Oikea-aikainen tuki edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelua

Hyvinvointia korkeakouluopintoihin-hanketta vetänyt Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen palveluyksikön johtaja Minna Kestilä-Suopajärvi toteaa, että yksin ei tarvitse kuitenkaan selviytyä, mikäli opiskelijan omat voimavarat eivät riitä ja opiskelun punainen lanka katoaa. ”Verkostokarttojen lisäksi hankkeessa löydettiin hyvinvointia, opiskelua tukevia ja opintojen keskeyttämisiä ehkäiseviä toimenpiteitä. Ne on mallinnettu Avaimia opiskelijoiden hyvinvointia -työkirjaan. Materiaali, kartat ja toimintamallit, ovat kaikkien korkeakoulujen ja toimijoiden käytössä.”
Jatkuvan ryhmäytymisen toimintamalli tukee yhteisöllisyyttä
Opiskelijoiden opintoihin kiinnittymisen kannalta merkityksellisiä tekijöitä ovat onnistumisen, yhteisöllisyyden ja kuulluksi tulemisen kokemukset. Yhteisöllisyyttä tukemaan kehitettiin jatkuvan ryhmäytymisen toimintamalli. Malli sisältää ajatuksen siitä, että ryhmäytymisen elementit ovat mukana korkeakoulun päivittäisessä arjessa, havainnoidaan hyvinvoinnissa tapahtuvia muutoksia jatkuvasti ja edistetään positiivisia kokemuksia. Harjoitteet tukivat yhteisöllisyyden vahvistumista, niiden avulla voi miettiä omia vahvuuksia ja kehittää taitojaan myös työelämää ajatellen, pohtii valmentaja Sari Paihonen Oulun Vamoksesta.
Yksilöllinen, intensiivinen tuki on tehokasta
Hankkeessa tarjottiin intensiivistä yksilöllistä tukea ja ohjausta, tarvittaessa kotiin vietynä jokaisen opiskelijan henkilökohtaisen tilanteen, tarpeen ja toiveiden mukaan. ”Osa halusi apua mielenhallintaan ja mielenhyvinvointiin, osa opintoja edistävää tukea, motivointia ja keskustelua ja ratkaisujen etsintää. Valmentaja oli joillekin rinnalla kulkeva kannustaja, joillekin olkapää, johon nojata omien voimavarojen vahvistuessa”, summaa Paihonen.
”Opintoihin kiinnittyminen tapahtuu usein eri tukitoimien yhteisvaikutuksien avulla”, kiteyttää Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen kehittämispäällikkö Vesa Sarmia.”Intensiivisen tuen piiriin ohjatuista opiskelijoista 80 % kiinnittyi takaisin opintoihin huolimatta lukuista riskitekijöistä. Sellaisia ovat mm. opintojen keskeyttämishistoria, aiemmat tukitoimet opinnoissa sekä pitkäkestoisen kiusaamisen kokemus ja yksinäisyys.”
Toimintamalleilla olisi juuri nyt käyttöä
Hankeaika osui ajanjaksoon, jolloin maailmanlaajuinen koronapandemia on muuttanut monen elämää. THL:n KOTT-tutkimuksen (2021) mukaan 70 % korkeakouluopiskelijoista koki opiskelun vaikeutuneen ja 40 %:lla oli psyykkistä oireilua päivittäin tai viikoittain.
”Etäopiskelu on aiheuttanut osalle opiskelijoista syöksylaskun alaspäin opiskelussa ja hyvinvoinnissa. Opiskelu on tuntunut välillä kuin suunnistaisi ilman kompassia ja karttaa”, sanoo Lapin ammattikorkeakoulun opiskelija Elina Kallio.
Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hanke tarjoaa avaimina toimenpidemalleja, joilla opiskelijat saadaan kiinnittymään takaisin opintoihin ja tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia. Erityisesti ammattikorkeakouluja hyödyttäisi yhteistyö järjestöjen kanssa, jotka ovat erikoistuneet hyvinvointiin ja opiskelukyvyn vahvistamiseen. Järjestöjen vahvuus on ohjaus- ja valmennusosaaminen. Sillä tuen tarpeessa oleva opiskelija saadaan kiinnitettyä opintoihin.
Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeen toteuttajat olivat Diakonia-ammattikorkeakoulun Oulun kampus, Lapin ammattikorkeakoulu, Oulun Diakonissalaitos sekä Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemi ja Vamos Oulu. Mukana toteutuksessa olivat myös YTHS, opiskelijajärjestöt Rotko ja O´Diako, Erilaisten oppijoiden liitto sekä muita kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeen rahoitti Euroopan sosiaalirahasto (ESR).
Lue hankkeesta lisää
https://www.hdl.fi/vamos/hyvinvointia-korkeakouluopintoihin-pohjois-suomessa/
https://www.hdl.fi/blog/hyvinvointia-korkeakouluopintoihin-hankkeessa-valmennus/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Kestilä-Suopajärvi, palveluyksikön johtaja
Diakonissalaitos, Vamos Rovaniemi
puh. 050 502 2321, minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme