Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Kuluttajan vuotta värittää inflaatio – korkojen nousu huolettaa nyt yli 40 prosenttia

Jaa
Suomalaisten ansiot nousevat vuonna 2022 keskimäärin inflaatiota nopeammin, vaikka inflaatio on nousussa, arvioi Danske Bank Kuluttajan vuosi -katsauksessa. Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisilla työmarkkinoilla ei tulla näkemään suurta työpaikkojen vaihtamisaaltoa. Korkojen noususta ollaan aiempaa enemmän huolissaan.

Danske Bank: Kuluttajan vuotta värittää inflaatio – korkojen nousu huolettaa nyt yli 40 prosenttia

Suomalaisten ansiot nousevat vuonna 2022 keskimäärin inflaatiota nopeammin, vaikka inflaatio on nousussa, arvioi Danske Bank Kuluttajan vuosi -katsauksessa. Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisilla työmarkkinoilla ei tulla näkemään suurta työpaikkojen vaihtamisaaltoa. Korkojen noususta ollaan aiempaa enemmän huolissaan.

Suomalaiset ennakoivat nyt aiempaa enemmän korkojen nousua, kertoo Danske Bankin Kuluttajan vuosi 2022 -katsaukseen tehty kysely. 41 prosenttia asuntovelallisista on huolissaan korkojen noususta, kun vuonna 2019 vastaava osuus oli noin kolmannes. Molemmissa tutkimuksissa vajaa kolmannes kertoi, että ei ole lainkaan huolissaan korkojen noususta.

”Pitkästä aikaa voimakkaaseen nousuun kääntynyt inflaatio herättää monissa pelkoja korkojen noususta. Tällä hetkellä näyttää, että Euroopan keskuspankki on varovainen korkojen nostamisen suhteen tänä vuonna. Inflaation pitkittyminen voi kuitenkin nopeuttaa ohjauskorkojen nostamisen tarvetta”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kasvava huoli korkojen noususta näkyy myös Danske Bankin asiakkaiden ottamissa korkosuojauksissa. Nyt korkosuojan ottaa noin 40 prosenttia, kun vuonna 2020 osuus oli noin 20 prosenttia.

Korona-aikana osakkeiden arvostukset ovat nousseet, asuntojen hinnat ovat nousseet ja säästöt lisääntyneet. Vuonna 2022 kuluttajan täytyy miettiä, miten toimia inflaation noustessa samalla kun talletuskorot ovat matalat.

”Viime vuonna osakemarkkinoilla nähtiin roima nousu. Osakekursseihin on jo hinnoiteltu tulosten merkittävä kasvu ja riskit ovat viime aikoina nousseet. Osakkeiden lyhyen aikavälin tuottoja on vaikea ennustaa, mutta vuoden 2022 kurssinousu jäänee maltilliseksi. Kohtuukokoinen talletus on hyvä puskuri yllättävien menojen varalta, mutta suuret talletukset aiheuttavat tappioita niiden ostovoiman laskiessa korkean inflaation oloissa.”

Työmarkkinoilla ei suurta irtisanoutumisaaltoa

Koronaepidemia varjostaa Suomen talouden näkymiä alkuvuodesta.

”Paluu kohti normaalia toteutuu asteittain tehosterokotusten edetessä, laumasuojan vahvistuessa ja rajoitustoimien auttaessa. Odotamme talouden toimivan normaalimmin jälleen kesällä.”

Koronakriisi on vaikeuttanut monen kuluttajan elämää, kun lomautukset ovat nostaneet työttömyyttä. Nyt Danske Bank ennustaa, että työttömyysaste laskee 6,9 prosenttiin. Ostovoima nousee keskimäärin, sillä ansiotason nousu ylittää ennustetun inflaation.

Koronakriisin aikana on maailmalla alettu puhua suuresta irtisanoutumisaallosta uusien työpaikkojen perässä, joka vavisuttaa työmarkkinoita. Suomessa tällaista ilmiötä on tuskin odotettavissa, sillä tällä hetkellä töissä olevista aikoo hakea uutta työpaikkaa vain 9 prosenttia. Kolme vuotta sitten vastaava osuus oli 11 prosenttia ja kaksi vuotta sitten 10 prosenttia.

”Työpaikan vaihtamisaikeen mataluus on kiinnostavaa, sillä työpaikkoja on avoinna erittäin paljon. Työpaikkaa ei myöskään aiota vaihtaa merkittävästi enemmän kasvukeskuksissa kuin muuallaa Suomessa. Innokkaimmin uutta työpaikkaa etsivät nuoret, mutta tämäkään ei eroa aiemmasta tutkimuksesta.”

Tietoa katsauksesta

Danske Bankin Kuluttajan vuosi 2022 pitää sisällään ennusteet kuluttajien talouden kannalta oleellisista muuttujista vuodelle 2022.

Suomen talous: Koronaepidemiavarjostaa Suomen talouden näkymiä alkuvuodesta. Paluu kohti normaalia toteutuu asteittain tehosterokotusten edetessä, laumasuojan vahvistuessa ja rajoitustoimien auttaessa. Odotamme talouden toimivan normaalimmin jälleen kesällä. Talous kasvaa ennusteemme mukaan 2,8 prosenttia.

Asuminen: Asuntojen hintojen ennustamme nousevan keskimäärin 2 prosenttia. Kotitalouksien asunnonostohalut ovat laskeneet huippulukemista ja tarjontaa nousee uudiskohteiden valmistuessa. Hintojen nousu painottuu pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin.

Työmarkkinat: Kotitalouksille työllisyys on ydinkysymys ja avoimia työpaikkoja on runsaasti. Koronaepidemia kohtelee kuitenkin väestöryhmiä eri tavoin, ja rajoitustoimet nostavat lomautuksia alkuvuoden aikana. Työttömyysaste laskee 6,9 prosenttiin.

Korot: Lyhyet markkinakorot pysyvät negatiivisina 2022, mikä tukee velallisten kotitalouksien taloustilannetta ja asuntomarkkinoita.

Palkat: Palkansaajien ostovoima nousee ansiotason noustessa aavistuksen inflaatiota nopeammin ja verotuksen kevetessä hieman. Ansiotason nousu kiihtyy hieman 2,8 prosenttiin.

Inflaatio: Inflaatio on nopeaa eli 2,6 prosenttia.

Katsauksessa käytetty kyselyaineisto on kerätty syksyllä 2021. YouGovin toteuttamaan kyselyyn vastasi 3022 suomalaista.

Yhteyshenkilöt

Josi Tikkanen, lehdistöpäällikkö, Danske Bank, josi.tikkanen@danskebank.fi, 050 326 9701

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye