Tutkimus: Työpaikan vaihtaminen kannattaa

Työpaikan vaihtaminen kannattaa monelle alle nelikymppiselle, jos työntekijä haluaa parempaa palkkaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) uuden kuusi kuusivuosikymmentä kattavan rekisteritutkimuksen mukaan miesten palkat ovat nousseet työpaikan vaihtamisen jälkeen keskimäärin 3,4 prosenttia ja naisten 3,0 prosenttia.
– Kaikkien työntekijöiden kohdalla näin ei tietenkään tapahdu, kyse ei ole mistään palkankorotusautomaatista. Mutta keskimäärin työurien katkokset ja muutokset tuovat työntekijöille myös hyötyjä, ETK:n erikoistutkija Aart-Jan Riekhoff sanoo.
Riekhoff painottaa, että luvut ovat pitkään rekisterihistoriaan perustuvia keskiarvoja. Ne pitävät sisällään palkkakehityksen vuosilta 1963-2019. Tänä aikana Suomen talous on läpikäynyt rakennemuutoksia, työllisyystilanne on vaihdellut paljon ja työvoiman koulutustaso noussut.Työpaikan vaihtamisen hyödyt ovat tutkimuksen mukaan eri ikäluokille kuitenkin samat: työpaikan vaihtaminen kannattaa työntekijälle muutaman kerran työuran aikana, myös työeläkkeen kannalta.
– Hyöty tulee tavallaan tuplana, sillä palkannousun myötä nousee myös työntekijän ansioista kertyvä eläke. Ja koska useimmat työpaikan vaihdokset tehdään ennen 40 ikävuoden täyttämisestä, voidaan sanoa, että työpaikan vaihtaminen ennen 40 ikävuotta on merkityksellistä tulevalle eläkkeelle, Riekhoff kertoo.
Työpaikan vaihtamisen hyödyt vaihtelevat koulutusasteen ja sukupuolen mukaan
Korkeasti koulutetut miehet hyötyvät muita enemmän työpaikan aktiivisesta vaihtamista. Heillä palkka voi nousta kymmenenkin prosenttia.
Sen sijaan alemman koulutusasteen saaneiden naisten palkka näyttäisi kehittyvän paremmin silloin, kun he pysyvät saman työnantajan palveluksessa.
– Tosin alemman koulutusasteen naisteen osuus työvoimasta on vähentynyt, Riekhoff tarkentaa.
Myös pitkä työsuhde kasvattaa ansioita – trendi kuitenkin heikentynyt
Historiallisesti tarkasteltuna myös pitkä työsuhde saman työnantajan palveluksessa kasvattaa työntekijän palkkapussia, keskimäärin 1–1,5 prosenttia vuodessa.
Tosin viime aikoina tämä trendi on heikentynyt. ETK:n Riekhoff nostaa esiin vuosina 1975 ja 1980 syntyneiden palkat.
– Heillä pitkä työsuhde samalla työnantajalla näkyy selvästi vähemmän positiivisena palkkakehityksenä. Tämä ilmenee erityisesti vuonna 1980 syntyneiden naisten kohdalla, Riekhoff kertoo.
Nelikymppiset vaihtaneet työpaikkaa keskimäärin yli kuusi kertaa
ETK:n uusi rekisteritutkimus kertoo myös, että vuosina 1975 ja 1980 syntyneet ovat vaihtaneet työpaikkaa useammin kuin vanhemmat ikäluokat. Samalla naiset ovat kirineet miesten edelle työpaikkavaihdosten määrässä.
Vuonna 1980 syntyneet miehet ovat vaihtaneet työpaikkaa keskimäärin kuusi kertaa ja naiset seitsemän kertaa. Vuosina 1940–1945 syntyneet miehet vaihtoivat työpaikkaa keskimäärin viisi kertaa ja naiset kolme kertaa.
Tutkimus perustuu ETK:n rekisteritietoihin vuosilta 1963–2019 ja tarkastelee 5 400 henkilön työuraa ja palkkakehitystä 23–39 ikävuoden välillä. Tutkimuksessa tarkastellut henkilöt ovat syntyneet vuosina 1940–1980 ja työskennelleet pääasiassa yksityisellä sektorilla.Tutkimustulokset on julkaistu tammikuussa Research in Social Stratification and Mobility -aikakauslehdessä.
ETK:n kuusi vuosikymmentä kattava palkka- ja työsuhdeaineisto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.
Tutkimusartikkeli Julkarissa
Lisätietoa
Erikoistutkija Arie (Aart-Jan) Riekhoff, puh. 029 411 2361, etunimi.sukunimi@etk.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Pensionsbarometern: Över hälften av finländarna anser att pensionsreformen är bra1.7.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ungefär 55 procent av finländarna anser att förslaget till pensionsreform, som det avtalades om i januari, är åtminstone ganska bra. Enligt pensionsbarometern litar ungefär hälften av finländarna på pensionssystemet – förtroendet har minskat jämfört med tidigare enkäter. Svaren i barometern återspeglar en allmän ökad osäkerhet.
Eläkebarometri: Yli puolet suomalaisista pitää eläkeuudistusta hyvänä1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista noin 55 prosenttia pitää tammikuussa sovittua eläkeuudistusesitystä vähintään melko hyvänä. Eläkebarometrin mukaan noin puolet suomalaisista luottaa eläkejärjestelmään – luottamus on laskenut edellisiin kyselyihin verrattuna. Barometrin vastauksista heijastuu yleinen epävarmuuden lisääntyminen.
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme