Vesivek Oy

Lumikuorma painaa kiinteistönomistajan harteilla

Jaa
Katolta putoava lumi ja jää voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja. Nyt on aika, jolloin kattoturvatuotteiden toimivuus kannattaa varmistaa, jotta vältytään vahingoilta. Omakotitaloasujien ja kiinteistönomistajien lisäksi taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden vastuut ovat korostuneet.

Sisäänkäynnin ja kulkuväylän kohdan ja talvella käytettävän leikki- ja oleskelualueen sekä rakennusta ympäröivän katualueen ja muun yleisen alueen on oltava suojattu rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä lumiestein katemateriaali ja katon kallistus huomioon ottaen.

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta (1007/2017)
18 § Kulkutien ja oleskelualueen suojaaminen

Kuluvan vuoden lumitilanne on vaihdellut sekä ajoittain että paikkakunnittain suuresti. Kiinteistönomistajan on seurattava lumitilannetta ja ryhdyttävä aina sen edellyttämiin turvatoimiin.
– Tällä hetkellä lumensyvyystilanne yleisesti ei ole poikkeuksellinen. Tilastollisesti talven aikana suurimmat lumensyvyydet mitataan, paikkakunnasta riippuen, helmikuun lopun ja maaliskuun lopun välillä. Mutta sitä, voiko lunta tulla ennätysmäärä, ei voi vielä sanoa, kommentoi Ilmatieteen laitos.
Suomen ympäristökeskus pitää yllä lumikuormien varoitusjärjestelmää;
www.ymparisto.fi/kattojenlumikuorma
Lumimassat saattavat vaurioittaa kattojen rakenteita. Siksi katon tarkistus säännöllisin väliajoin on perusteltu. Jos esimerkiksi lumiesteiden, tikkaiden tai kattosiltojen kiinnitykset ovat löystyneet tai vääntyneet, ne eivät välttämättä kestä lumikuormaa. Rikkoutuneiden rakenteiden kautta muodostuu riski, että sulamisvesi pääsee talon yläpohjaan tai muihin rakenteisiin aiheuttaen vesivahingon.

Lumikuorma pois harteilta

Vuoroin kiristyvä ja lauhtuva pakkanen saattaa antaa käsityksen, että lumikuorma katolla vähenee. Näin voi käydä, mutta jäljelle jääneen lumen alle saattaa muodostua jäätä, joka voi olla lumikuormaakin vaarallisempaa. Se voi luiskahtaa heikkolaatuisten lumiesteiden alta kulkuväylälle. Siksi kattoturva-asiantuntija Niko Enqvist kehottaa kartoittamaan tilanteen kattoturvakatselmuksella.
– Turvallisin vaihtoehto on ritilälumieste, jonka alta jää ei pääse luisumaan.
Liukkaalla kattopinnoitteella lumiesteet tulee asentaa aina, kun katon kaltevuus on 1:8 tai jyrkempi.
Talven sääolosuhteet varastoivat lumikuormaan vaihtelevan määrän vettä. Mikäli silmämääräinen arvio ei anna tarpeeksi tietoa, voi ajantasaiset lumikuormat tarkastaa ympäristöhallinnon nettisivuilta. Kevättä kohden lumen vesitiheys kasvaa.
Kun lunta kinostuu katolle liikaa, ja sitä täytyy pudottaa katolta alas, se kannattaa tehdä ennen suojasäätä. Lumen pudotus tulee olla suunniteltu kiinteistökohtaisesti. Katolla täytyy olla tarvittavat kattosillat ja lapetikkaat, sekä suunnitelma siitä, mistä voidaan turvallisesti pudottaa lunta ja mihin.
Pudottajan täytyy voida varmistaa turvallisuutensa kiinnittäytymällä kiinnityspisteeseen oikein.
Lunta pudottaessa kannattaa huomioida kuormittaako lumi jollain lailla epätasaisesti kattoa; onko lunta kinostunut jiirien kohdalle tai lappeiden suhteen toispuoleisesti. Kattoa ei saa koskaan puhdistaa kokonaan lumesta, koska ohut kerros lunta ja jäätä suojaa katon pintamateriaalia.

Mitä on kattoturva?

Lunta joudutaan pudottamaan ympäri Suomen lähes joka vuosi. Siitä on ollut ajoittain turvallisuus kaukana. Kattoturvatuotteet on kehitetty työturvallisuuden varmistamiseksi, kyseessä on putoamisen suojaus.
Lumiesteet pitävät pienemmät määrät lunta katoilla, kunnes ne sulavat ja valuvat vetenä ränneihin.
– Kattoturva tarjoaa kiinteistön omistajalle oikeusturvaa ja putoamissuojan, se on huoltomiehen henkivakuutus. Kiinteistön lähistöllä liikkuville se on arjen perusturva, sanoo Enqvist.
Lumiesteiden tulisi olla asennettuna koko lappeen mitalle. Joskus lappeen pituus ja jyrkkyys edellyttävät useamman rivin esteitä.
Parhaimmillaan taloyhtiöt toimivat ennakoiden kattoja remontoidessaan ja perusparannuksia toteuttaessaan.
– Kattoturvasuunnitelman mukaan tehdään ositettu tarjous, joka vastaa kyseisen taloyhtiön tarpeisiin, Enqvist linjaa.
Käytäntö on osoittanut, ettei katon kuntoa saa selville sinne kiipeämättä. Jos asia mietityttää yhtään, ammattilaisen kutsuminen paikalle ei ole ylimitoitettu toimenpide.
– Katto tulee tarkistaa vuosittain. Tämä koskee sekä taloyhtiöitä ja omakotitaloasujia, painottaa Vesivek Oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtola.
Hän painottaa kiinteistönomistajan vastuuta turvallisuuskysymyksissä ja sitä, että oikein toteutetut kattoturvatuotteet antavat turvallisuuden lisäksi asian tiimoilta pitkäksi aikaa mielenrauhan.

Omakotitaloasujan huomio kokonaisuuteen

Jos katon kunto ja kattoturva mietityttävät omakotitaloasujaa, on katon kuntoraportin aika. Kattoon muodostuvat vauriot tulevat parhaiten esiin talvisaikaaan kun kondensio-ongelmat ovat parhaiten havaittavissa huoneilman ja ulkoilman lämpötilaeron ollessa suurimmillaan. Kuntoraportti saattaa paljastaa vuotoja ja muita teknisiä ongelmia. Mikäli kattoremontti ajankohtaistuu keskellä lumisinta talvea, talonomistajan ei tarvitse ahdistua.
– Suunnilleen kolmasosa Vesivek-kattoremonteista tehdään talvikuukausina. Talvi on hyvää aikaa remontille, kun ilman kosteusprosentti on keskimääräisesti alhaisempi, rauhoittelee Lehtola.
Talonomistajan näkökulmasta katon kuntoon laittaminen kattoturvatuotteineen on siis varmin, joskaan ei halvin vaihtoehto. Toisaalta edullisempaa on aina korjata ajoissa kuin vahingon jo osuttua kohdalle.
Katon lumikuorma ei remonttitilanteessa haittaa, koska lumi poistetaan ennen purkutöitä. Ja kun katon laittaa kuntoon hyvän sään aikana, se on valmiina katon lumikuormiin ja kevään sulamisvesiin.

Rakentaja saa palvelua

– Kun rakentaja valitsee lumiestettä, tulee ottaa huomioon katemateriaali, sekä katon jyrkkyys ja lappeen pituus. Yli 10 metriä korkeisiin rakennuksiin suositellaan aina ritilälumiestettä, ynnää Enqvist ja kertoo, että palveleva kattoremonttien toteuttaja on valmiina auttamaan niin yritys- kuin yksityisasiakkaita.
Ilmatieteen laitos auttaa remontoijaa ja rakentajaa sääolosuhteita koskevissa kysymyksissä konsulttipalveluina suunnitteluvaiheesta kiinteistön ylläpitoon. Lisäksi palvelusta saatavilla säätiedoilla voi suunnitella rakennusprosessiaan niin, että työturvallisuuskin paranee. Lumi- ja vesisateet, kireät pakkaset, ukkoset ja voimakkaat tuulet voivat aiheuttaa vaaratilanteita. llmanet on extranet-palvelu, josta rakentaja saa tieteellistä säätietoa työnsä tueksi.
Omakotitalojen katot eivät juuri koskaan romahda lumikuorman alla. Kattorakenteet on suunniteltu rakentamismääräyksissä varmuuskertoimilla, joissa on huomioitu lumikuormat.
Katolta sulava lumi ja jää tuottavat valtavan määrän vettä ja voivat aiheuttaa vahinkoa. Lumien sulaessa niiden ohjautuminen sadevesijärjestelmään on ensiarvoisen tärkeää. Sulavat lumet aiheuttavat usein kosteusrasitusta kiinteistön perusrakenteille.
– Salaojat ja sadevesijärjestelmät on ensiarvoisen tärkeää olla kunnossa keväällä lumien sulaessa, sanoo Lehtola.

Lähteet:
Ilmatieteen laitos
Ympäristöministeriö
Suomen ympäristökeskus
Vesivek Oy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kattoturvatuotteiden asennus voidaan tehdä talvella.
Kattoturvatuotteiden asennus voidaan tehdä talvella.
Lataa
Talvi on hyvää aikaa toteuttaa Vesivek-kattoremontti. Piipun pellitys voidaan tehdä lumipyryssä.
Talvi on hyvää aikaa toteuttaa Vesivek-kattoremontti. Piipun pellitys voidaan tehdä lumipyryssä.
Lataa
Lumikuorma katolla aiheuttaa vaaran erityisesti kun lumiesteet ovat jääneet asentamatta.
Lumikuorma katolla aiheuttaa vaaran erityisesti kun lumiesteet ovat jääneet asentamatta.
Lataa
Kattoturvatuotteet on kehitetty työturvallisuuden varmistamiseksi, kyseessä on putoamisen suojaus.
Kattoturvatuotteet on kehitetty työturvallisuuden varmistamiseksi, kyseessä on putoamisen suojaus.
Lataa
Vesivekin asentajat asentavat tiilikuviopeltiä. Katto saadaan säältä suojaan päivässä.
Vesivekin asentajat asentavat tiilikuviopeltiä. Katto saadaan säältä suojaan päivässä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vesivek Oy
Vesivek Oy
Jasperintie 273
33960 PIRKKALA

http://www.vesivek.fi

Vesivek Oy on yli 40 vuotta vanha suomalainen rakennusalan työllistäjä. Palveluketju tapahtuu turvallisesti ja vastuullisesti ilman alihankkijoita. Vesivek-tuotteet valmistetaan Suomessa. Vuosittain teemme yli 5000 kattoremonttia. Veroeurot jäävät kotimaahan ja asiakkaille tarjoamme vain parasta.
www.vesivek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vesivek Oy

Talokaupoissa arvioidaan katon käyttöikä28.3.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Myytäviä kiinteistöjä arvioidaan vaihtelevin kriteerein. Kuntokartoituksen tekijä on harvoin kattoalan ammattilainen, eikä aina edes kiipeä yläpohjaan. Katon kunto kannattaa arvioida myyntitilanteessa. Näin asia ei nouse myöhemmin esiin ja aiheuta osapuolille eripuraa. Yhteisellä sopimuksella voidaan talon myyntihinnassa huomioida kattoremontti. – Sekä myyjän että ostajan kannalta se on ihannetilanne; vastuu katosta siirtyy sen korjanneelle firmalle, huomauttaa Vesivek Oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtola.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme