Tutkijat löysivät uutta tietoa unen vaikutuksista aivoihin

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että aivojen puhdistuminen kuona-aineista on vilkkaimmillaan unen aikana, jolloin aivosähkökäyrässä voidaan nähdä niin sanottujen delta-aaltojen lisääntymistä etenkin syvän unen aikana.
Aivojen puhdistumiseen liittyy kolmenlaista pulsaatiota eli valtimoiden sydämen sykkeen tuottamaa kardiovaskulaarista pulsaatiota, laskimoiden ja aivo-selkäydinnestetilojen hengityspulsaatiota ja hidasta valtimon seinämän vasomotorista aaltoilua. Aiemmin ei tiedetty, miten nämä aivojen puhdistumiseen liittyvät erityyppiset pulsaatiot muuttuvat ihmisen nukkuessa. Tähän kysymykseen on nyt saatu lisää selvyyttä tutkimuksessa, joka julkaistiin vastikään korkeatasoisessa The Journal of Neuroscience -tiedelehdessä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin nopeaa toiminnallista aivokuvantamista (functional magnetic resonance imaging, fMRI), jolla terveiden koehenkilöiden aivoja kuvattiin unen ja valveen aikana.
Tutkittavien nukkuessa aivojen vasomotoriset ja hengityspulsaatiot voimistuivat ja muuttuivat vakaammiksi. Lisäksi kardiovaskulaariset pulsaatiot tehostuivat unen aikana, mutta nämä muutokset näkyivät pienemmillä aivojen alueilla.
Alueilla, joissa pulsaatiot tehostuivat, havaittiin aivosähkökäyrässä myös delta-aaltojen lisääntymistä, mikä on merkki aivojen puhdistavan huuhtelun lisääntymisestä.
Hengityspulsaation kasvu oli suurimmillaan sellaisilla aivoalueilla, joita päivän aikana käytämme paljon. Näitä ovat visuaalinen aivokuori, kuuloaivokuori ja sensorimotorinen aivokuori. ”Juuri näiden aivoalueiden puhdistumista tarvitaan yöllä eniten”, päätutkijana toiminut Heta Helakari kertoo.
Aiemmin on tutkimuksissa osoitettu, että kuona-aineiden poistuminen aivoista kiihtyy etenkin syvän unen aikana. Nyt saadut tulokset kuitenkin paljastavat, että pulsaatiotoiminnan tehostuminen alkaa jo kevyemmässä unessa, eikä syvää unta välttämättä tarvita.
Tutkimustulokset voivat auttaa ymmärtämään paitsi aivojen puhdistumista myös monien aivo- ja muistisairauksien mekanismeja. ”Kun tiedämme, miten pulsaatiot toimivat terveillä koehenkilöillä nukkuessa, voimme tutkia, miten nämä pulsaatiot ovat häiriintyneet eri aivosairauksissa. Tätä työtä olemme jo tehneet hereillä olevien potilaiden aineistoista”, Helakari kertoo.
Unihäiriöiden tiedetään liittyvän moniin yleisiin aivosairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, mutta varsinaisia syy-seuraussuhteita ei vielä tunneta. Tiedetään, että aivopulsaatioiden ja huuhtelun heikentyminen edeltää Alzheimerin taudille tyypillisen beeta-amyloidin kertymistä kudokseen.
Helakarin mukaan nyt julkaistu tutkimus ja käytettävissä oleva nopea toiminnallinen aivokuvantamismenetelmä avaavat tietä uudenlaiselle ja aiempaa helpommin toteutettavalle aivotutkimukselle.
Erilaisia muistisairauksia sairastaa WHO:n mukaan arviolta 55 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti.
Tutkimusta rahoittivat mm. Pohjois-Suomen terveydenhuollon tukisäätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Akatemia ja Aivosäätiö.
Tutkimusjulkaisu: Helakari H, Korhonen V, Holst SC, Piispala J, Kallio M, Väyrynen T, Huotari N, Raitamaa L, Tuunanen J, Kananen J, Järvelä M, Tuovinen T, Raatikainen V, Borchardt V, Kinnunen H, Nedergaard M and Kiviniemi V. Human NREM sleep promotes brain-wide vasomotor and respiratory pulsations. JNeurosci 2022. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.0934-21.2022
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöstutkija Heta Helakari
Oulun yliopisto
heta.helakari@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme