Finanssialan edunvalvoja Mikko Kuusela vakuutusmatematiikan työelämäprofessoriksi Helsingin yliopistoon

Professuurin myötä Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen osasto saa vahvan linkin vakuutusalan ytimeen ja tuoretta käytännön näkökulmaa.
–Haluan edistää vuoropuhelua akateemisen maailman ja vakuutusalan välillä sekä jakaa tietoa vakuutusmatemaatikon urasta opiskelijoille, sanoo Mikko Kuusela.
Lain mukaan jokaisessa vakuutuslaitoksessa on oltava sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymän tutkinnon eli SHV-tutkinnon suorittanut vakuutusmatemaatikko eli aktuaari. Yliopistokurssien lisäksi tutkintoon vaaditaan vakuutusalan opintoja, joista huolehtii erillinen lautakunta. Matemaatikko työskentelee yleensä monien eri ammattilaisten kanssa, kuten juristien, sijoitus- ja talousammattilaisten , vakuutuskäsittelijöiden sekä hallinnon ja ylimmän johdon.
Vakuutusmatematiikka on soveltavaa matematiikkaa, jossa riskejä analysoidaan todennäköisyyslaskennan ja tilastotieteen keinoin. Vakuutus- ja finanssimatematiikka on yksi matematiikan ja tilastotieteen maisteriohjelman erikoistumisaloista. Kursseilla opitaan esimerkiksi mikä on vastuuvelka ja kuinka suuria vakuutusmaksuja erilaisissa vakuutussopimuksissa pitää periä.
Vakuutusalan uramahdollisuuksiin Helsingin yliopiston opiskelijat pääsevät tutustumaan keväällä pidettävässä uraseminaarissa. Seminaarissa vierailee eri aloilla työskenteleviä vakuutusmatemaatikkoja kertomassa urastaan. Seminaarin tavoitteena on lisätä tietämystä koko vakuutusalasta, vakuutusmatemaatikkojen erilaisista työllistymismahdollisuuksista ja vakuutusmatemaatikon tutkinnosta.
Oli sattuman kauppaa, että Kuusela itse päätyi eläkevakuutusalalle. Se ei ollut opiskeluaikana urahaaveiden kärjessä, mutta tohtorin tutkinnon jälkeen ensimmäinen työpaikka löytyi yksityissektorilla eläkevakuutusten piirissä. Jälkikäteen ajateltuna juuri eläkevakuutus on tuntunut Kuuselalle omimmalta vakuutusalalta, koska siinä sijoitustoiminnalla ja talousosaamisella – hänen kiinnostuksensa kohteilla – on merkittävä rooli.
–Vakuutusalalle on ominaista, että toimitaan vastuullisesti. Reunaehdot tulevat lainsäädännöstä mutta innovaatioille on tilaa. Tekoäly, ”big data” ja koneoppinen tuovat uusia mahdollisuuksia ja vakuutustuotteita kehitetään jatkuvasti. Alustatalous haastaa myös vakuutusalaa sanoo Kuusela.
Professuuri rahoitetaan lahjoitusvaroin. Lähitapiola-ryhmä päätti tukea professuurihanketta 100 000 euron lahjoituksella, koska ilmastonmuutoksen kaltaiset globaalit riski-ilmiöt haastavat rahoitus- ja vakuutusalaa ja lisäävät tarvetta vakuutus- ja finanssimatematiikan erityisosaamiselle.
–Vakuutusmatematiikan työelämäprofessuurin perustaminen on tärkeä avaus käytännön yhteyksien syventämiseksi akateemisen maailman sekä vakuutus- ja finanssiyhtiöiden välille. Vakuutusala tarjoaa jatkossakin uranäkymiä alan osaajille. Yhtiöissä on tarve korkealaatuiselle osaamiselle ja tuoreimman tutkimustiedon käytännön hyödyntämiselle, toteaa professuurin päärahoittajana toimivan LähiTapiola-ryhmän aktuaarijohtaja Janne Kaippio.
Muut lahjoittajat ovat Turvallisuuden tukisäätiö ja aktuaaritoiminnan kehittämissäätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme