Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL julkaisi seitsemän suositusta huumekuolemien ehkäisemiseksi – huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa koko 2000-luvun

Jaa
THL on julkaissut mallin, jonka avulla huumekuolemia voidaan Suomessa ehkäistä. Malli koostuu seitsemästä teemasta ja niihin liittyvistä suosituksista ja toimenpide-ehdotuksista, jotka koskevat alueiden palveluiden suunnittelua ja kehittämistä sekä poliittista päätöksentekoa.

Tilastokeskuksen uusimman kuolemansyytilaston mukaan vuonna 2020 huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 156.

”Huumemyrkytyskuolemat sekä huumausaineiden pitkäaikaisesta käytöstä johtuvat kuolemat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun ajan, ja palveluiden tulee vastata tähän muuttuneeseen tilanteeseen”, toteaa erityisasiantuntija Sanna Kailanto THL:stä.

Suurin osa huumekuolemista on tapaturmaisia myrkytyskuolemia. Tyypillinen tapaus on tilanne, jossa ihminen kuolee lääkeopioidien, alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden yhdistelmäkäyttöön.

Suositukset

  1. Opioidikorvaushoito on tutkitusti tehokas hoitomuoto ja yksi tärkeimmistä menetelmistä huumekuolemien ehkäisemisessä. On erittäin tärkeää varmistaa, että kaikki opioideja ongelmallisesti käyttävät saadaan nopeasti hoidon piiriin ja heidän hoidossa pysymistään tuetaan.
  2. Suomeen tulisi säätää määräaikainen erillislaki, jolla mahdollistetaan valvottujen käyttötilojen kokeilu. Valvotut tilat ovat paikkoja, joissa huumeita ongelmallisesti käyttävät voivat käyttää niitä turvallisemmin ja hygieenisesti terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Käyttöhuonekokeilusta saataisiin tärkeää tietoa, miten palvelu vaikuttaa myös huumekuolemiin.
  3. Terveysneuvontapalveluihin pääsy tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi kaikkialla Suomessa. Palveluita tulee olla kattavasti ja joustavasti saatavilla huomioiden huumeita käyttävien määrä ja tarpeet eri alueilla.
  4. Naloksonin saatavuutta tulisi helpottaa. Naloksoni on vasta-aine opioidien, kuten heroiinin tai morfiinin, yliannostukseen. Ainetta tulee olla helposti saatavilla sekä opioideja käyttäville että niille sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille, jotka kohtaavat käyttäjiä.
  5. Päihteitä käyttävien ihmisten ja viranomaisten keskinäistä luottamusta on vahvistettava, jotta avun hälyttämisen kynnystä saadaan laskettua. Tarvitaan kampanjointia ja tiedottamista eri kohderyhmille: ydinviestinä tulisi olla se, että hätänumeroon soittamalla saa aina terveydenhuollon välittömän avun.
  6. Tietoa lisäävää viestintää tulee vahvistaa ja suunnata eri kohderyhmille. Viestinnän ja kampanjoinnin tavoitteena on saada aikaan sellaisia käyttäytymisen muutoksia, jotka edistävät turvallisempaa ja haitattomampaa huumausaineiden käyttöä, mikä osaltaan ehkäisee huumekuolemia.
  7. Poliisin, kaupunkien ja hyvinvointialueiden palveluiden sekä kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä tulee kehittää niin, että poliisilla on tiedossa, mistä päihteitä käyttävä henkilö voi saada itselleen sopivan avun. Tavoitteena on myös vahvistaa huumeita käyttävien inhimillistä kohtaamista, hoitoonohjausta sekä lisätä huumeita käyttävien ihmisten luottamusta viranomaisia kohtaan.


Mallin ovat koostaneet THL:n Huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä (HEAR). Mallin taustamateriaali ja menetelmät suositusten tueksi julkaistaan keväällä 2022.

Lisätietoja:

Huumekuolemien ehkäisyn Suomen malli

Huumekuolemien ehkäisyn asiantuntijaryhmä (HEAR)

Sanna Kailanto
erityisasiantuntija
THL
puh. 029 524 8856

Inari Viskari
asiantuntija
THL
puh. 029 524 7909

s.postit: etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terve Suomi -tutkimus: Suomalaisten lihominen aiheuttaa jo merkittäviä ongelmia - yhteiskunnallisten toimien aika on nyt4.12.2023 01:59:00 EET | Tiedote

Noin 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (30 kg/m2). Naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta. Lihavuus on yleisintä 40–64-vuotiailla, joista joka kolmannella on lihavuutta. Vyötärölihavuus on vieläkin yleisempää, ja sitä esiintyy lähes joka toisella aikuisella. Vyötärölihavuuden raja-arvona pidetään naisilla yli 90 sentin ja miehillä yli 100 sentin vyötärönympärystä. Lihavuus ja vyötärölihavuus ovat yleistyneet työikäisillä eli 20–64-vuotiailla. Työikäisillä miehillä lihavuus on lisääntynyt 3 prosenttiyksikköä ja naisilla 4 prosenttiyksikköä vuoteen 2017 verrattuna. Keskimittaisen miehen paino on noussut 1,6 kg ja naisen 1,8 kg.Lihavuuden kehitys Suomessa Tiedot käyvät ilmi THL:n Terve Suomi -tutkimuksesta, jossa kutsuttiin laajaan terveystarkastukseen 10 000 satunnaisesti valittua 20 vuotta täyttänyttä. Heistä 5 800 (58 % kutsutuista) osallistui terveystarkastukseen. ”Lihavuus yleistyy ja sen aiheuttamat ongelmat ovat räjähtämässä käsi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme