Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki suunnittelee Palmian omistuksesta luopumista

Jaa
Helsingin kaupunki aloittaa selvityksen Palmia Oy:n omistuksesta luopumisesta. Kaupungin konsernijaosto päätti asiasta kokouksessaan 24. tammikuuta.
Kuva: Palmia
Kuva: Palmia

Kaupungin konserniohjeen mukaisesti kaupungin omistajuudella on oltava kaupungin strategiaan perustuva tarkoitus ja tavoite. Palmian osalta näin ei enää ole Palmian toimiessa nykyisin kaupungin palveluntuottajana kilpailutusten perusteella. Kaupunginhallitus päätti keväällä 2021 yhtiön omistajastrategiasta, jonka mukaan kaupungin omistusintressi yhtiöön on vain taloudellinen. Kaupungin konserniyksikön arvio on, että yhtiön haastava taloudellinen tilanne perustelee osaltaan uuden omistuspohjan löytämistä.

”Yhtiöstä luopuminen toteuttaa kaupungin omistajastrategiaa ja on kaikkien kaupunginhallitusryhmien yhteisesti hyväksymä etenemistapa. Uskon vahvasti, että markkinoilla on kiinnostusta yhtiön rakentamalle palvelutoiminnan ja asiakkuuksien kokonaisuudelle. Palmialla on laaja ja monipuolinen palveluverkosto sekä osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa kaikilla yhtiön eri toimialoilla. Lisäksi liiketoimintansa näkökulmasta Palmia on tilanteessa, jossa se voi hyötyä toisenlaisesta omistajasta seuraavien kehitysaskeleiden ottamiseksi. Yhtiön tilanne on ollut taloudellisesti haastava. Toiminta ei ole ollut kannattavaa ja viime vuoden tuloksen odotetaan olevan tappiollinen. Palmialle pyritään etsimään omistaja, joka kykenee kääntämään yhtiön kannattavaksi”, sanoo Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Helsingin kaupunki omistaa yhtiön kokonaan, ja kaupungin eri toimijat yhdessä ovat Palmialle merkittävä asiakas. Yhtiön kaupungille tuottamat palvelut perustuvat kuitenkin nykyisin käytännössä kokonaan kaupungin tekemiin julkisiin kilpailutuksiin, joihin Palmia on osallistunut muiden markkinatoimijoiden kanssa. Näin ollen kaupungin omistuksen ja Palmialta ostettujen palveluiden välillä ei ole strategista yhteyttä, eikä kaupungin omistus ole tarpeen kilpailutettujen sopimusten mukaisten palvelujen varmistamiseksi.

Kaupunki jatkaa edelleen Palmian asiakkaana sopimusten mukaisesti

Kaupunki jatkaa edelleen Palmian asiakkaana kuten tälläkin hetkellä. Mahdollinen Palmian omistuksesta luopuminen ei vaikuta kaupungin ja yhtiön välisiin voimassa oleviin sopimuksiin, jotka perustuvat jo nykyisellään pääosin avoimiin kilpailutuksiin. Mahdollinen omistajuuden vaihtuminen ei vaikuta myöskään Palmian muiden asiakkaiden voimassa oleviin palvelusopimuksiin.

Palmian myyntiselvityksen arvioitu kesto päätöksentekovaiheineen on noin yhdeksästä kahteentoista kuukautta, eli Palmian mahdollinen myynti kaavaillaan toteutettavaksi vuoden 2022 loppuun mennessä. Kaupunki päättää Palmian mahdollisesta myynnistä vasta myyntiselvityksen valmistumisen ja ostotarjousten saamisen jälkeen.

Henkilöstön asema on Palmiassa tärkeä palveluiden laadun takaamiseksi. Henkilöstön säännöllinen tiedonsaanti varmistetaan ja sitä tuetaan koko prosessin ajan.

Palmia Oy:n toimialana on ravintola- ja ruokapalvelut sekä kiinteistö-, siivous- ja turvallisuuspalvelut. Palmia tuottaa palveluja noin tuhannessa eri kohteessa kolmellatoista eri paikkakunnalla Etelä-Suomessa. Työntekijöitä on noin 2 400. Palmialla on myös tytäryhtiö Palmia Palvelut Oy. Merkittävimpiä asiakkaita ovat kaupungit, sote-toimijat ja suuret yritykset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Konserniohjauksen päällikkö Atte Malmström, p. 040 334 6844, atte.malmstrom(at)hel.fi
Pormestari Juhana Vartaisen haastattelupyynnöt pormestarin erityisavustaja Teresa Salminen, p. 040 865 6961, teresa.salminen(at)hel.fi

Kuvat

Kuva: Palmia
Kuva: Palmia
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ja Tampere ilmastoyhteistyöhön johtavien matkailuyritysten kanssa24.5.2024 09:38:40 EEST | Tiedote

Helsinkiläiset ja tamperelaiset johtavat matkailuyritykset ovat yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Visit Tampereen kanssa lähteneet tavoittelemaan suunnannäyttäjän roolia matkailun ilmastotyössä. Yksitoista yritystä, sisältäen muun muassa Suomen isoimmat hotelliketjut sekä vetovoimaisimmat matkakohteet ovat perustaneet Urban Climate Leaders in Tourism -yhteistyöryhmän. Ryhmän jäsenet ovat sitoutuneet yhteisiin päämääriin ja toimenpiteisiin vauhdittaakseen siirtymää kohti ilmastoneutraalia matkailualaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye