Nykyajan taiteilijaparit vastaavat taiteen uusiin vaatimuksiin

Teoksen on kirjoittanut nykytaiteen tutkija ja kriitikko FT Maria Hirvi-Ijäs, jolla on pitkäaikainen tuntemus nykytaiteesta sekä sen tekijöistä. Hirvi-Ijäs on kutsunut projektiin mukaan kiinnostavia taiteilijapareja, jotka ovat eri tavoin keskeisiä toimijoita suomalaisessa taide-elämässä. Näitä taiteilijoita yhdistää ensisijaisesti halu toimia dialogisesti taiteellisessa työssään. Kirjan haastatteluosuuksissa taiteilijat kertovat oman työnsä taustoista ja yhteistyöstään sekä siitä millaisia vaatimuksia ja haasteita käsillä oleva kokonaisvaltainen paradigman muutos nykytaiteessa asettaa taiteelliselle työskentelylle.
Perinteisessä länsimaisessa ajattelussa on usein ollut tarve osoittaa yksilötaiteilijan erityisasemaa taiteellisessa luomisessa. Toisin kuin taiteilijaparit, duot eivät välttämättä ole elinkumppaneita, vaan ovat valinneet työtavakseen yhteistyön. Parina työskentelyn syyt ja käytännöt vaihtelevat sekä suhteessa työprosesseihin että julkiseen toimintaan.
Monet taidehistoriassa esiintyneet taiteilijaparit ovat olleet aviopareja, joiden työn tarkastelu on vääjäämättä osoittanut epätasapainoa sekä taiteellisessa luomistyössä että yleisestikin. Miesten osa on ollut vahvempi, ja naiset ovat jääneet taustalle. Nykyisin yhdessä tekeminen on nykytaiteessa monimuotoista ja tapahtuu hyvinkin erilaisissa pari- ja yhteistyösuhteissa. Dialoginen taiteen tekeminen on kuvataiteissa ollut kehitteillä ja muutoksessa koko modernismin ajan.
Kirjan ydinkysymyksiksi nousevat tasa-arvo ja luomisen alkuperän tunnistaminen sekä luomistyön myyttisten kehien purkaminen. Samalla dialogisuus on nykytaiteen kentällä ja tutkimuksessa laajentunut taiteilijan työstä sekä taideteosten teoriaan että taiteellisen prosessin yleisösuhteisiin.
Dialogisuudelle löytyy taiteellisessa kontekstissa useita paikkoja ja painopisteitä, joiden kautta avautuu laajempi alusta esteettisen eetoksen keskustelulle.
Kirjassa esiteltävät taiteilijat:
Andy Best & Merja Puustinen – Grönlund & Nisunen – Hamm & Kamanger – Lea & Pekka Kantonen – Linda & Aura – nabbteeri – Rainio & Roberts – SIMKA
Taidetta kaksin – Dialoginen luominen suomalaisessa nykytaiteessa
Maria Hirvi-Ijäs
Parvs, 2022
Ilmestyy 4.2.2022
Teos on jatkoa Maria Hirvi-Ijäksen aiemmalle julkaisulle 22 tapaa – Taiteellinen ajattelu suomalaisessa nykytaiteessa (Parvs, 2014).
Kirjaan liittyvä näyttely Taidetta kaksin – Working Together on avoinna Taide- ja museokeskus Sinkassa Keravalla 5.2.–30.4.2022
Kirjan arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle:
Kustantaja Hanna Karppanen, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoja näyttelystä:
Kuraattori Maria Hirvi-Ijäs, maria@pro-tekstion.fi
Museonjohtaja Arja Elovirta, Taide- ja museokeskus Sinkka, arja.elovirta@kerava.fi
Amanuenssi Helena Kinnunen, Taide- ja museokeskus Sinkka, helena.kinnunen@kerava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat










Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kirja queer-ekologiasta ja taiteesta10.6.2025 10:03:55 EEST | Tiedote
Sukupuolen, seksuaalisuuden ja ympäristön välisiä suhteita ristivalottava queer-ekologinen tutkimus ja taide ovat alkaneet kiinnostaa viime vuosina yhä monimuotoisempaa tutkija- ja taiteilijajoukkoa. Queer-ekologia ja taide on ensimmäinen suomenkielinen artikkelikokoelma aiheesta.
Kattava 50-vuotisjuhlateos Hanasaaren kulttuurikeskuksesta27.5.2025 11:51:50 EEST | Tiedote
Vuonna 2025 Hanaholmen juhlii 50-vuotista taivaltaan Suomen ja Ruotsin yhteistyö- ja kulttuurikeskuksena. Se on pohjoismaisen kulttuurin tärkeä kohtaamispaikka, jossa vaalitaan suomalaisen ja ruotsalaisen kulttuurin, politiikan ja yhteiskunnan keskinäistä vuoropuhelua.
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme