Helsingin yliopisto

Uusi tautimekanismi mitokondriosairauksien taustalla tunnistettu

Jaa
Kansainvälinen tutkimusryhmä on saanut selville, että jos ihmisen lihassyissä normaalisti tapahtuva vaurioituneiden mitokondrioiden kierrätys eli mitofagia häiriintyy, vika voi johtaa sairastumiseen.
Mitofagiaa aktivoivista täsmähoidoista voi olla apua mitokondriosairauksien hoidossa.
Mitofagiaa aktivoivista täsmähoidoista voi olla apua mitokondriosairauksien hoidossa.

Mitofagian rooli sairauksien taustalla on ollut tähän asti tuntematon. Tuore tutkimus osoittaa, että mitofagian - solujen mitokondrioiden hajotuksen ja kierrätyksen - viat johtavat ihmisen sairauksiin. 

Poikkeuksellisille lihassyille löytyi selitys

Akatemiaprofessori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmä on onnistunut yhdessä apulaisprofessori Thomas McWilliamsin ja Newcastlen yliopiston kanssa kehittämään menetelmän, jonka avulla tutkijat ovat voineet havainnoida mitokondrioiden kierrätystä mitokondriotaudin sairastuttamassa lihaksessa.

Tutkijat osoittivat, että mitokondriotautia potevan hiiren sekä ihmisen lihaksessa yksittäisen lihaksen lihassyyt ovat joko lievästi, vaikeasti tai ei lainkaan sairaita. Nämä taudin eri vaiheessa olevat lihassyyt voivat sijaita lihaksessa vierekkäin ja muodostaa mosaiikkimaisen kuvion sairaassa lihaksessa.

Lievässä ja aikaisessa taudin vaiheessa lihassyiden vaurioituneiden mitokondrioiden kierrätys on lisääntynyt, ja mitofagia kykenee poistamaan taudin vaurioittamia mitokondrioita. Taudin edetessä mitofagiaprosessi ei enää kykene poistamaan vaurioituneita mitokondrioita, mitofagia pysähtyy, ja lihassolut täyttyvät viallisista mitokondrioista. Näitä lihassyitä kutsutaan repalesyiksi, jotka ovat mitokondriotautien diagnostiikan tyyppilöydöksiä. Niitä havaitaan vähälukuisina myös normaalin ikääntymisen yhteydessä.

– Tutkimuksemme tulokset selittävät mekanismin, jolla repalesyyt syntyvät, Anu Wartiovaara selittää.

Solutason tutkimuksesta hoitoon

Tutkimustulosten mukaan mitokondriaalisen lihastaudin hoito mitofagiaa aktivoivalla lääkeaineella käänsi taudin kulkua.

– On kiinnostavaa, että taudin aiheuttamia muutoksia kyettiin poistamaan lääkkeellisesti mitofagiaa aktivoimalla, Wartiovaara sanoo.

Tutkimuksissa lääkkeenä käytettiin rapamysiiniä, jota käytetään muun muassa elinsiirtopotilailla hyljintäreaktioiden estäjänä. Rapamysiinillä on kuitenkin runsaasti ei-toivottuja, esimerkiksi immuunipuolustusta estäviä, sivuvaikutuksia, ja siksi se ei ole paras mahdollinen hoito.

– Tulokset osoittavat kuitenkin, että mitofagiaa aktivoivista täsmähoidoista voi olla apua mitokondriotautien ja ikääntymiseen liittyvien mitokondrioiden toimintahäiriöiden hoidossa, Wartiovaara vahvistaa.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu alan johtavassa Cell Metabolism -julkaisussa.

Alkuperäisartikkeli: Takayuki Mito, Amy E. Vincent, Julie Faitg, Robert W. Taylor, Nahid A. Khan, Thomas G. McWilliams, Anu Suomalainen Wartiovaara, Mosaic dysfunction of mitophagy in mitochondrial muscle disease, Cell Metabolism, Volume 34, Issue 2, 2022, DOI: 10.1016/j.cmet.2021.12.017

Lisätietoja

Anu Wartiovaara                    

Akatemiaprofessori, ylilääkäri

Helsingin Yliopisto ja HUS Diagnostiikka

p. 040 5936386

anu.wartiovaara@helsinki.fi

Tutustu War­tio­vaa­ran tut­ki­mus­ryh­män työhön ryhmän verkkosivuilla.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mitofagiaa aktivoivista täsmähoidoista voi olla apua mitokondriosairauksien hoidossa.
Mitofagiaa aktivoivista täsmähoidoista voi olla apua mitokondriosairauksien hoidossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye