljon. Koko maan osalta metsätilojen markkinahintaindeksi nousi 10,8 prosenttia.

—Eniten hintataso nousi Lapissa, 12,5 prosenttia, ja vähiten Etelä-Suomessa. Etelä-Suomessakin yllettiin yli 10 prosentin nousuun, Venho sanoo.

Myytyjen tilojen määrä säilyi samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna, sillä kauppoja tehtiin prosentti enemmän kuin vuonna 2020. Tilojen markkina-arvolla mitattuna kasvua oli kuitenkin 8 prosenttia.

—Kauppojen määrä väheni Etelä- ja Pohjois-Suomessa mutta kasvoi Väli-Suomessa ja Lapissa. Keskimääräisen kaupan kohteena olleen metsätilan koko laski 8 prosenttia 31,7 hehtaariin. Keskimääräisen tilan arvo oli 120 000 euroa, 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Myytyjen metsäkiinteistöjen tilakoko pienentyi erityisesti Pohjois-Suomessa, Venho laskee.

Suuret tilat ammattimaisille ostajille

Julkisten kauppojen kohteena olleista metsätiloista 31 prosenttia päätyi ammattimaisten ostajien haltuun. Tämä vastasi 45 prosenttia kauppasummasta.

—Ammattimaiset ostajat tekevät kauppaa keskimäärin suuremmista tiloista. Pienemmissä, alle 20 hehtaarin tiloissa ammattimaisten ostajien osuus tilakaupoista oli 11 prosenttia. Nämä, alle 20 hehtaarin tilat muodostivat 43 prosenttia kaikista julkisista kaupoista, Venho sanoo.

Ammattimaisten ostajien osuus oli suurin Väli-Suomessa, 37 prosenttia tilojen määrästä ja 51 prosenttia kauppojen arvosta.

Venho arvioi, että tuntuvasta hintojen noususta huolimatta näköpiirissä ei ole, että metsäkiinteistöjen hinnat lähtisivät laskuun.

—Markkinoilla oleva inflaatiopelko lisännee metsän ja muiden reaaliomaisuusluokkien suosiota sijoitusvaihtoehtona myös vuonna 2022. Arvioimme, että metsäkiinteistömarkkinoille sijoitettava raha ohjautuu tänä vuonna pääasiassa rahastojen kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Sijoitusmetsät Oy
Suomen Sijoitusmetsät Oy
Nurmeksentie 14, L1
80100 JOENSUU

https://www.sijoitusmetsat.fi

Vuonna 2013 perustettu Suomen Sijoitusmetsät Oy palvelee metsäkiinteistömarkkinoiden toimijoita koko maan kattavilla metsäkiinteistöjen hankinnan, hallinnan, kiinteistövälityksen ja arvonmäärityksen palveluilla sekä erilaisilla tietotuotannon palveluilla kuten markkinakatsauksilla ja -analyyseillä. Suomen Sijoitusmetsät Oy seuraa myyntiin tulevia metsäkiinteistöjä yli 30 julkisen myynnin kanavan kautta ja hakee toteutuneiden metsäkiinteistökauppojen kauppahinnat Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kauppahintarekisteristä. Yhtiön kotipaikka on Joensuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Sijoitusmetsät Oy

Metsäkiinteistömarkkina vuonna 2023: Vuositasolla hintataso piti pintansa, vaikka jälkimmäisellä vuosipuoliskolla kauppaa käytiinkin jo edellisvuotta matalammin hinnoin5.1.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Metsäkiinteistömarkkinoilla on eletty monta lihavaa vuotta. Kauppa on käynyt ja metsämaan hintataso on noussut reippaasti. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi korkotason nousun ja yleisen markkinatilanteen myötä. Nollakorkojen päättyminen vuoden 2022 keväällä näkyi metsäkiinteistömarkkinoilla vasta vuotta myöhemmin metsärahastojen ja sijoitusyhtiöiden tilojen oston hiipuessa.

Metsäkiinteistöjen hintahuippu toistaiseksi nähty – kauppaa käydään kuitenkin yli 4 % viime vuotta korkeammilla hinnoilla12.10.2023 00:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Sijoitusmetsien Markkinahintaindeksi antaa luotettavan kuvan metsäkiinteistömarkkinoiden hintatason pidemmän aikavälin kehityksestä. Siinä verrataan samanlaisten kohteiden hintatasoja viimeisen 12 kuukauden (tarkastelu 1.10.2023 saakka) ja sitä edeltäneen 12 kuukauden aikana. Manner-Suomessa hintatason nousu on ollut tällä ajanjaksolla 4,2 % (Kuva 1).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye