Suomen Punainen Risti SPR

Pitkittynyt yksinäisyys piinaa jo joka toista – kierre on katkaistava yhteistuumin

Jaa
Suomessa yli puolella yksinäisyys on jatkunut pidempään kuin vuoden ja sillä on vakavia seurauksia ihmisten hyvinvoinnille. Yksinäisyys kasautuu nyt erityisesti nuorille ja ikäihmisille.
Pitkittynyt yksinäisyys piinaa Suomessa joka toista ihmistä. Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Pitkittynyt yksinäisyys piinaa Suomessa joka toista ihmistä. Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Yksinäisyys koskettaa joka toista Suomessa asuvaa. Yli puolet kertoo kokeneensa kuluneen vuoden aikana yksinäisyyttä ainakin joskus. Erityisesti nuorten, nuorten aikuisten ja ikäihmisten ahdinko näkyvät hälyttävästi Punaisen Ristin teettämän tuoreen yksinäisyysbarometrin tuloksissa.

– Voi sanoa, että yksinäisyys on kroonistunut Suomessa. Se on paitsi tragedia yksilölle, myös yhteiskunnallinen ongelma, toteaa Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Yksinäisyys on jatkunut vähintään vuoden joka toisella, ja neljänneksellä piinaa on kestänyt yli viisi vuotta. Korona ei siis yksinään selitä vakavaa tilannetta.

– Meillä on erityisen suuri huoli niistä ihmisistä, joilla yksinäisyys on pysyvä olotila. Pitkittyessään yksinäisyys altistaa monille fyysisille sairauksille ja mielenterveysongelmille. Yksinäisyys ei koronan jälkeen katoa itsestään, vaan se vaatii määrätietoisia toimia, Alaranta painottaa.

Nuorten ja nuorten aikuisten syvenevä yksinäisyys vaatii yhteisiä tekoja

Kolmannes nuorista kertoo oman yksinäisyytensä taustalla vaikuttavan ulkopuolelta tulevat kovat odotukset sekä vaatimukset pärjätä yksin. Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää on huolissaan nuorille asetetuista paineista ja heille sysätystä vastuusta.

– On pysäyttävää, että yksinäisistä nuorista neljä viidestä kertoo, etteivät he ole hakeneet apua yksinäisyyteensä. Jokaiselle tulee olla tarjolla turvallinen yhteisö, johon kiinnittyä, Suurpää sanoo.

Nuorten turvatalot tarjoavat nuorille mukaan ottavan yhteisön ja tarvittaessa turvallisen yösijan, keskusteluapua luotettavien aikuisten kanssa sekä tukea arjen sujumiseen. Nuorten ohella heidän läheisensä saavat turvataloilta apua. Lisäksi joka vuosi noin 25 000 ihmistä saa Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta apua yksinäisyyteensä.

Nämä toimet eivät kuitenkaan yksinään riitä, sillä lähes puolet Suomessa tuntee itsensä ainakin joskus ulkopuolelle jätetyksi.

– Kokemus ulossulkemisesta on niin yleinen, että vapaaehtoisten tai viranomaisten lisäksi tarvitaan meitä kaikkia. Kannustamme huomioimaan ihmisiä ympärillä ja näin vähentämään yksinäisyyttä itselleen sopivalla tavalla, Alaranta sanoo.

Punaisen Ristin Ystävänpäivä-kampanja: https://www.punainenristi.fi/ystavanpaiva

Punainen Risti tutki ensimmäistä kertaa laajemmin yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla ja sen vaikutuksia. Yksinäisyysbarometrin toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2022. Punainen Risti seuraa jatkossa säännöllisesti barometrin avulla yksinäisyyden tilaa Suomessa.

Lisätietoja:

Sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta, Suomen Punainen Risti, puh. 040 358 3257

Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää, Suomen Punainen Risti, puh. 050 543 8251

Viestinnän asiantuntija Ada Bergroth, Suomen Punainen Risti, puh. 040 610 9447

Avainsanat

Kuvat

Pitkittynyt yksinäisyys piinaa Suomessa joka toista ihmistä. Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Pitkittynyt yksinäisyys piinaa Suomessa joka toista ihmistä. Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning går till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen för att de skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Röda Korset ger utmärkelsen Humanitär handräckning till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen, som skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin, för att de öppnade en viktig debatt och gav en gripande beskrivning av de ungdomar och barn som hamnat utom räckhåll för många tjänster och stöter på många problem.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye