Maatalousyrittäjää lyödään joka puolelta

Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet jo kohta kahden vuoden ajan. Lannoitteet ovat nyt yli tuplasti kalliimpia kuin kesällä 2020, energian hinta yli 30 % ja kotieläinten rehujen hinnat lähes 30 % kalliimpia tuohon ajankohtaan verrattuna.
Kotieläintuotteiden tuottajahinnat ovat sen sijaan polkeneet paikallaan tämän ajan. Elintarviketeollisuus ei ole kaupan puristuksessa onnistunut viemään kustannusnousuja omiin myyntihintoihinsa päivittäistavarakaupalle. Kaikkein selvimmin tämä näkyy siinä, kun katsotaan teollisuuden tuottajahintakehitystä ja verrataan myllyteollisuuden hintakehitystä rehuteollisuuden hintoihin. Rehujen hintoihin raaka-aineen hinnan nousu on onnistuttu siirtämään, mutta ei myllyteollisuuden tuotteisiin. Teollisuudella näyttää olevan selvästi enemmän markkinavoimaa suhteessa rehun myyjiin kuin vähittäiskauppoihin.
Jos maatalousyrittäjien tulevaisuuden uskoa ei palauteta markkinoiden nopeilla toimilla, monen tilan on maksuvalmiuden turvaamiseksi supistettava viljeltyä peltoalaa ja kotieläintuotantoa tai ajettava koko tuotanto alas. Näillä tuottajahinnoilla ei tuotantopanoksia osteta. Tämä ei voi olla näkymättä keskeisten tuotteiden omavaraisuusasteen alenemisena. MTK:n tekemä viljelijäkysely osoittaa, että kevätkylvöjä jää tekemättä ja huoltovarmuus on uhattuna jo ensi syksynä.
Nämä tilastotiedot hintakehityksestä osoittavat karusti tuottajien heikon neuvotteluaseman markkinoilla ja kaupan ylivoiman. Markkinoiden toimivuuden parantamiseksi MTK:n mielestä vaikuttavinta olisi puuttuminen kaupan kasvaneeseen valtaan mm. elintarvikemarkkinalain ja kilpailulain muutosten kautta.
MTK edellyttää, että kauppa ja elintarviketeollisuus kantavat vastuunsa sopimusneuvotteluissaan ja ottavat koko ruokaketjun hengissä pysymisen agendalleen. Nyt se ei siellä ole ollut pitkään aikaan, vaikka maatalouden taloudellinen tilanne on ollut hyvin tiedossa. Tätä vaativat varmasti myös kuluttajat, jotka pitävät kotimaista ruokaa arvossaan.
Lisätietoja:
Tilastokeskuksen graafit hintakehityksestä myös sivuillamme https://www.mtk.fi/-/karut-tilastot
Lue lisää:
Tilastokeskus 15.2.2022: Maatalouden tuotantopanosten hintoihin roima nousu: https://www.stat.fi/til/ttohi/2021/04/ttohi_2021_04_2022-02-15_tie_001_fi.html
Lisätiedot:
Johan Åberg, maatalousjohtaja, MTK, 040 5233 864
Juha Lappalainen, tutkimuspäällikkö, MTK, 040 546 6675
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme