Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Päivitetty ohje koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn – moniammatillisen yhteistyön merkitys suuri

Jaa
Onnistunut sisäilmasto-ongelmien käsittelyprosessi ja hallinta edellyttävät aktiivista otetta ja vuoropuhelua eri tahojen yhteistyönä, avointa viestintää sekä riittäviä lähtötietoja. Päivitetty ohje toimijoiden ja viranomaisten käyttöön.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päivittänyt vuonna 2018 julkaistua koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn liittyvää ohjetta.

Julkaisu on tarkoitettu ohjeelliseksi ja se on laadittu kuntien viranomaisten sekä sisäilmaryhmien jäsenten, mutta myös tilojen käyttäjien ja heidän edustajiensa hyödynnettäväksi.

Julkaisussa on käsitelty koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen ja vastuisiin liittyvää lainsäädäntöä, eri tahojen roolia sekä kuvattu esimerkinomaisesti sisäilmasto-ongelman käsittelyprosessia koulurakennuksessa. Onnistunut sisäilmasto-ongelmien käsittelyprosessi ja hallinta edellyttävät aktiivista otetta ja vuoropuhelua eri tahojen yhteistyönä, avointa viestintää sekä riittäviä lähtötietoja. Moniammatillisen yhteistyön merkitys on suuri.

Keskeisimmät lainsäädännön muutokset koskevat sosiaalihuoltoa ja lastensuojelua

Kouluympäristössä epäiltyjen ja havaittujen sisäilmasto-ongelmien käsittelyyn liittyvässä lainsäädännössä tapahtuneet keskeisimmät muutokset koskevat sosiaalihuollon ja lastensuojelun lainsäädäntöä. Terveydensuojelun ja työsuojelun lainsäädäntöön ennustetaan tulevan muutoksia, joiden tavoitteena on eri viranomaisten välisten toimivaltarajojen sekä menettelyjen aiempaa parempi yhteensovittaminen.

Kouluterveydenhuolto sekä muu oppilas- ja opiskelijahuolto merkittävässä roolissa

Julkaisun päivityksessä on korostettu aiempaa enemmän kouluterveydenhuollon sekä muun oppilas- ja opiskelijahuollon rooleja. Etenkin koulukuraattorien ja koulupsykologien merkitystä sisäilmastotyössä on avattu ja perusteltu aiempaa enemmän.

Sisäilmastotyön aktivointi kehittämisen tavoitteena

Itä-Suomen aluehallintovirastossa valmistellaan julkaisun käyttöönoton edistämistä osana viraston alueellista sisäilmastotyötä. Sisäilmastotyötä on viime vuosina ryhdytty aluehallintovirastossa aktiivisemmin ja suunnitelmallisemmin kehittämään sekä toimeenpanemaan. Julkaisun päivittäminen ajan tasalle on osa tätä työtä.

Moniammatillinen yhteistyö myös julkaisun lähtökohtana

Koulujen sisäilmasto-ongelmien käsittelyä koskeva julkaisu on laadittu Itä-Suomen aluehallintovirastossa laaja-alaisena yhteistyönä. Julkaisun laatimiseen ovat osallistuneet peruspalvelut, oikeusturva ja luvat-, työsuojelun sekä opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueet. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueelta työryhmässä oli edustettuina ympäristöterveyden-, sosiaali- sekä terveydenhuollon toimialat.

Toivomme, että julkaisu on hyödyllinen työkalu eri toimijoille sisäilmasto-ongelmien onnistuneeseen käsittelyyn.

Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisu 124: Koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien käsittely (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä (ajalla 27.1.2022–31.1.2022), p. 0295 016 826, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme