Suomen ensimmäinen yksilöllisen syöpälääketieteen professuuri perustetaan Helsingin yliopistoon ja HUSiin

Tänään maailman syöpäpäivänä 4.2. on julkistettu Suomen ensimmäinen yksilöllisen syöpälääketieteen professuuri, joka perustetaan Helsingin yliopiston sekä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan yhteyteen. Professuuri on pysyvä, ja sen ensimmäiset viisi vuotta rahoitetaan kolmen lääkealan yrityksen, Bayerin, Novartiksen ja Rochen, lahjoituksella.
Professuuri perustetaan Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan edistämään yksilöllistä syövän hoitoa opetuksen, tieteellisen tutkimuksen ja laaja-alaisen yhteistyön keinoin.
Yksilöllisen syöpälääketieteen professuurin tehtäväkenttä on laaja. Professori johtaa yksilöllisen syövän hoidon perus- ja translationaalista tutkimusta ja edistää näihin liittyvien kliinisten sovellusten käyttöönottoa.
Tavoitteena on kehittää syövän diagnostiikkaa ja edistää lääketutkimusta ja tietopohjaista päätöksentekoa. Lisäksi tärkeässä roolissa on yhteistyö eri sidosryhmien kesken niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Professuurista hyötyä niin tutkimukselle kuin potilaille
”Yksilölliselle syövän hoidolle omistettu professuuri on harvinaisuus maailmalla. Olemme erityisen iloisia, että saamme tällaisen professuurin nyt ensimmäisinä Suomeen”, toteaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes.
”Odotuksemme on, että tulevaisuudessa syövän hoito kehittyy entistä yksilöllisempään suuntaan. Syöpäsairauden ominaispiirteisiin tarkkaan suunnattu yksilöllinen hoito parantaa hoitotuloksia sekä terveydenhuollon vaikuttavuutta”, Remes vahvistaa.
Avoimella haulla valittava tuleva professori tulee valituksi myös HUSin Syöpäkeskuksen ylilääkärin sivuvirkaan.
”On tärkeää, että professori toimii myös yliopistoklinikassa, sillä monesti merkittävät tutkimusaiheet syntyvät juuri potilashoidon äärellä”, kertoo HUSin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson.
”Vastaavasti uusien tutkimustulosten soveltaminen osaksi potilashoitoa nopeutuu”, Mattson jatkaa.
Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen pitää professuurin perustamista hienona osoituksena siitä, että Suomessa luotetaan yksilöllisen syövänhoidon mahdollisuuksiin.
”Täällä uskotaan, että lähitulevaisuudessa potilaiden hoito on yksilöllistä. Tämä antaa potilaille toivoa. Lisäksi lahjoitusvaroin perustettu professuuri kertoo siitä, että suomalaista tutkimusinfrastruktuuria arvostetaan. HUSissa ja Helsingin yliopistossa määrätietoisesti tehty korkeatasoinen syöpätutkimus on tämän avauksen taustalla.”
Rahoittajat uskovat Suomen yksilöllistä terveydenhuoltoa edistävään ympäristöön
Professuurin rahoittajien näkökulmasta Suomi on erinomainen ympäristö edistää yksilöllisen syövän hoidon tutkimusta ja kehittää hoitokäytäntöjä. Korkeatasoinen akateeminen tutkimuskenttä, terveysalan tutkimus- ja innovaatiomyönteisyys sekä terveystietovarannot ovat ainutlaatuinen viitekehys. Roche, Novartis ja Bayer ovat kaikki syöpätautien alalla kansainvälisesti toimivia lääkeyhtiöitä, joita yhdistää tavoite tuoda innovatiivisia ja entistä kohdennetumpia lääkehoitoja syövän hoitoon.
Lisätietoja
Anne Remes, dekaani, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
anne.remes@helsinki.fi
p. 02941 25099
Johanna Mattson, toimialajohtaja, HUS Syöpäkeskus
johanna.mattson@hus.fi
p. 050 427 9165
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme