Finnvera Oyj

Finnvera: Pk-yritysten valoisammista näkymistä huolimatta investoinnit jäävät muista Pohjoismaista

Jaa
Rahoituksen saatavuus on edelleen kokonaisuutena hyvällä tasolla, mutta erityisesti kasvuhakuiset yritykset kokevat rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen. Kasvuhakuisten yritysten osuus on laskenut jo useamman vuoden peräkkäin ja yrittäjien odotukset inflaation kehittymisestä nousseet.
Yrityssektorin investointiaste Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa 2019-2021. Lähde: Refinitiv & Finnvera
Yrityssektorin investointiaste Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa 2019-2021. Lähde: Refinitiv & Finnvera

– Suomalaiset pk-yritykset ovat nyt hyvin varovaisia investoimaan. Tarkasteltaessa yrittäjien mielialoja suhteessa investointeihin, ensimmäistä kertaa moneen vuosikymmeneen ne eivät näytä seuraavan toisiaan. Muissa Pohjoismaissa on lähdetty voimalla liikkeelle ja kaikki merkit viittaavat siihen, että nyt on hyvä hetki investoida ehtiäkseen mukaan kasvuun ja markkinoiden uusjakoon. Investointien merkitys Suomen kansantaloudelle on suuri tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta ja siksi toivomme, että yritykset uskaltaisivat toimia, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Kansainvälisessä vertailussa, esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa, investoinnit ovat lähteneet rivakasti liikkeelle. Pk-yritysbarometrin mukaan suomalaiset pk-yritykset vähentävät investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla lukuun ottamatta teollisuutta on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät. Investointien arvon muutosodotusten saldoluku päätyy lukemaan miinus viisi. Saldoluvun arvo laski syksystä neljä yksikköä. Barometrin mukaan 55 prosenttia pankkirahoitusta käyttäneistä kasvuhakuisista yrityksistä toteaa, että ilman Finnveran takausta rahoitus ei olisi järjestynyt.

– Pk-yritysbarometri kertoo yritysten rahoitustarpeiden palautuneen pandemiaa edeltäneelle tasolle. Edelleen erilaisilla tukijärjestelyillä on ollut roolinsa vuonna 2021 yritysten rahoituksessa. Huolestuttavaa on, että voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuus on laskussa pidemmällä aikavälillä katsottaessa. Investointihalukkuus on yhteydessä poikkeuksellisen suureen epävarmuuteen, pandemian jatkumiseen ja toimintaympäristön muutokseen, jatkaa Heinilä.

Kiristyvä pankkisääntely hidastaa kasvuyritysten toimintaa

Pankkirahoituksen osuus on lähtenyt nousuun, mutta taustalla on myös koronatukiin liittyviä muutoksia. Noin puolet vastaajista kertoo rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen. Kiristyminen näkyy barometrin mukaan yleisimmin vakuusvaatimuksien ja oman pääoman vaatimusten kasvuna ja rahoituksen hinnassa. Luottopolitiikan kiristyminen näkyy voimakkaimmin kasvuhakuisten yritysten vastauksissa.

- Seuraamme huolestuneena pankkien luottopolitiikan ja sääntelyn kiristyvää tilannetta. Perinteisen pankkirahoituksen saatavuus uhkaa hankaloitua jatkossa ja näyttää siltä, että se on hidastamassa kasvuyritysten toimintaa. Siksi on hyvä saada uudenlaisia rahoitusmuotoja pk-yrityksille. Finnvera pyrkii vaikuttamaan vakuuksilla ja olemme varautuneet toimimaan monipuolisesti tietyissä kohdennetuissa tilanteissa, jos pankkimarkkinaa ei saada liikkeelle ja käyttämään suoria lainoja ja juniorirahoitusta, toteaa Heinilä.

Yritysten odotukset inflaatiosta muuttuneet selvästi

Pk-yritysbarometrin mukaan 59 prosenttia vastaajista odottaa lopputuotteiden ja palveluiden hintojen nousevan tulevan vuoden aikana. Saldoluku on noussut viime vuoden 29:stä tämän kevään 56:een; toisin sanoin 27 prosenttiyksikköä useampi vastaaja odottaa hintatason nousevan.

– Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu on nyt kaikkien taloutta seuraavien huulilla kahdesta syystä; inflaatio on noussut yllättävän nopeasti ja toisaalta keskuspankit ovat yllätettyjä kuluttajahintojen kehityksestä. Olennainen kysymys onkin, missä määrin kuluttajahintojen nousu tulee pidemmällä aikajänteellä näkymään palkkakustannusten nousuna. Toistaiseksi luvut Suomessa ovat maltillisia, mutta riski hinta-palkka-kierteeseen on varteenotettava. Tilanne saattaa muuttua tyystin, jos inflaatio osoittautuu odotettua pysyvämmäksi ilmiöksi. Inflaatio on korkeammalla tasolla vuosiin ja se tulee tuomaan oman lisämausteensa myös talouspolitiikan tekoon. Jää nähtäväksi, onko mauste chiliä vai kanelia, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Pk-yritysbarometrin vastaajien mukaan välituotteiden inflaation odotetaan seuraavan vuoden aikana olevan 6,7 prosenttia, mikä on viisi prosenttiyksikköä vuodentakaista suurempi lukema. Sekä välituotteiden hintojen nousu että lopputuotteiden kasvanut kysyntä nopeuttavat lopputuotteiden inflaatiota, jonka vastaajayritykset odottavat olevan 4,3 prosenttia. Pk-barometrissa kysyttiin myös palkkakustannusten inflaatiota, jonka odotetaan olevan 1,9 prosenttia tulevan vuoden aikana.

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämään Pk-yritysbarometriin vastasi joulu–tammikuussa 5 200 pk-yritystä.

Lue raportti pk-yritysbarometristä Suomen Yrittäjien sivustolta.​ ​

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juuso Heinilä, liiketoimintajohtaja, pk- ja midcap-rahoitus, 029 460 2570
Mauri Kotamäki, pääekonomisti, 029 460 2878

Kuvat

Yrityssektorin investointiaste Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa 2019-2021. Lähde: Refinitiv & Finnvera
Yrityssektorin investointiaste Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa 2019-2021. Lähde: Refinitiv & Finnvera
Lataa
Juuso Heinilä, Finnvera
Juuso Heinilä, Finnvera
Lataa
Mauri Kotamäki, Finnvera
Mauri Kotamäki, Finnvera
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Pk-yritysbarometri: Yritysten kasvuhakuisuuden pitkä lasku taittui – kaivattua käännettä nakertavat rakenteelliset haasteet, kuten rahoituksen saatavuus, sanoo Finnveran Mauri Kotamäki11.9.2024 10:01:32 EEST | Tiedote

Pk-yritysten näkymät ovat kaksijakoiset, mutta talous on käännepisteessä ja lähtenyt kasvuun. Tämä käy ilmi Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämän tuoreen Pk-yritysbarometrin tuloksista. Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäen mukaan tilannetta ei voi vielä kehua hyväksi, mutta suunta on oikea. Kotamäki kiinnittää huomiota voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten seitsemän vuotta alentuneen trendin kääntymiseen. Jos kyse on aidosta kasvuhalukkuuden käänteestä eikä tilastokukkasesta, ilmiö on tärkeä Suomen talouden kannalta. Hän myös kannustaa yrityksiä kansainvälistymisen polulle mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluekatsaus 1–6/2024: Positiivinen vire jatkui alueen yrityksissä – Finnveran rahoitus kasvoi reippaasti10.9.2024 09:05:04 EEST | Tiedote

Pohjalaismaakuntien pk- ja midcap-yrityksissä positiivinen vire jatkui alkuvuonna 2024 talouden epävarmuudesta huolimatta. Finnvera myönsi tammi–kesäkuussa rahoitusta Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksille yhteensä 73 miljoonaa euroa (44). Alueella on nähtävissä uusia, aloittavia yrityksiä ja toimeliaisuus on korkealla. Toimialoista rahoitusta kohdistui eniten maakuntien teollisten toimialojen yrityksille. Omistajanvaihdoksia tehdään pohjalaismaakunnissa edelleen aktiivisesti eikä maksuvaikeuksia ole juurikaan ilmennyt. Pk-yritysten vientihankkeet ovat myös lisääntyneet.

Finnveran Mauri Kotamäki: Suomen on pakko saada vienti kasvuun – suuryritysten ja keskikokoisten vientiyritysten taustalla vielä yksi alihyödynnetty vientiresurssi: mikroyritykset6.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen viennin päähuomio on suuryritysten näkymissä ja hartaasti odotetussa viennin suhdannekäänteessä. Viennin tuottamat euromäärät painottuvatkin luonnollisesti suuriin yrityksiin. Suomi kuitenkin elää viennistä, ja sitä on liian vähän, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Hänen mukaansa Suomella on yksi alihyödynnetty vientiresurssi, jonka kasvattaminen voisi nostaa selvästi viennin osuutta bruttokansantuotteesta: mikroyritykset. Tavaravientiä tekevistä yrityksistä valtaosa on mikroyrityksiä. Niiden yhteenlaskettu vienti on vuositasolla jo miljardiluokkaa, ja määrä nousee, kun yritykset kasvavat. Kasvun tiellä ovat pienten yritysten rahoitukselliset haasteet mutta myös työvoiman saatavuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye