Tilastotieteen työelämäprofessori Jukka Jokinen suitsii terveysdatan kaaosta
Pari viimeistä vuotta olleet erityisen kiireisiä Jukka Jokiselle. Vuosikymmenien kokemus rokotetutkimuksista nousi äärimmäisen tärkeäksi pandemian myötä. Jokinen on ollut valmistelemassa myös EU-tason ja kansallisen tason koronapassia ja miettii nyt, miten rokote- ja tautitiedot saadaan mahdollisimman ajantasaisina päätöksenteon pohjaksi.
Ura alkoi opiskeluaikojen kesäharjoittelusta
Matematiikkaa ja tilastotiedettä opiskellut Jokinen aloitti Kansanterveyslaitoksen rokoteosastolla kesäharjoittelijana vuonna 1996, ja sen jälkeen kaikki hänen työtehtävänsä ovat pyörineet kansallisen terveysdatan ympärillä. Hän työskenteli tilastotieteilijänä isoissa rokotetutkimuksissa ja vastasi analyyseista ja myös osittain tiedonhallinnasta.
– Innostavaa oli huomata jo opiskeluvaiheessa, että opituille asioille oli välittömästi käytännön tarvetta ja pääsi soveltamaan opittua, sanoo Jokinen.
Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin fuusion jälkeen vuonna 2009 syntyi nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, jossa Jokinen on työskennellyt päällikkö- ja johtotehtävissä eri puolilla organisaatiota. Hän on toiminut mm. rokotetutkimusyksikön, vaikutusarviointiyksikön, sekä kansanterveyden arviointi- ja ennakointiyksikön päällikkönä.
Jokisen vuonna 2006 valmistunut väitöstutkimus syntyi työn ohessa ja käsitteli toistettujen kategoristen mittausten analyysiä (Joint regression and association models for repeated categorical responses). Vuonna 2011 Jokinen nimettiin biometrian dosentiksi matematiikan ja tilastotieteen laitokselle. Marraskuun alussa 2021 alkoi 5-vuotinen työelämäprofessorin pesti, joka vie 20 prosenttia työajasta.
Jokisen yhteydet akateemiseen maailmaan ovat olleet tiiviit dosentuurin myötä, ja hänen johtamissaan yksiköissä on kautta vuosien rekrytoitu tilastotieteen opinnäytetyöntekijöitä ja opiskelijoita. Jokinen toivoo, että nykyinen työelämäprofessorin tehtävä vielä entisesti tiivistää tätä yhteydenpitoa ja yhteistyötä THL:n ja Helsingin yliopiston välillä.
Data ei ole sama kuin informaatio
Kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvän tiedon määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, erityisesti viiden viimeisen vuoden aikana.
Tiedon analyyttinen käsittely on entistä tärkeämpää, sillä datahan ei ole sama kuin informaatio.
– Volyymit kasvavat ja tieto on entistä monimuotoisempaa. On esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä kertyvää tietoa ja sitten on myös niin sanottua omaa dataa ”MyData” eli vaikkapa erilaisten teknologialaitteiden tuottamaa kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa. Data voi kuitenkin olla höttöistä ja höydytöntä ellei ole tutkimusasetelmallista osaamista, menetelmiä ja oivallusta sen käsittelemiseen, toteaa Jokinen.
Tilastotieteilijä kehittää datan hyötykäyttöä tiiviissä yhteistyössä terveys- ja hyvinvointialan asiantuntijoiden kanssa.
Jokinen haluaa olla edistämässä kansallisen sotetiedon hyödyntämistä ja haluaa Helsingin yliopiston huippututkimuksen mukaan tähän työhön. THL:n keräämät ja kokoamat aineistot ovat kansainvälisenkin mittapuunkin mukaan poikkeuksellisen laajoja, ja niillä on lähes rajaton potentiaali.
Ajantasaista tietoa koronarokotusta koskeviin päätöksiin
Toinen piirre tiedon murroksessa on se, että tieto tulee yhä ajantasaisempana ja vaatii hyvin voimakasta reaktiivisuutta aineiston käsittelyssä.
Jokinen on ollut viime aikoina aktiivisesti miettimässä, millä tavoin saadaan mahdollisimman ajantasainen tieto rokotusten vaikutusten seurantaan, jotta voidaan arvioida rokotusten hyötyjä sekä varmistaa rokotteiden turvallisuuden mahdollisimman tehokas seuranta.
Rokotustiedon ja tautitiedon mahdollisimman ajantasainen seuranta on osoittanut tässä tilanteessa välttämättömyytensä. Se vaikuttaa koko globaaliin yhteiskuntaan ja se on yhtenä keskeisenä prioriteettina THL:ssä tällä hetkellä.
Tilastotieteen työelämäprofessuuri:
FT, dosentti Jukka Jokisen on kutsuttu osa-aikaiseen (20 %) tilastotieteen työelämäprofessorin tehtävään viiden vuoden määräajaksi 1.11.2021–31.10.2026. Työelämäprofessuuri rahoitetaan puoliksi HY:n ja THL:n kesken siten, että kumpikin osapuoli vastaa 10 prosentin hoito-osuuden rahoituksesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme