
SOSTE: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ja apu turvattava
Eduskuntapuolueet ovat päässeet sopuun Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tulevaisuudesta. Tänään julkistetussa yhteisymmärryksessä eduskuntapuolueet sitoutuvat turvaamaan Veikkauksen edunsaajien rahoituksen ainakin vuoteen 2026 saakka.
Tänään julkaistun esityksen seurauksena nykyinen veikkausvoittovaroihin perustuva avustusjärjestelmä haudataan. Tämä tarkoittaa, että rahapelitoiminnan tuotot tuloutetaan valtiolle yleiskatteellisena ilman korvamerkittyä käyttökohdetta. SOSTEn mielestä avustusjärjestelmää olisi voitu kehittää myös nykyistä järjestelmää parantamalla, se on ollut vakaa ja ennakoitava.
Parlamentaarinen yksituumaisuus antaa tällä tietoa hyvän näkymän tulevaan. Epävarmuutta lisää sen sijaan, että eduskuntapuolueiden nyt tekemällä ratkaisulla osittain mitätöidään vasta noin viisi vuotta sitten rahapeliyhtiöiden yhdistämisessä annetut lupaukset ja lakiin tehdyt kirjaukset, kun veteraanirahat irrotetaan kokonaisuudesta vastoin peliyhteisöjen yhdistyessä arpajaislakiin tehtyä kirjausta. Käytännössä tämä on leikkausta sote-järjestöjen rahoituskehitykseen.
“Nyt alkavassa jatkovalmistelussa on varmistettava, että uudistuksen lopputulos turvaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen vuosikymmeniä jatkuneen arvokkaan työn tulevaisuuden. Sote-alan järjestöjen tekemällä työllä on merkittävä vaikutus monien, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien tai muuten tukea ja apua tarvitsevien ihmisten elämään: lasten, nuorten, iäkkäiden, päihde- ja mielenterveysongelmaisten, vähemmistöjen, vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja pitkäaikaistyöttömien”, painottaa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta.
Koivuranta korostaa, että sote-järjestöjen tekemän työn turvaksi tarvitaan STM:n osalta lainsäädäntö, joka varmistaa järjestöjen avustustason turvallisen kehittymisen.
“Yhteiskunnan rahoituksen tulee vahvistaa autonomista ja elinvoimaista kansalaisyhteiskuntaa, ei vaarantaa sitä”, muistuttaa Koivuranta. Osana tätä on tärkeää, että sovitut selvitykset avustustoiminnan kokonaisuudistuksesta ja sen siiloutumisen purkamisesta sekä järjestöjen mahdollisuudesta asettaa toimintonsa tärkeysjärjestykseen ja helpommin hankkia omia tuloja, otetaan vakavasti ja niissä edetään ripeästi.
Lisätietoja
SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta, +358 50 5741 775, eija.koivuranta@vaestoliitto.fi
SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas, +358 40 592 4287, vertti.kiukas@soste.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Hallituksen leikkaukset pahentavat työnteon kannustinongelmia20.9.2023 10:38:31 EEST | Tiedote
Hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät merkittävästi pienituloisten ja osa-aikatyötä tekevien työn vastaanottamisen kannustinongelmia. Asumistuen leikkausten seurauksena ero peruspäivärahalla elävän ja pientä palkkaa saavan tuloissa kapenee.
Ensi vuoden talousarvioesitys lisää köyhyyttä ja huono-osaisuutta19.9.2023 21:45:07 EEST | Tiedote
SOSTE on pettynyt siihen, että hallitus ei budjettiriihessään perääntynyt sosiaaliturvaleikkauksista, vaikka niiden on selkeästi osoitettu lisäävän köyhyyttä ja eriarvoisuutta.
SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote
SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.
SOSTE budjettiesityksestä: Isku heikoimpien ja sairaimpien auttamiseen28.8.2023 13:33:12 EEST | Tiedote
SOSTE on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesityksen vaikutuksista erityisesti heikoimpien ja sairaimpien toimeentuloon sekä näiden ihmisten auttamiseen. Sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten kumuloituvat vaikutukset osuvat samoihin ihmisiin leikaten merkittävästi pienituloisimpien toimeentuloa.
SOSTE: Orpon hallitus leikkaa köyhimmiltä ja pettää sopimuksen järjestöjen rahoituksesta16.6.2023 17:30:17 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitusohjelma nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat katastrofaalisella tavalla järjestöjen tarjoaman tuen ja avun.