Salon taidemuseo Veturitalli

Kutsu medialle: Jaana Pauluksen Väripuupiirroksia 22.1.2022– 24.4.2022 Salon taidemuseon Galleria Sivuraiteessa

Jaa
Tervetuloa tutustumaan ennakkovarauksella pe 21.1. Jaana Pauluksen puupiirroksiin Salon taidemuseoon (os. Mariankatu 14). Lehdistön on mahdollista tutustua näyttelyyn myös verkon välityksellä.
Jaana Paulus, Elämän karuselli, 2021, puupiirros & kultaus, kuva: Jaana Paulus
Jaana Paulus, Elämän karuselli, 2021, puupiirros & kultaus, kuva: Jaana Paulus

Jaana Paulus (s. 1963) on tehnyt värikkäitä puupiirroksia yli 30 vuoden ajan reduktiotekniikalla. Hänen käsin painetut vedossarjansa ovat hyvin pieniä tai teokset ovat uniikkeja. Laattamateriaalina Paulus käyttää joko koivuvaneria tai japanilaista shinavaneria. Puupiirros on vuosisatoja vanha kohopainotekniikka, jossa kuva vedostuu painolaatalle leikkaamatta koholleen jätetyistä pinnoista. Perinteisesti väripuupiirroksiin painetaan värit erillisiltä laatoilta. Reduktiotekniikassa kaikki teoksessa käytetyt värit painetaan yhtä ja samaa laattaa käyttäen. Teos syntyy kaivertamisen ja vedostamisen vuorottelussa ja yhden teoksen tekemiseen sisältyy lukuisa määrä vedostuskertoja. Työskentelyn kuluessa laatta tulee ’kaiverretuksi loppuun’, minkä vuoksi tekniikkaa kutsutaan myös kuolevan tai vähenevän laatan tekniikaksi.

Jaana Pauluksen teosten sisällöissä on lähes aina luontoaiheita ja luonnon kuvaaminen erilaisten tapahtumien taustana hänelle tavallista. Viime vuosina hänen teoksissaan on usein toistunut järvimaisema. Päijänne rantoineen on ollut Paulukselle tuttu lapsuudesta saakka jo 50 vuoden ajan. Teoksissaan hänellä on usein kasviaiheiden lisäksi ihmis- tai eläinfiguureita. Tapahtumat hän esittää symbolisesti tai jopa surrealistisesti.

1990-luvulla Jaana Pauluksen puupiirrokset olivat värikkäitä ja kantaaottavia, kuten teos Sarajevolainen pikkupoika vuodelta 1993. Teos oli suora reaktio TV-uutisiin, joissa kerrottiin pommituksista sarajevolaiselle torille kesken vilkkaimman kauppapäivän. Teos kuuluu Vaasan kaupungin kokoelmiin. 2000-luvulla Pauluksen puupiirrokset muuttuivat henkilökohtaisemmiksi. Teoksessa saattoi olla naispyhimys ilman sädekehää, stigmat tai viiltelyn jäljet ranteissaan.

Paulus konservoi Hollolan Pyhän Marian kirkon keskiaikaiset puuveistokset vuosina 2003-2006. Veistosten kolhiintuneesta kauneudesta vaikuttuneena Pauluksen teoksiin tuli kultaus osana tekniikkaa. Kultaustekniikan yhdistäminen paperipohjaiseen vedostamiseen on haasteellista, mutta palkitsevaa. Kultaus tai hopeointi tuo uutta sisältöä esimerkiksi oksistojen varjoihin ja heijastuksiin veden pinnalla.

Muistot elämän hauraudesta ja ihmisten toisilleen aiheuttamat kärsimykset ovat toistuvia teemoja Pauluksen teoksissa, mutta myös hänen omat kokemuksensa luonnon kauneudesta ja loistosta. Hänen teoksensa paljastavat elämän haavoittuvuuden, mutta korostavat samalla luonnon voiman siirtymistä ihmiseen.

Jaana Pauluksen teoksia on mm. useiden kaupunkien ja Suomen valtion, HUS:n, HAM:n, WAM:n sekä Eduskunnan kokoelmissa ja Lahden, Tampereen, Porin taidemuseon sekä Rafael ja Teresia Lönnströmin säätiön kokoelmissa. Salon taidemuseoon Paulus on tuonut uusimpia väripuupiirroksiaan sekä taiteilijauransa ajalta myös muutamia vanhempia teoksiaan.

Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto.

Varaa aikasi näyttelyyn tutustumista varten ke 19.1. kello 16 mennessä puhelimitse 044 7784888 tai minna.nyqvist@salo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taiteilija Jaana Paulus, info@jaanapaulus.fi, puhelin +358 40 5786040

Kuvat

Jaana Paulus, Elämän karuselli, 2021, puupiirros & kultaus, kuva: Jaana Paulus
Jaana Paulus, Elämän karuselli, 2021, puupiirros & kultaus, kuva: Jaana Paulus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon taidemuseo Veturitalli
Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 SALO

p. +358 (0)2 778 4892, veturitalli@salo.fihttps://salontaidemuseo.fi

Salon taidemuseo Veturitalli on Salon kaupungin vuonna 1998 perustama taidelaitos, joka tuottaa korkeatasoisia näyttelyitä. Näyttelyt vaihtuvat kolme kertaa vuodessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon taidemuseo Veturitalli

Uusi verkkonäyttely Salovisio kertoo Salon elektroniikkateollisuuden historiasta15.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Sukella salolaisen elektroniikkateollisuuden vaiheisiin, jotka ovat vaikuttaneet koko Suomen elinkeinoelämään. Salon historialliseen museoon kuuluvan elektroniikkamuseon verkkonäyttely Salovisio julkaistaan 15.11.2023 ja on kaikkien vapaasti tutustuttavissa netissä osoitteessa salovisio.fi. Verkkonäyttelyssä esitellään Salon elektroniikkateollisuuden historiaa 1920-luvun lopulta 2010-luvulle saakka. Näyttelyn artikkeleita kuvittavat museon kokoelmista löytyvät esineet ja vanha mainosmateriaali Salossa valmistetuista tuotteista. Työntekijöiden äänen tuovat kuuluviin lyhyet muistelmat eri vuosikymmenten tapahtumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye