ELY-keskukset

Tiekartta avuksi maatalouden vesiensuojelun haasteiden ratkontaan (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Varsinais-Suomen ELY-keskus on selvittänyt maatalouden vesiensuojelun haasteita osana Saaristomeren hot spot -tiekarttatyötä. Haasteet on koottu vuoden 2021 lopulla julkaistuun Maatalouden vesiensuojelun pullonkaulat -raporttiin. Maatalouden vesiensuojeluun liittyvien haasteiden selvittämiseen osallistui alueen maanviljelijöitä ja viranomaisia.
©Elina Laurila
©Elina Laurila

Maatalouden vesiensuojelutyön tehokasta toteutusta hidastavat muun muassa toimenpiteiden maantieteelliseen kohdentamiseen sekä paikoin suurten lantamäärien hyödyntämiseen liittyvät haasteet. Maatalouden tukijärjestelmän monimutkaisuus vaikeuttaa tilalle sopivien, ja samalla vesiensuojelullisesti mahdollisimman tehokkaiden, toimenpiteiden valintaa ja toteutusta, minkä vuoksi neuvontapalveluiden käyttöä tulisi tehostaa. Saaristomeren valuma-alueella on joidenkin lohkojen maaperään varastoitunut runsaasti fosforia menneinä vuosikymmeninä, ja ilmastonmuutos saattaa omalta osaltaan lisätä ravinnevalumia. Nämä hidastavat toteutettujen vesiensuojelutoimien vaikutusten näkymistä. Tulevaisuudessa onkin tärkeää tehostaa maatalouden vesiensuojelua entisestään sekä varmistaa tärkeän vesiensuojelutyön jatkuminen. Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteitä on toteutettu jo pitkään. Median tulisi ottaa tämä huomioon aiheesta uutisoidessaan ja näin kannustaa maatalousyrittäjiä ylläpitämään ja tehostamaan vesiensuojelutoimenpiteitä.

Vesiensuojelun haasteita ratkaistaan

Saaristomeren hot spot -hankkeessa on käynnissä tiekarttavaihe, jossa kootaan ratkaisuja vesiensuojelun tehostamiseksi. Tiekartan tarkoituksena on määritellä ja aikatauluttaa maatalouden vesiensuojelun toimenpiteitä vuosina 2022–2027. Toimenpiteiden toteutuksen aikataulu laaditaan yhdessä alueen viljelijöiden, yhdistysten, yritysten, tutkimuksen ja kuntien kanssa. Eri sidosryhmien kanssa laaditaan toimintamalleja maatalouden ravinnevalumien vähentämiseksi sekä viljelijöiden tukemiseksi tärkeässä vesiensuojelutyössä. Tiekartan tarkoituksena on luoda edellytykset Saaristomeren valuma-alueen maatalouden poistamiseksi HELCOMin hot spot -listalta sekä vähentää Saaristomeren rehevöitymistä. Tiekarttatyö on osa hallituksen Saaristomeri-ohjelmaa.

Lisätietoja: 

Elina Laurila, elina.laurila@ely-keskus.fi, puh. 050 312 8577

Väliraportti: Saaristomeren hot spot -tiekarttahanke: pullonkaula-analyysi (pdf, ely-keskus.fi)  

Hankkeen teemasivusto: Saaristomeren Hot Spot -tiekarttahanke (ely-keskus.fi)

Avainsanat

Kuvat

©Elina Laurila
©Elina Laurila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jyllinkosken padon purku edistää erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen laajentumista, Kankaanpää (Varsinais-Suomi, Satakunta)12.7.2024 11:00:42 EEST | Tiedote

Heinäkuun alussa aloitettu Jyllinkosken voimalaitospadon purku Kankaanpäässä on herättänyt paljon huolta paikallisten keskuudessa. Purkutöiden takia Karvianjoen vedenpintaa on laskettu, mikä on paljastanut jokitörmiä ja siellä eläviä simpukoita. Jokihelmisimpukoita eli raakkuja tai muita uhanalaisia simpukkalajeja ei kuitenkaan ole menehtynyt veden laskun myötä.

På Sibborutten en tillfällig trafikant, för den avbrutna trafiken på Borgå rutten sökes nya lösningar10.7.2024 15:37:15 EEST | Tiedote

Borgå och Sibbo förbindelsebåtsruttens trafikavtal har sagts upp på grund av trafikantens svårigheter att sköta uppgifterna. På Sibbo rutten sköts trafiken från och med 11.7 av en tillfällig serviceproducent. För Borgå ruttens del kommer trafiken tills vidare att upphöra. Det utreds möjligheterna att ordna ersättande trafik så snart som möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye