Vasa Elektriska Ab

Rekordomsättning och förlustbringande elförsäljning

Dela
I januari–december uppgick koncernen Vasa Elektriskas omsättning till 208,7 miljoner euro (112,9 M€). Den rekordstora omsättningen ledde ändå inte till någon stor vinst. Rörelsevinsten var 6,5 miljoner euro (17,0 M€). Soliditetsgraden sjönk till 47 procent (51,3 %).

År 2021 visade på en återgång till en normal köldvinter, vilket också syntes i energiförbrukningen både i början och i slutet av året. Även om omsättningen steg med 85 procent från året innan, avspeglades det inte i rörelsevinsten på grund av rejält höjda anskaffningskostnader.

Marknadspriset på el steg med råge

Priset på energimarknaden steg under hela år 2021. I slutet av året tillspetsades situationen ytterligare när priserna steg till historiska nivåer.

- Under årets sista kvartal såg vi en aldrig tidigare skådad nivå på elens marknadspris, berättar Vasa Elektriskas verkställande direktör Stefan Damlin.

- Börspriset steg stundvis i december till över 1 000 euro per megawattimme.

Orsakerna bakom prisnivån var en stor efterfrågan på el, låga gasreserver i Europa, en torr sommar i Norden och lite vind. Under året så gott som tredubblades också priset på utsläppsrätter.

- Från år 2018 har marknadspriset på el stigit med 88 procent, beskriver Damlin situationen.

Elförsäljningen gick i december på förlust

In i det sista försökte Vasa Elektriska hålla ut så att kostnadstrycket inte skulle överföras på existerande elavtal. Under årets sista kvartal meddelade bolaget ändå om en prishöjning från början av januari.

- Vårt mål är att skydda våra kunder från stora prisvariationer, men variationerna i marknadspriset har nu varit exceptionellt krävande. Vår affärsverksamhet kan inte vara förlustbringande.

Bolaget var i början av 2022 tvunget att fatta beslut om en andra höjning. I december 2021 när marknadspriset skenade iväg gick elförsäljningen på förlust.

Priset på fjärrvärme och elöverföring oförändrat

Även fjärrvärmepriset omdiskuterades i media särskilt i slutet av året när många fjärrvärmebolag meddelade om också stora prishöjningar. Vasa Elektriska beslöt att inte höja priset på fjärrvärme, eftersom redan genomdrivna produktionslösningar haft en balanserande inverka på kostnaderna.

- Värmelagret i Vasklot är ett ypperligt exempel. Det har haft en stor roll i effektiveringen av produktionen, gläds Damlin.

Fjärrvärmeförsäljningen nådde upp till sin andra största värmeöverföring på grund av den kalla uppvärmningsperioden.  

Även Vasa Elnät beslöt att inte göra ändringar i priset.

- Vår bransch går på många sätt igenom en omvälvning. För oss är det viktigaste att hitta sådana lösningar som möjliggör att vi också i fortsättningen kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftig el och skapa välfärd i vår hembygd. Blicken är i synnerhet fäst på lösningar inom energianskaffning, avslutar Damlin.

Koncernen Vasa Elektriska

1–12/2021

1–12/2020

Omsättning M€

208,7

112,9

Förändring i omsättningen %

84,9

-26,2

Rörelsesvinst M€

6,5

17

Rörelsevinst %

3,1

15,1

Investeringar M€

35,1

19,0

Soliditetsgrad %

47,0

51,3

 

   

Försäljning av el GWh

1 891

1 732

Försäljning av fjärrvärme GWh

726

623

Elöverföring GWh

1 015

957

Nyckelord

Kontakter

Anträffbar från kl. 7.15

Bilder

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 150 personer och omsättningen år 2023 utgjorde ca 200 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye