Vaasan Sähkö Oy

13 miljoonaa euroa sähköverkon kehittämiseen

Jaa
Vaasan Sähköverkko investoi tänä vuonna noin 13 miljoonaa euroa verkon toimitusvarmuuden parantamiseen ja muuhun kehitykseen. Käytännössä se tarkoittaa harvempia ja lyhyempiä sähkökatkoja yhtiön jakelualueella. Vuoden aikana kaivetaan 160 kilometriä kaapelia maahan korvaamaan ilmajohtoja ja niitä kannattelevia pylväitä.
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg

Tämän vuoden kaapelointityöt sijoittuvat Vähänkyrön Tapoilaan, Mustasaaren Norra ja Södra Vallgrundiin, Korsnäsin Moikipäähän, Närpiöön välille Töjby–Rangsby sekä Mustasaareen välille Vikby–Sulva. Samalla verkkoon lisätään automaatiota ja älykästä vianhallintaa.

- Ilmajohtojen poistamisen yhteydessä poistetaan myös vanhoja pylväsmuuntamoita, jotka korvataan ympäristöystävällisillä puistomuuntamoilla, kertoo Vaasan Sähköverkon suunnittelupäällikkö Jarmo Leppinen.

Yhtiö on jo vuosien ajan rakentanut niin sanottua säävarmaa sähköverkkoa.

- Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa meidän koko jakelualueen sähköverkosta on maakaapeloitu ja asemakaava-alueiden osalta kaapelointiaste on jo lähes 100 prosenttia.

Kaapeloinnin lisäksi tehdään paljon muitakin verkon toimitusvarmuutta lisääviä toimenpiteitä. Näitä ovat verkon automaatioratkaisut sekä sähköasemien uusiminen. Tänä vuonna valmistuu Mustasaaren Koivulahdessa uusi sähköasema ja siihen liittyvä voimajohto. Uusi asema parantaa sähkön toimitusvarmuutta Koivulahdessa, Hankmossa ja Petsmossa sekä niiden lähikylissä. Samalla se on edellytys alueen kehittymiselle osayleiskaavan mukaisesti.

Uutta sähköverkkoa rakennetaan Vaasan Laajametsään GigaVaasa-alueelle, Laihian Kalliolaan sekä Vaasan Vanhaan satamaan.

- Uusilla asuinalueilla, kuten Kalliolassa ja Vanhassa satamassa, rakennamme uutta sähköverkkoa. Siellä on käytössä tuore ratkaisumme palvella kodinrakentajia valmiilla mittauskeskuksella tontin rajalla*.

Alan uusi valvontamalli pienentää investointeja

Energiavirasto muutti vuoden alusta sähkön jakeluverkkotoiminnan hinnoittelun valvontamenetelmää. Muutos ei vaikuta Vaasan Sähköverkon hinnoitteluun. Yhtiö päätti viime vuoden puolella, että siirtohinnat pysyvät nykyisellään myös vuonna 2022. Investointeihin päätöksellä on kuitenkin vaikutuksensa.

- Muutos laski sähköverkon toimitusvarmuutta parantavia investointeja pysyvästi viidenneksellä, toteaa Leppinen.

- Hyvällä suunnittelutyöllä ja kustannustehokkailla ratkaisuilla pystymme toivottavasti kuromaan eroa kiinni.*) Lue tiedote: Uusi käytäntö: Sähköt päälle, kun rakennustyömaa niitä kaipaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Vaasan Sähkö. Kuva: Ann-Sofi Berg
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye